صفحه 1 از 1

دستاوردها و آسيب‌هاي حركت جديد ديپلماتيك ايران

ارسال شده: دوشنبه ۱۲ شهریور ۱۳۸۶, ۹:۴۶ ب.ظ
توسط ghalamman
دستاوردها و آسيب‌هاي حركت جديد ديپلماتيك ايران
اين كارشناس، آسيب سوم را دسترسي احتمالي آژانس به اطلاعات طبقه‌بندي‌شده نظامي به ويژه در رابطه با سيستم‌هاي موشكي دانست و افزود: اين نوع دسترسي‌ها، خارج از اختيارات آژانس است؛ بنابراين، مسئولان بايد نسبت به ندادن اطلاعات غيرضروري و مرتبط با اسرار نظامي كشور به آژانس كه ممكن است مورد سوءاستفاده آمريكا و اسرائيل قرار گيرد، بيش از پيش مراقبت باشند.
تأخير چند ماهه در تصويب قطعنامه چهارم شوراي امنيت درباره پرونده هسته‌اي ايران و گزارش مثبت دبيركل آژانس، مهم‌ترين دستاوردهاي هسته‌اي حركت جديد ديپلماسي كشور است كه بايد اين دستاوردها تثبيت و از وارد شدن آسيب، جلوگيري شود.
يك كارشناس ارشد هسته‌اي در گفت‌وگو با «بازتاب»، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: مذاكرات هم‌زمان علي لاريجاني با «خاوير سولانا»، مسئول سياست خارجي اروپا و مسئولان تيم مذاكره‌كننده با آژانس انرژي اتمي در سه‌ماهه گذشته، حركت جديد ديپلماسي هسته‌اي بود كه كمترين دستاوردهاي آن، ايجاد تأخير سه ماهه از ابتداي خرداد تاكنون در تصويب قطعنامه چهارم درباره پرونده هسته‌اي ايران و گزارش مثبت دبيركل آژانس كه احتمالا تأخير سه ماهه ديگري در روند برخورد با ايران ايجاد مي‌كند،‌ است، اما اين حركت، آسيب‌هايي نيز دارد.
اين كارشناس گفت: مهم‌ترين آسيب حركت جديد، شفاف نبودن تعهدات متقابل آژانس در برابر امتيازات ارايه‌شده در چهارچوب حركت جديد است كه اين تعهد متقابل مي‌تواند ارايه تضمين امنيتي به جمهوري اسلامي يا خارج شدن پرونده ايران از دستور كار شوراي امنيت و بازگشت آن به شوراي حكام باشد.
آسيب دوم، تبديل روابط ايران و آژانس به پرسش‌ و پاسخ است كه بايد به جاي اين رويه يك روند همكاري ايجاد شود، چراكه ماهيت ابهامات مطرح‌شده، به زماني طولاني براي رفع شدن نياز دارد و ممكن است بخش عمده آن در فاصله سه ماهه تعيين‌شده، برطرف نشود؛ بنابراين آنچه ايران مي‌تواند تعهد كند همكاري نزديك با آژانس است نه روشن كردن قطعي مسائل در فاصله چند ماهه.
اين كارشناس، آسيب سوم را دسترسي احتمالي آژانس به اطلاعات طبقه‌بندي‌شده نظامي كشور، به ويژه در رابطه با سيستم‌هاي موشكي دانست و افزود: اين نوع دسترسي‌ها، خارج از اختيارات آژانس و وظايف مندرج در «NPT» است؛ بنابراين، مسئولان بايد نسبت به ندادن اطلاعات غيرضروري و مرتبط با اسرار نظامي كشور به آژانس كه ممكن است مورد سوءاستفاده آمريكا و اسرائيل قرار گيرد، بيش از پيش مراقبت باشند.
وي در پايان مهم‌ترين ضرورت كنوني را ايجاد فضايي مسالمت‌آميز و شفاف در ديپلماسي هسته‌اي دانسته و افزود: مسئولان كشور نبايد اظهاراتي داشته باشند كه اين ذهنيت را تداعي كند كه ايران در صدد خريد زمان براي پيشبرد برنامه هسته‌اي است، چراكه دادن اين بهانه، موجب از بين رفتن موانع بر سر راه آمريكا براي تصويب قطعنامه چهارم عليه كشور مي‌شود.



منبع:بازتاب