صفحه 1 از 1

** خواص زیتون

ارسال شده: جمعه ۱ اردیبهشت ۱۳۸۵, ۷:۰۸ ب.ظ
توسط Dr.Akhavan
  زيتون سالم‌ترين روغن  

ه گزارش سایت انجمن درمانگران ایران (IranHealers.com) از WebIndia روغن زيتون سالم‌ترين روغن دنياست که علاوه بر محافظت در برابر امراض قلبي، از بروز انواع بيماري‌ها همچون ديابت ممانعت به عمل مي‌آورد.
به گزارش WebIndia، جايگزيني روغن زيتون به جاي روغن‌هاي معمول پخت و پز راهکاري است که بايد در تمامي منازل به مورد اجرا گذاشته شود.

روغن زيتون حاوي آميزه‌اي مناسب از اسيدهاي چرب است و در کشورهاي حوزه مديترانه نيز به دليل رواج مصرف اين روغن، آمار ابتلا به امراض قلبي پايين و سطح اميد به زندگي به ميزان قابل‌توجهي بالاست.
طبق نتايج تازه‌ترين تحقيقات علمي، روغن زيتون حاوي ميزان پاييني چربي اشباع‌شده است که به حفظ کلسترول بدن در سطح مطلوب کمک مي‌کند و خطر بروز حمله قلبي را کاهش مي‌دهد. همچنين به گفتهء «پراوين چاندرا»، کارديولوژيست انستيتو MaxHeart و مسئول تحقيقات، حجم بالاي آنتي‌اکسيدان‌هاي موجود در روغن زيتون همچون ويتامين ‌هاي K,E,D,Aو بتاکاروتن از بروز انواع سرطان‌ها ممانعت به عمل مي‌آورد ضمن اينکه با پايين آوردن آثار پيري، به افزايش طول عمر مي‌انجامد.
خواص روغن زيتون به حدي است که اگر فردي حتي نيمي از مصرف روزانه روغن خود را با روغن زيتون جايگزين کند، به ميزان قابل‌توجهي وضعيت سلامتي‌اش بهبود پيدا خواهد کرد

ارسال شده: جمعه ۸ اردیبهشت ۱۳۸۵, ۱:۲۳ ق.ظ
توسط Dr.Akhavan
زیتون


نام انگلیسی : Olive
نام علمی : Olea europaea


تصویر تصویر

كليات گياه شناسي

زيتون درختچه اي است به ارتفاع تقريبا سه متر ولي هنگاميكه در شرايط مساعد پرورش مي يابد ارتفاع آن حدود 12متر و قطر تنه اش به 3 متر ميرسد .

چوب درخت زيتون بسيار سخت و مقاوم است . رنگ آن زرد است كه خطوطي قهوه اي رنگ در آن وجود دارد . از چوب زيتون براي تهيه اشياء چوبي ظريف استفاده مي شود . برگهاي آن سبز رنگ ، بيضوي و دراز و بوضع متقابل يكديگر بر روي ساقه قرار گرفته اند .

منشاء درخت زيتون احتمالا منطقه مديترانه بوده و از آنجا به نقاط ديگر دنيا راه يافته است .

زيتون معمولا در اوائل تابستان شروع به گل دادن مي كند و ميوه آن كم كم ظاهر مي شود . در اواخر تابستان ميوه آن به ثمر مي رسد . در اين هنگام زيتون سبز است و بتدريج تبديل به بنفش و قهوه اي و سپس سياه مي شود بطوريكه در اواخر پائيز كه موقع برداشت ميوه است رنگ آن بكلي تيره است .

تركيبات شيميايي:

زيتون رسيده در حدود 30 درصد روغن درد . اين روغن مخلوطي از اوليئك اسيد Oleic acid ، لينولئيك اسيد Linolenic acid و پال ميتيك اسيد Palmitic acid مي باشد .

روغن زيتون مايعي است زلال برنگ زرد روشن مايل به سبز يا زرد طلايي براي استخراج روغن زيتون ميوه ها را له كرده و در داخل كيسه اي مي ريزند و سپس كيسه را تحت فشار قرار داده تا روغن آن خارج شود.

البته از باقيمانده تفاله زيتون كه روغن آن گرفته شده تحت اثر آب جوش حرارات و فشار روغن زيتون معمولي را استخراج مي كنند كه ارزش روغن فشار اول را ندارد .

زيتون داراي سديم ، ويتامين A و E و آهن مي باشد .

خواص داروئي:

زيتون رسيده از نظر طب قديم ايران گرم و قابض است و ميوه نارس زيتون سرد و خشك است و روغن زيتون گرم و خشك است . برگ درخت زيتون نيز گرم و خشك مي باشد .

1)دم كرده برگ زيتون داروي خوبي براي پائين آوردن فشار خون مي باشد . بدين منظور بايد 20 عدد برگ زيتون را داخل 300 گرم آب ريخته و آنرا بمدت 15 دقيقه بجوشانيد . سپس كمي قند بآن اضافه كرده و بمقدر يك فنجان دوبار در روز از آن بنوشيد . بعد از دو هفته بايد بمدت 8 روز نوشيدن اين دم كرده را قطع كنيد و سپس ادامه دهيد .

2)روغن زيتون نرم كننده و صفرا بر است .

3)روغن زيتون دفع كننده سنگ كيسه صفرا است براي اين منظور بايد آنرا با آبليمو مصرف كرد .

4)روغن زيتون كرم كش است .

5)روغن زيتون براي رفع سرفه هاي خشك مفيد است .

6)براي رفع خارش گزيدگي حشرات ، روغن زيتون را به محل گزيدگي بماليد .

7)بدن بچه هايي را كه مبتلا به نرمي استخوان و كم خوني هستند با روغن زيتون ماساژ دهيد اثر مفيدي درد

8)براي رفع پيوره لثه ، روغن زيتون را بر روي لثه بماليد .

9)براي برطرف كردن خراش و ترك پوست ، گليسيرين و روغن زيتون را بمقدر مساوي با هم مخلوط كرده و روي پوست بماليد .

10)دم كرده برگ درخت زيتون تب بر است .

11)جوشانده برگ درخت زيتون برطرف كننده نقرس و رماتيسم است .

12)براي سرباز كردن جوشها و كورك ها زيتون را له كرده و روي جوش يا كورك بماليد .

13)دم كرده و جوشانده پوست درخت زيتون تب بر و درمان كننده مالاريا است .

14)پماد ميوه نارس زيتون براي سوختگي مفيد است

15)جويدن برگ زيتون براي از بين بردن زخم هاي دهان مفيد است

16)براي رفع سستي فلج و لقوه و تقويت نيروي جنسي بايد 80 گرم روغن زيتون را با 14 گرم كندر و 16 گرم سياه دانه مخلوط كرده و بمدت سه روز از آن بخوريد

17)مصرف رون زيتون از امراض قلبي وس رطان جلوگيري مي كند .

18)و بالاخره روغن زيتون بهترين روغن براي پخت و پز مي باشد زيرا در اثر حرارات خراب نمي شود.

طرز استفاده:
به مبحث نسخه پيچي گياهان دارويي براي بيماري مورد نظر مراجعه نماييد

مضرات :
روغن زيتون براي هيچ كس مضر نيست و همه افراد مي توانند از آن استفاده كنند فقط ميوه تازه و ياقوتي آن معده راسست مي كند و ممكن است توليد استفراغ كنند .

زيتون، شادابى بخش پوست

ارسال شده: جمعه ۲ تیر ۱۳۸۵, ۲:۰۰ ب.ظ
توسط sara
براى برخوردارى از يك پوست زيبا و سالم به دنبال كرم ها و ماسك هاى مختلف نباشيد و پولتان را بيش از اين هدر ندهيد. به ماسك هاى طبيعى متوسل شويد و كمى رژيم غذايى تان را تغيير بدهيد تا به پوستى صاف و شفاف دست پيدا كنيد. از آنجا كه سرما به دليل ايجاد خشكى در پوست رابطه مستقيمى با چروك و پيرى زودرس دارد، در اين فصل بيشتر به پوستتان رسيدگى كنيد. معناى رسيدگى هم اين نيست كه به فروشگاه هاى عرضه محصولات آرايشى و بهداشتى برويد و هرچه در جيبتان است بدهيد و يك كرم ضد چروك خريدارى كنيد. اگر مى خواهيد پوست خوبى داشته باشيد، اجازه ندهيد كه هيچ گاه پوستتان خشك شود. بهترين وسيله براى چرب نگه داشتن پوست، روغن زيتون است.

مصرف روغن زيتون در وعده هاى غذايى به ويژه سالاد و استعمال آن به صورت يك امولسيون طبيعى به دليل خاصيت آنتى اكسيدانى و دارا بودن ويتامين هاى A، E، K و C مى تواند از خشكى و زبرى پوست كه زمينه ساز چروك و پيرى زودرس است، جلوگيرى كند و به پوست شادابى و طراوت بخشد.

علاوه بر روغن زيتون، عسل، زرده تخم مرغ، آب ليمو و بابونه نيز قادرند همانند يك ماسك محافظتى، پوست را در برابر انواع آسيب ها محفوظ نگه دارند. براى جلوگيرى از چروك پوست، عسل و زرده تخم مرغ را مخلوط کنيد و به صورت خود بماليد. البته اگر پوستتان چرب است اين دو ماده را به صورت جداگانه استفاده نمائيد. براى از بين بردن التهابات پوستى از بخور بابونه استفاده كنيد يا بابونه را آسياب كنيد و به همراه مقدارى آب به صورتتان به ويژه، جاى جوش ها بماليد.اگر هم پوستتان حساس است و با كوچكترين تغيير مثلاً وزش باد ِسرد دچار خشكى مى شود از آب ليمو استفاده نماييد. مطمئناً با استفاده از روش هاى فوق ديگر هيچ احتياجى به كرم و امولسيون هاى شيميايى نخواهيد داشت.

گياهان در قرآن (زيتون)

ارسال شده: شنبه ۱۳ آبان ۱۳۸۵, ۱۰:۰۶ ب.ظ
توسط Mohsen1001
 زيتون

تصویر 


و درختي است كه در طور سينا مي رويد. روغن مي دهد و آن روغن براي خورندگان خورشي است.

(مؤمنون / 20 )


نام قرآني: زيتون

نامهاي متداول: فارسي، اردو، پنجابي، هندي: زيتون؛ عربي: زيتون، زيت؛ عبري: زيت؛ انگليسي، فرانسوي، آلماني: olive؛ روسي، لاتيني: oliva؛ ايتاليايي، اسپانيايي: olivo؛ ulivo؛ elia، elaia

نام علمي: Olea europaea ( از تيره زيتون Oleaceae)



اشارات قرآني

1- وهوالذي انزل من السماء ماء فاخرجنا به نبات كل شيء فاخرجنا منه خضرا نخرج منه حبا متراكبا و من النخل من طلعها قنوان دانية و جنات من اعناب والزيتون و الرمان مشتبها وغيرمتشابه انظروا الي ثمره اذا اثمر وينعه ان في ذلكم لايات لقوم يومنون.( انعام / 99 )

" اوست خدايي كه از آسمان باران فرستاد و بدان باران هر گونه نباتي را رويانيديم، و از آن نبات ساقه اي سبز و از آن دانه هايي بر يكديگر چيده و نيز از جوانه هاي نخل خوشه هايي سر فروهشته پديد آورديم، و نيز بستانهايي از تاكها و زيتون و انار، همانند و ناهمانند. به ميوه هايش آنگاه كه پديد مي آيند و آنگاه كه مي رسند بنگريد كه در آنها عبرتهاست براي آنان كه ايمان مي آورند. "

2- و هوالذي انشا جنات معروشات و غيرمعروشات والنخل و الزرع مختلفا اكله و الزيتون و الرمان متشابها و غيرمتشابه كلوا من ثمره اذا اثمر و اتوا حقه يوم حصاده ولا تسرفوا انه لا يحب المسرفين. (انعام / 141)

و اوست كه باغهايي آفريد نيازمند به داربست و بي نياز از داربست، و درخت خرما و كشتزار، با طعمهاي گوناگون، و زيتون و انار، همانند، در عين حال ناهمانند. چون ثمره آوردند از آنها بخوريد و در روز درو حق آن را نيز بپردازيد و اسراف مكنيد كه خدا اسراف كاران را دوست ندارد.

3- ينبت لكم به الزرع و الزيتون و النخيل والاعناب و من كل الثمرات ان في ذلك لاية لقوم يتفكرون. ( نحل / 11)

و با آن برايتان كشتزار و زيتون و نخلها و تاكستانها و هر نوع ميوه بروياند، در اين عبرتي است براي مردمي كه مي انديشند.

4- وَ شَجَرَةً تَخْرُجُ مِنْ طُورِ سَيْناء تَنْبُتُ بِالدُّهْنِ وَ صِبْغٍ لِلاكِلينَ. (مومنون / 20)

و درختي است كه در طور سينا مي رويد. روغن مي دهد و آن روغن براي خورندگان نان خورشي است.

5- اللهُ نور السّمواتِ و الارضِ مثلُ نورهِ كمشكوةٍ فيها مصباحٌ المصباحُ في زُجاجةٍ الزُّجاجةُ كانّها كوكبٌ دريٌ يوقد من شجرةٍ مباركةٍ زيتونةٍ لا شرقيةٍ ولاغريبةٍ يكادُ زَيتها يُضيءُ و لو لم تمسسهُ نارٌ نورٌ علي نورٍ يهدي الله لنورهِ مَن يشاءُ و يضربُ اللهُ الامثالُ للناسِ و الله بكلِّ شيءٍ عليمٌ. (نور / 35)

خدا نور آسمانها و زمين است. مَثَل نور او چون چراغداني است كه در آن چراغي باشد، آن چراغ درون آبگينه اي و آن آبگينه چون ستاره اي درخشنده. از روغن درخت پر بركت زيتون كه نه خاوري است و نه باختري افروخته باشد. روغنش روشني بخشد هر چند آتش بدان نرسيده باشد. نوري افزون بر نور ديگر. خدا هر كس را كه بخواهد بدان نور راه مي نمايد و براي مردم مثلها مي آورد. زيرا بر هر چيز آگاه است.

6- و زيتونا و نخلاً.( عبس/29)

و زيتون و نخل.

7- والتّينَ والزّيتون. و طُور سينين. و هذا البلدِ الامين. لقدْ خلقنا الانسانِ في احسنِ تقويمٍ. (تين / 1- 4)

سوگند به انجير و زيتون، سوگند به طور مبارك، سوگند به اين شهر ايمن، كه ما آدمي را در نيكوتر اعتدالي بيافريديم.

نام زيتون شش مرتبه در قرآن آمده است و يك بار در سوره مؤمنون، آيه20 اشاره غير مستقيم به درختي شده كه روغن مي دهد و در كوه سينا مي رويد. نام زيتون به تنهايي فقط دوبار آمده است در حالي كه پنج بار همراه با ديگر ميوه ها يعني خرما، انار، انگور و انجير از آن ياد شده است.

نام علمي زيتون « اليا يوروپيا» است و در سرتاسر منطقه ي مديترانه اي كاشته مي شود. اما مركز عمده ي توليد آن اسپانيا، ايتاليا، تركيه، تونس و مراكش مي باشد. بر اساس تخميني در سال 1343/ 1964 حداقل 200 ميليون درخت زيتون در اسپانيا و 123 ميليون در ايتاليا وجود داشته است.



پيشينه درخت زيتون

زيتون درختي تناور نيست و كمتر اتفاق مي افتد كه ارتفاع آن به هشت متر برسد. زادگاه اصلي اين درخت احتمالاً فنيقيه بوده كه در حدود سال 2000 قبل از ميلاد در اين ناحيه كاشته مي شده و از آن جا به غرب يعني اروپا و آفريقا و به شرق يعني افغانستان و ايران راه يافته است. اين حقيقت درباره منشأ درخت زيتون در سوره نور، آيه 35 بيان شده كه مي فرمايد «درخت زيتون كه نه خاوري است و نه باختري». با اين وجود بعضي از مفسّران از اين آيه تفسيرهاي مختلفي كرده اند. براي مثال علامه عبدالله يوسف علي معتقد است كه درخت زيتون متعلق به همه جهان است و منحصر به شرق و غرب نيست. به علاوه از نظر او منظور از شرق و غرب جهت درخت است. ديگر نويسندگان مانند مولانا عبدالماجد، مولانا مودودي، مولانا عثماني، مولانا حقاني كم و بيش چنين نظري دارند و حتي گفته اند مزّه و كيفيّت زيتون به جهت اين درخت نسبت به خورشيد بستگي دارد. اما به نظر مي رسد اين كلام خداوند در واقع به زادگاه و گسترش اين درخت اشاره دارد نه به چيزي ديگر. درخت زيتون در ناحيه ي مديترانه اي اروپا و آفريقا درختي معمولي بود. در جنوب اروپا آن چنان فراوان پرورش مي يافت كه زيتون اروپايي نام گرفت يعني درختي كه متعلق به اروپا بود. اما محققان به اين حقيقت پي برده اند كه اروپا زادگاه اصلي زيتون نبود، بلكه فنيقيه، يا به عبارت ديگر، بخش شمالي جزيرة العرب بود كه زيتون از آن جا نشأت گرفت. به سادگي مي توان پذيرفت كه اعراب در زمان نزول قرآن به اين نكته واقف بوده اند كه رشد و پرورش گياهان در منطقه اي الزاماً به معني نشأت گرفتن گياه از آن منطقه نيست.

لذا اين آيه سوره نور بر بومي بودن اين گياه دلالت دارد.



موارد مصرف زيتون

زيتون از طريق پيوند زدن تكثير مي شود و درختان غير پيوندي ميوه اي نامطبوع دارند. زيتون نارس طعمي تلخ دارد و در تهيه ي ترشي و چاشني غذا از آن استفاده مي شود. اما ميوه ي رسيده طعمي بسيار مطبوع دارد. زيتون ميوه اي است بيضي شكل به طول 2 تا 3 سانتيمتر. هر درخت زيتون 10 تا 20 كيلوگرم ميوه مي دهد. گوشت ميوه ي زيتون منبعي براي روغني ماندني با كيفيتي عالي است كه 15% يا بيشتر روغن از آن گرفته مي شود. روغن با فشردن به دست مي آيد. اولين افشره بهترين نوع روغن را دارد كه نيازي به تصفيه آن نيست. تركيبات اصلي روغن تازه شامل اسيد اولئيك (80%) و مقدار كمي جوهر نخل و اسيدهايي ديگر مانند اسيد استيريك، لينولئيك، آراشيديك و ميريستيك مي باشد. از تفاله ي پس از اولين افشره، روغني غير خوراكي به دست مي آيد كه در صابون سازي مصرف مي شود.

روغن زيتون خوراكي در اروپا خواهان بسياري دارد و در تهيه ي سالاد و غيره مصرف مي شود. اين روغن را مي توان در برخي غذاها به طور خام مصرف كرد. در زمانهاي قديم سربازان عرب در لشكركشيها نان و روغن زيتون يا عسل براي غذا همراه خود مي بردند و با اين كار وقت خود را صرف پختن غذا نمي كردند و نان خورشي خوشگوار با روغن خام يا عسل مي خوردند. توليد سالانه روغن زيتون در جهان حدود 20 ميليون تن است. ايتاليا و اسپانيا عرضه كننده عمده اين روغن به بازار جهاني مي باشند. در هندوستان محصول زيتوني كه قابل نام بردن باشد نيست، اما به تازگي كاشت آزمايشي اين درخت در مناطق كوهستاني هند مركزي آغاز شده است.

زيتون ارزش دارويي زيادي دارد. در صورتي كه به صورت خوراكي مصرف شود ماده اي مغذي، آرام بخش و مسهلي ملايم است و زخم معده و اثني عشر بيمار را بهبود مي بخشد. و در مورد نارساييهاي كليوي به عنوان غذايي بدون ازت تجويز مي شود. روغن زيتون ماده اي مليّن است و مصرف خارجي آن پوست بدن و تاولهاي سودا (اكزما) و داءالصدف را نرم مي كند. اين روغن براي ماساژ دادن نيز مناسب است و از تركيبات مهم بسياري از مرهمها و ضمادها مي باشد. در حديثي رسول خدا حضرت محمد صلي الله عليه وآله به مردم توصيه مي كند كه از روغن زيتون براي خوردن و براي ماساژ دادن استفاده كنند زيرا از «شجره ي مباركه» گرفته شده است.

روغن زيتون سوخت مناسبي براي چراغ است. در سوره نور، آيه 35 اين كاربرد زيتون به خوبي وصف شده است. كساني كه روغن زيتون را به كار برده يا ديده اند به سادگي اين آيه را درك مي كنند. نوع مرغوب روغن زيتون زرد كرمي رنگ، گاهي متمايل به سبز، چنان صاف و شفاف است كه اگر در ظرفي شيشه اي ريخته شود حالت شيئي درخشان دارد و چون در چراغي بسوزد روشني چراغ، افزون مي شود. اين خاصيت زيتون در عبارت «نورٌ علي نور» توصيف شده است.

كبوتري با شاخه اي زيتون در منقار رمز جهاني صلح و وحدت است. اين رمز از كشتي نوح سرچشمه مي گيرد. بنابر روايتي هنگامي كه خشم خداوند، كه در طوفان ظاهر شده بود، كاهش يافت كبوتري با شاخه اي زيتون در منقارش ظاهر شد كه نشانه ي آرامش و صلح بود.



رواياتي در باب زيتون

1- السيد انصاري (ره) روايت كرده؛ پيامبر صلي الله عليه وآله: فرمود: «روغن زيتون را بخوريد و آن را به بدن خود بماليد كه آن شجره ي مباركه است.» (دارمي،ج 3، ص 29).

2- ابوهريره (ره) روايت كرده: رسول خدا صلي الله عليه وآله فرمود: «زيتون را بخوريد و به بدن بماليد كه هفتاد مرض از جمله جذام را شفا مي بخشد.» (ابونعيم).

3- علقمة بن عامر (ره) روايت كرده: رسول خدا صلي الله عليه وآله فرمود: «شما روغن را از شجره ي مباركه ي زيتون مي گيريد. خود را با آن معالجه كنيد كه شفا بخش بواسير است.»

منبع : تبيان

Re: ** خواص زیتون

ارسال شده: شنبه ۱۷ اسفند ۱۳۸۷, ۵:۴۷ ب.ظ
توسط Dr.Akhavan
 آثار ضد سرطان زیتون
 
زیتون خاصیت ضد سرطانی دارد.
تحقیقات پژوهشگران نشان می دهد، در پوست زیتون ، ماده ای موسوم به اسید ماس لی نیك وجود دارد كه در جلوگیری از تكثیر سلول های سرطانی موثر است.
محققان با بررسی تاثیر این ماده بر رشد سلول های سرطانی روده بزرگ دریافتند : اسید ماس لی نیك maslinic ، باعث توقف رشد و از بین رفتن سلول های سرطانی روده بزرگ می شود.
میزان این اسید، در پوست روغنی زیتون حدود 80 درصد است.

منبع : دکتر رزمپا

زیتون

ارسال شده: یک‌شنبه ۶ تیر ۱۳۸۹, ۶:۱۹ ب.ظ
توسط رونین
روغن زیتون دارای یک ماده شیمیایی طبیعی است که مانند یک داروی مسکن کار می کند.
باکشف خاصیت مسکن در نوع روغن زیتون مرغوب محققان دریافتند که این روغن دارای یک ماده شیمیایی طبیعی است و مانند داروی مسکن کار می کند. 50 گرم روغن زیتون فرآوری نشده معادل یک دهم یک دوز داروی "ایبوپروفن" اثر دارد.ماده ای که در روغن زیتون وجود دارد یعنی "اولئوکانتا ل" مانند یک داروی ضدالتهاب موثر است. پژوهشگران معتقدند درحالی که این ماده تا آن حدقوی نیست که برای تسکین سردرد از آن استفاده شود ولی نشان دهنده منافع رژیم های غذایی کشورهای حوزه دریای مدیترانه است .این ماده موثر که مقدار آن در زیتون تازه بیشتر است مانند ایبوپروفن و سایر داروهای ضدالتهاب در فعالیت آنزیم هایی که موجب التهاب و تورم می شوند تاثیر می گذارد.عارضه التهاب به عوامل مختلف از جمله بیماری قلبی و سرطان ارتباط داده شده است .روغن زیتون برای سلامتی انسان بسیار مفید تشخیص داده شده است از جمله در کاهش خطر سکته مغزی، بیماری های قلبی، سرطان سینه، سرطان ریه و برخی از انواع فراموشی ها .مقدار چربی روغن زیتون زیاد است و تنها در حد اعتدال باید مصرف شود.
ترکیبات موجود در روغن زیتون:

روغن زیتون "بکر" (از خمیر زیتون بدون اعمال حرارت حاصل می ‌شود که کاملاً خوراکی و رنگ آن زرد متمایل به سبز است) به عنوان یک محصول طبیعی از نظر کمی و کیفی بر اساس نوع و روش روغن ‌کشی، رسیدگی میوه، شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی دارای ترکیبات متغیری خواهد بود. اما به طور کلی در روغن زیتون ترکیبات گلیسیریدی (روغنی)، هیدروکربن‌ها ، توکرفرول‌ها، الکل‌ها، استرول، ترکیبات معطر و اجزای متعدد دیگری وجود دارند. اغلب این ترکیبات دارای خواص بیولوژیکی گوناگونی هستند.
در بین اجزای تشکیل دهنده ی روغن زیتون اسیدهای چرب اولئیک، لینولئیک و پالمتیک از نظر کمی بالاترین درصد را دارا هستند. مقدار زیاد اسید اولئیک نه تنها تأثیر زیادی در طعم روغن دارد، بلکه منبع ایده‌آلی برای تولید انرژی و عامل جلوگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی می‌ باشد. وجود اسید چرب ضروری لینولئیک در روغن زیتون متناسب با میزانی است که باید در غذای روزانه وجود داشته باشد.
بالا بودن مقدار ویتامینE و رنگدانه‌های کاروتنوییدی روغن زیتون و نسبت مناسب اسیدهای چرب غیر اشباع به اسیدهای چرب اشباع، در پایداری این روغن بسیار موثر است.
تقلبات در روغن زیتون

روغن زیتون به دلیل قیمت و ارزش بالای تغذیه‌ای، گاه به صورت تقلبی با روغن‌های معمولی و کم ارزش مخلوط و به بازار عرضه می شود. به همین منظور در طول سال‌های متمادی تحقیقات قابل توجهی در هر یک از زمینه‌های ممکن در مورد روغن زیتون انجام شده است. با این حال تشخیص روغن اضافه شده به روغن زیتون معمولاً به آسانی انجام نمی ‌شود، چرا که گاهی روغن اضافی را طوری انتخاب می ‌کنند که هیچ تغییری در شاخص‌ها (عدد یدی، عدد صابونی، تغییر ضریب شکست نور) به وجود نیاید.
افزودن روغن‌های ارزان ‌تر مانند روغن ذرت، روغن‌های هیدروژنه و جامد، همچنین روغن زیتون تصفیه شده ( که مصرف خوراکی ندارد) و روغن تفاله ی زیتون به روغن زیتون بکر، اغلب به عنوان تقلب در روغن زیتون محسوب می شوند.
خواص درمانی زیتون

روغن زیتون دارای اسیدهای چرب غیر اشباع مونو (MUFA) و آنتی اکسیدان می باشد که باعث طول عمر و کاهش بیماری های مرتبط با مصرف روغن های اشباع می شود. بنابراین مصرف آن به جای روغن های اشباع و جامد فواید زیر را برای سلامتی بدن دارد:
* روغن زیتون سلامت شریان‌ها را تامین می‌ کند.
* مانع آسیب رساندن رادیکال‌های آزاد حاصل از چربی‌ها و روغن‌ها به سیستم‌ قلبی-عروقی می ‌شود.
* کلسترول خون و به خصوص نوع بد آن یعنی LDL را کاهش می‌ دهد، بدون اینکه که نوع خوب آن یعنی HDL کاهش پیدا کند.
*از مسموم و اکسیده شدن LDL کلسترول جلوگیری می‌ کند.
* مانع رسوب پلاک ‌ها در جدار شریان شده و در نتیجه مانع تنگ شدن شریان‌ها می ‌شود.
روغن زیتون به علت دارا بودن چربی های غیر اشباع MUFA باعث اتساع سرخرگ ها شده و از این طریق باعث کاهش فشار خون بالا و بیماری های قلبی می شود.

* قند خون را تنظیم می ‌نماید.
* روغن زیتون دارای آنتی اکسیدان های قوی مثل پلی فنول ها و فلاوونوئیدها می باشد که این آنتی اکسیدان ها باعث کاهش پر اکسیداسیون چربی ها در بدن و به دنبال آن کاهش استرس اکسید اکسیداتیو می شوند.
در نتیجه بدن را از صدمه رادیکال های آزاد حفظ می کند و بدین طریق باعث کاهش ابتلا به انواع سرطان خصوصاً سرطان پوست، روده و سرطان ***** در زنان می شود.
* همچنین به علت خاصیت آنتی اکسیدانی خود دیواره سرخرگ ها را از گزند رادیکال های آزاد محافظت کرده و چسبیدن LDL را به دیواره سرخرگ ها، کاهش می دهد و ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

برای اینکه مواد مفید موجود در روغن زیتون، از جمله ویتامین E ، ترکیبات فرار، پلی فنول ها و سایر مواد آن از بین نرود یا کاهش نیابد، این روغن باید در مکان‌های تاریک و خنک نگهداری شود.
برگ، میوه و روغن زیتون و حتی هسته ی آن علاوه بر ارزش غذایی، دارای ارزش دارویی می باشد که تعدادی از خواص درمانی و مصارف دارویی این محصول در زیر ذکر شده است:
- پیشگیری و درمان بیماری‌های قلبی و عروقی
- کاهش کلسترول بد
- کاهش ***ه شدن خون
- کاهش فشار خون بالا
- درمان خون ‌ریزی لثه و تقویت لثه
- تقویت حافظه
- جلوگیری از سفید شدن مو


- تسکین دردهای روماتیسمی
خاصيت ضدسرطاني روغن زيتون


روغن زيتون بهترين ضدسرطان و ضدبيماري هاي كرونر قلب است . مصرف روغن زيتون خالص كه از نظر آنتي اكسيدان مانند اسيداولئيك غني است , براي جلوگيري از سرطان كولون , سرطان سينه و پوست و بيماري هاي كرونر قلب بسيار مفيد است . همچنين فنولي موجود در روغن زيتون به علت فعاليت آنتي اكسيداني است كه اين آنتي اكسيدانها قادرند راديكالهاي آزاد را حذف كنند و مسئول محافظت در برابر پراكسيداسيون هستند در نتيجه از بروز سرطان جلوگيري مي كنند.
روغن زيتون بهترين داروي سرفه : روغن زيتون , در رفع سرفه هاي خشك همراه با حالتهاي تحريك آميز و بيماريهايي كه ايجاد التهاب در دستگاههاي داخلي مي كند مفيد است .

روغن زيتون نرم كننده و ملين و صفرابر است و از آن براي رفع سنگهاي صفراوي , رفع يبوستهاي مزمن , قولنجهاي ناشي از نفريت و مسموميت استفاده مي كنند. وي افزود : برگ درخت زيتون , بازكننده مجاري عروقي سطحي است و باعث پايين آمدن فشار خون مي شود بدون آنكه اثر مضعف قلب داشته باشد و همچنين براي آن اثر ضدقند و اوره خون نيز قائل شده اند و حالت برافروختگي را از بين مي برد. در طب سنتي معتقدند كه جوشانده غليظ برگ زيتون در رفع عوارض نقرس و رماتيسم موثر است و همچنين در پيشگيري از ارترواسكروز و تصلب شرايين موثر است و از بين برنده عفونتهاي قارچي و يا عفونتهاي ايجادشده از طريق مخمرها و همچنين در از بين بردن برخي كرمها نيز موثر است . روغن زيتون و خاصيت ضد درد
پژوهشگران مي‌گويند اگر به بيماری سردرد مبتلا هستيد، آسپرين يا بروفن نخوريد، روغن زيتون را آزمايش كنيد چرا كه دارای تركيباتی همانند كاهش دهنده ی درد در قرصهای بروفن است. اين تركيب به نام اولئوكانتال مشابه ايبوپروفن راه متابوليكي درد را مسدود مي‌كند.

براساس ارزيابي محققان يك دوز ۵۰ گرمی روغن زيتون در روز برابر با حدود ۱۰ درصد دوز ايبوپروفن توصيه شده براي تسكين درد در بزرگسالان است.
بنابراين با آن كه سردرد را درمان نمي‌كند، مصرف مرتب آن مي‌تواند در طولاني مدت اثرات موثر مسكن ايبوپروفن را داشته باشد. تشخيص يك اوكتانتال مشابه با ايبوپروفن در روغن زيتون مي‌تواند توضيحي بر اثرات مفيد رژيم غذايي مديترانه‌اي كه غني از روغن زيتون است، باشد.
اين يافته‌ها نشان مي‌دهند مصرف طولاني مدت اولئوكانتال به لحاظ تاثير مشابه با ايبوپروفن آن، مي‌تواند به حفظ بدن در برابر برخي بيماري‌ها كمك كند. (tebyan)

ويژگي هاي درخت زيتون
زيتون درختي دير بازده و با عمر طولاني , اقتصادي و زيستي مي باشد که شروع باردهي آن در انواع مختلف متفاوت بوده که از 5 تا 8 سال معمولا به بار مي نشيند و حداکثرميزان توليد سالانه بين 5 تا 10 تن در هکتار متفاوت و بستگي به انواع , رسيدگي هاي زراعي , شرايط محيط ( آب , خاک , هوا ) دارد و ميوه زيتون بطور کلي به دو گونه کنسروي و روغني تقسيم مي گردد.
مناطق اصلي گسترش
95 درصد زيتون جهان در کشور هاي حاشيه مديترانه و عمدتا در سه کشور اسپانيا , ايتاليا و يونان مي باشد.
مصرف سرانه
مصرف سرانه زيتون در ايران حدود 100 گرم در سال مي باشد که معادل يک در صد مصرف سرانه در اروپا و حدود سه در صد مصرف سرانه جهاني است .
خواص کلي , غذايي درماني زيتون
روغن زيتون طبيعي بدليل ترکيبات معدني , آلي , ويتامين ها و آنتي اکسيدانت ها داراي حداقل خواص ذيل مي باشد:
کاهش LDL کلسترل بد خون
جلوگيري از سرطان سينه ( در صورت استفاده مستمر در رژيم غذايي)
جلوگيري از سرطان کولون ( بدليل ملين بودن با استفاده مستمر در رژيم غذايي )
جلوگيري از سرطان پوست ( در صورت استفاده از پوشش موقت قبل از حمام آفتاب)
پايين آوردن فشار خون ( با خوردن روزانه دوسوم قاشق غذاخوري بصورت خام)
جلوگيري کننده از گرفتگي عروق و بروز سکته قلبي و کمک به تسريع در بهبود بيماراني که جراحي قلب نموده اند
پيشگيري از پوکي استخوان و کمک به رشد کودکان ( بدليل دارا بودن کلسيم بالا)
پيشگيري از آرتروروماتوئيد( در صورت مصرف مستمر در رژيم غذايي)
جلوگيري از ريزش مو بدليل داشتن مواد معدني متعدد
مصرف مستمر روغن زيتون در رژيم غذايي بدليل تنظيم عمليات گوارش و آثار مثبت متعدد پيري را به عقب مي اندازد
تنوع روغن زيتون
روغن زيتون در کشور هاي اروپايي از جهت روش تهيه, در جه خلوص ، اختلاط با ساير روغن هاي نباتي , انواع زيتون , مناسب براي سالاد و غذاهاي مختلف با اسامي و مشخصات و طعمهاي مختلف تهيه و عرضه مي شود.
روغن هاي موجود در ايران
در ايران بدليل اينکه مصرف روغن زيتون بسيار محدود و عمدتا براي سالاد استفاده مي شود اکثرا بصورت خام و مطلق ارائه شده و متاسفانه بدليل شرايط حاکم بر توليد زيتون , نگهداري , حمل و روغن کشي و نيز روغنهاي زيتون وارداتي بدليل تقلب و دستکاري در کشورهاي مشخصي , از ارزش غذايي و خواص اعلام شده در بالا و بطور کامل بر خوردار نبوده بلکه بر حسب شرايط بالا بصورت نسبي داراي برخي از خواص مثبت هستند. اصولا بدليل اينکه توليد زيتون و تهيه روغن آن داراي هزينه هاي بالا مي باشد فراورده خالص آن بسيار گران بوده و متناسب با در آمد بخش بزرگي از مردم جهان نمي باشد لذا در جهت ارزان و متناسب سازي قيمت , يا آن را با ساير روغن هاي مايع مخلوط نموده و يا با اختلاط درجات پايين با در صد کمي از درجات بالا روغن هاي ارزان قيمت قابل تحمل مشتريان بازار توليد مي نمايند.
روغن زيتون طبيعي
روغن زيتون طبيعي که در شرائط ايده ال تهيه گرديده و تغييري در طبيعت آن ايجاد نشده باشد بدليل طعم تلخ و سوزنده ميوه زيتون ( بدليل وجود اسيد اولئيک) عينا مي بايستي از اين دو ويژگي ذکر شده برخوردار و داراي بوي خوش ميوه زيتون باشد. يعني در هنگام مصرف و آزمايش در دهان احساس طعم تلخ و بوي مطبوع زيتون و در هنگام بلعيدن احساس سوزش مختصر در گلو بنمائيد. که چنين مشخصاتي مختص روغن زيتون هاي درجه يک مي باشد. هر گاه طعم روغن زيتون هاي ارائه شده با مشخصات بالا فاصله داشته باشد نشان از تغييرات غير مثبت در فرايند توليد ميوه, نگهداري , انتقال , روغن گيري و انجام اختلاط با ساير روغنهاي نباتي کم ارزش و همچنين دادن حرارت بالا در هنگام روغن کشي به منظور دريافت درصد روغن بيشتر مي باشد. طعم بد روغن هاي بکر در ايران نيز مي تواند حاصل مسائل ياد شده در بالا باشد لذا , اختصاصا در ايران پس از روغن گيري اوليه ( يعني بدست آوردن روغن طبيعي بودار ) ناگزير به طراحي مجموعه اي از ماشينهاي تصفيه و بوگيري شده اند تا بو و طعم ناخوش آيند روغن توليدي را گرفته و در اين مسير مسلم است که بخش بيشتري از خواص مناسب روغن زيتون نيز از بين مي رود. مصرف کنندگاني که با ويژگي روغن زيتون آشنا نيستند رنگ سبز را علامت خالص بودن آن مي دانند . حال آنکه اين ويژگي تنها مربوط به زمان برداشت محصول و روغن گيري مي باشد. بدين معني که هر گاه روغن گيري در مناسبترين زمان يعني وقتي دانه هاي زيتون رسيده و بنفش شده اند انجام گيرد رنگ روغن متمايل به زرد بوده و در اين حالت روغن از ارزش غذايي بالا تر و طعم و عطر مناسب تري برخوردار خواهد بود.
مصارف روغن زيتون
روغن زيتون براي مصرف سالاد ، همراه با پنير , سوپ يا آش , پيتزا و بسياري از غذاهاي آماده بصورت خام قابل مصرف بوده و بسيارمفيد است. براي طبخ انواع مختلف غذاها مي توان از روغن زيتون و با استفاده از حرارت کم و با صرف وقت و مدت زمان بيشتر( براي حفظ خواص مفيد) استفاده نمود. بدين ترتيب روغن زيتون را همچنين مي توان در کليه انواع پلوها , چلوها چند دقيقه قبل از سرو آنها در سر سفره يا ميز استفاده نمود . همچنين روغن زيتون را مي توان بدفعات براي سرخ کردني ها بدون تغيير کيفيت و خاصيت آن مورد استفاده قرار داد. ( مسلم است که در مصرف اين چربي نيز نمي بايست افراط نمود)
نگهداري روغن زيتون
روغن زيتون در مقابل نورهزاربرابر بيشتر از تماس با هوا تجزيه و اکسيده مي شود . لذا روغن زيتون را مي بايست در محل هاي تاريک و سرد نگهداري نمود . در هنگام خريد روغن زيتون از فروشگاه ها , از فروشنده بخواهيد که شيشه روغن مورد نظر شما را در حضورتان از کارتن بيرون آورد و تحويل دهد. ضمنا در روي ميز مصرف غذا نيز روغن مصرفي را بمدت طولاني نگه نداريد . ( در صورت نگهداري در شرايط مناسب کيفيت روغن بين 2 تا 3 سال تغيير نمي نمايد.)
کيفيت روغن زيتون
يکي از شاخص هاي درجه بندي روغن زيتون درصد اسيد اوليئک آن مي باشد که در ايران در صدها از حدود 5 دهم تا 2و نيم درصد متغيير است.
کنسرو زيتون
براي شيرين کردن ميوه زيتون که بسيار تلخ وسوزنده است از آب و سود سوز آور استفاده مي گردد. استفاده از سود به منظور تسهيل نفوذ آب به داخل ميوه از طريق نازک و يا تخريب کردن پوست ميوه مي باشد. دراين روش هرگاه به منظور تعجيل در شيرين سازي از مقادير اضافي و غير مجاز سود استفاده گردد موجب نرم شدن کلي ميوه مي گردد که از نظر سلامت و کيفيت کنسرو دچار افت مي گردد و هنگام خوردن زيتون اين کنسروها زيتون ها زير دندان مقاومت نکرده و کاملا نرم هستند . زيتون کنسروي در صورت تهيه مناسب هنگام مصرف مي بايست زير دندان مقاومت نمايد.
زیتون رسیده در حدود سی درصد روغن دارد. این روغن مخلوطی از اسید اولئیک، اسید لینولئیک و اسید پالمیتیک است. روغن زیتون مایعی است زلال به رنگ زرد روشن مایل به سبز یا زرد طلایی. زیتون حاوی سدیم، ویتامین های A و E و آهن است.





از نظر طب قدیم ایران، زیتون رسیده، گرم و قابض و روغن آن گرم و خشک است. بهترین نوع زیتون میوه سبز رسیده آن است که در آب نمک پرورده شده باشد.

روغن زیتون به صورت خوراکی نرم کننده و صفرا بر است، کرم کش است، از امراض قلبی و سرطان جلوگیری می کند، برای رفع سرفه های خشک مفید است، عامل ضد لخته شدن خون است و از رسوب کلسترول در رگ ها جلوگیری می کند. روغن زیتون به همراه آب لیمو دفع کننده سنگ کیسه صفراست.



روغن زیتون به صورت موضعی خارش ناشی از گزیدگی حشرات را بر طرف می کند، از ریزش موی سر جلوگیری می کند و درمان کننده بیماری نقرس است. روغن زیتون مهمترین روغن برای پخت وپز به حساب می آید چراکه بر اثر حرارت خراب نمی شود.



پزشکان و متخصصان تغذیه می گویند که زیتون اشتها را افزایش می دهد. کسانی که می خواهند لاغر شوند بهتر است زیتون شور بخورند.برگ زیتون فشار خون را کاهش می دهد و جوشانده برگ آن درد دندان را تسکین می دهد.
روغن زیتون علاوه بر کاهش کلسترول و جلوگیری از پیدایش عوارض عروقی، مانع رسوب کلسترول درون رگها و تنگ شدن آنها می شود.
پزشکان می گویند که اگر روزی دو قاشق روغن زیتون بخورید سلامت خود را تضمین می کنید.
بر اساس نتایج چندین پژوهش، زیتون به سبب داشتن ارزش غذایی بالا به رشد جنین در رحم کمک می کند.
پژوهشگران می گویند که روغن زیتون سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده است که درمان زخم معده و بیماری های قلب و تصلب شرایین و تشکیل استخوان کودکان مؤثر است.
زیتون و روغن آن میزان قند خون را تنظیم می کند و خاصیت ضد سرطانی دارد.

زیتون

روغن زیتون باعث کاهش احتمال ابتلا به بیماری های عروق کرونری (قلبی) می شود و نیز خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد . ویتامین E موجود در آن اثر آنتی اکسیدانت دارد و این اثرات را موجب می شود. همچنین روغن زیتون دارای یک ماده آنتی اکسیدان دیگر به نام پلی فنول است که باعث کاهش LDL و مانع آترواسکروز می گردد. بهتر است روغن زیتون در داخل یخچال نگهداری شود . در خارج از یخچال اثر محافظتی خود را از دست می دهد . همچنین زیتون حاوی کلسیم ، آهن ، منیزیم ، پتاسیم، ویتامین A و ویتامین C می باشد .
زيتون، مي‌تواند از بروز بيماري‌هاي قلبي پيشگيري كند و اشتها را افزايش دهد.

زيتون درختچه‌اي است به ارتفاع حدود سه متر كه در شرايط مساعد، ارتفاع آن به 12 متر و قطر تنه‌اش به 3 متر مي‌رسد.

چوب درخت زيتون بسيار سخت و مقاوم و رنگ آن زرد است كه خطوط قهوه‌اي رنگ در آن وجود دارد.

اين گياه در اوايل تابستان شروع به گل دادن مي‌كند و ميوه آن كم‌ كم و در اواخر تابستان به ثمر مي‌رسد كه در اين هنگام زيتون سبز روشن است و در اواخر پاييز به رنگ سبز تيره در‌مي‌آيد.

اگرچه ميوه اين گياه، حاوي چربي بالايي (بين 35- 15 درصد) است با اين وجود منبع خوبي از اسيد اولئيك (اسيدهاي چرب اشباع نشده امگا9) و ويتامين E است.

زيتون مي‌تواند از بروز بيماري‌هاي قلبي پيشگيري كند و اشتها را افزايش ‌دهد.

برگ زيتون كاهش دهنده فشارخون است و جوشانده آن براي تسكين درد دندان مفيد است.

روغن زيتون علاوه بر كاهش كلسترول و پيشگيري از بروز عوارض عروقي، مانع رسوب كلسترول درون رگ‌ها و تنگ شدن آن‌ها مي‌‌شود.
زيتون و روغن آن ميزان قند خون را تنظيم مي‌كند و خاصيت ضد سرطان و ضد التهابي دارد و ممكن است از التهاب روده پيشگيري ‌كند. زيتون براي پيشگيري و درمان آسم و آرتروز نيز مي‌تواند مفيد باشد.