علل و عوامل بوجود آورنده اعتياد

در اين بخش مي‌توانيد در مورد تمامي مسائل مرتبط با خانواده به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: رونین, شوراي نظارت

ارسال پست
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1921
تاریخ عضویت: شنبه ۲۹ خرداد ۱۳۸۹, ۵:۴۵ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6415 بار
سپاس‌های دریافتی: 11867 بار

علل و عوامل بوجود آورنده اعتياد

پست توسط رونین »

در بسياري از جوامع كنوني ، اعتياد به اشكال گوناگوني بروز كرده است . تاكنون اعتياد به مواد مخدر ، يكي از مشكلات بزرگ بهداشتي بوده، ولي امروزه اعتياد به قمار ، مسائل جنسي و اينترنت نيز به ليست مشكلات بهداشتي اضافه شده است .

بسياري از عوامل دست به دست يكديگر داده و فرد را به سمت اعتياد سوق مي دهند . اگر علت اعتياد را فقر بدانيم ، معتادان متمول را ناديده گرفته ايم و اگر بيسوادي را مطرح كنيم ، قشر معتادان تحصيل كرده را ناديده گرفته ايم . پس نمي توان به تنهايي يك عامل را علت ايجاد اعتياد دانست . به همين دليل امروزه اعتقاد بر اين است كه اعتياد ، معلول مشكلات جسمي ، رواني و اجتماعي است . بنابراين به ياد بسپاريم :

« هيچ كس از اعتياد در امان نيست »
فشارهاي روحي و بيماريهاي رواني

ارتباط ميان برخي بيماريهاي رواني و اعتياد مشخص شده است . به طور مثال فردي كه از بيماري افسردگي شديد رنج مي برد يا شخصي كه رفتار ضد اجتماعي دارد ، در معرض خطر اعتياد است .

عدم توجه به رفع فشارهاي عصبي – روحي ، منجر به انباشته شدن احساس اضطراب و نگراني دائمي در فرد مي شود . با بروز اين حالت ، زمينه استفاده از مواد اعتياد آور براي فرد به وجود مي آيد و اين يعني شروع اعتياد .

بنابراين با تشخيص به موقع فشارهاي روحي يا بيماريهاي رواني و درمان آنها مي توان از احتمال آلودگي به مواد مخدر به ميزان قابل توجهي كاست .
عوامل فردي

اگر همه عوامل بوجود آورنده اعتياد مهيا باشد ، باز در نهايت اين خود فرد است كه براي مصرف مواد تصميم مي گيرد. پس بايد توانايي هاي فردي را ارتقاء بخشيد تا شخص بتواند در مواقع خطر ، خود را از چنگال اعتياد دور سازد . در بين عوامل فردي حفاظت كننده ، مي توان از مهارتهاي زندگي ياد كرد . مهارتهاي زندگي طيف وسيعي از تواناييها هستند كه مسلح شدن به هر يك از آنها شخص را در مراحل مختلف زندگي ياري خواهد داد تا با قدرت بيشتري در برابر مشكلات مقاومت كند. اين مهارتها عبارتند از : مهارت حل مشكل ، قدرت تصميم گيري ، توانايي « نه » گفتن ، هنر دوست يابي و ... كه اگر امروز اين مهارتها را به فرزندان خود نياموزيم ، فردا در غياب ما ، در مقابل اصرار دوستان ، قدرت مقاومت نخواهند داشت .
سن بحراني :

چرا برخي از والدين از فرزندانشان در سنين كودكي با دقت بسيار پرستاري مي كنند ولي در سنين پرخطر شانزده تا بيست و چهارسالگي آنها را در جامعه ، بي دفاع رها كرده و تصور مي كنند كه آنها رشد كافي يافته و از هرگونه خطري به دورند ؟!

مشاغل سخت:

مشاغل نيازمند به انرژي زياد ، همانند كارهاي شبانه ، نگهباني در زمان طولاني و رانندگي بين شهري ، بيش از ساير شغلها افراد را در معرض گرايش به مواد مخدر قرار مي دهند .

شخصيت :

بدنبال تربيت خانواده ، اين شخصيت كودك است كه آينده او را مي سازد . اگر ترسو ، خجالتي ، سرخورده يا بدون اعتماد به نفس باشد ، احتمال گرايش او به اعتياد نيز بيشتر خواهد شد . كنجكاوي و كسب لذت دو عامل عمده شروع اعتياد در جوانان ايراني است . تحقيقات نشان داده است كه جوانها ، عموماً براي ارضاي حس كنجكاوي خود، لذت جويي ، تفريح و تفنن ، مصرف مواد اعتياد آور را تجربه مي كنند .
عوامل خانوادگي

خانوادهاي پر تنش :

آمار افراد معتاد در خانواده هاي پر تنش كه هميشه درگير بحث و دعوا مي باشند ، بيشتر از ساير خانواده هاست . اين خانواده ها بايد از ميزان تنش موجود بكاهند و آگاهي خود را درباره اعتياد بيشتر كنند و راههاي پيشگيري ازاعتياد را نيز بشاسند .

خانواده هاي بدسرپرست ، بي سرپرست و تك سرپرست :

در اين خانواده ها به خاطر عدم وجود يكي از والدين و يا عدم صلاحيت آنان در تربيت فرزندان ، احتمال بروز اعتياد افزايش مي يابد .

ارتباط كمرنگ عاطفي :

وجود پيوندها و ارتباطات عميق خانوادگي در پيشگيري از اعتياد نقش بسزايي دارد و هر قدر اين روابط به سردي بگرايد ، خطر اعتياد در محيط خانواده نيز افزايش خواهد يافت .

مهارت والدين در تربيت فرزندان :

اگر والدين به مهارت هاي لازم در خصوص تربيت فرزندان خود تسلط نداشته باشند ، هر گونه ضعف در تربيت ، شكل گيري شخصيت آنان را دچار اختلال ساخته و اين احتمال وجود دارد كه روزي به مواد اعتياد آور گرايش يابند . تربيت فرزندان بسيار وابسته ، سرخورده و ... هر كدام عواقب و خطرات بسياري را بدنبال دارد .

وجود فرد معتاد در خانواده :

حضور فرد معتاد در خانواده خطر بزرگي محسوب مي گردد كه تمام اعضاء آن را تهديد مي كند . وظيفه والدين اين خانواده ها بسيار سنگين تر از سايرين است .

سهل انگاري در توجه به زنگهاي خطر :

مصرف سيگار يك زنگ خطر بزرگ براي مصرف مواد مخدر است كه در صورت سهل انگاري و عدم برخورد قاطع ، زمينه اعتياد را فراهم مي سازد .

عدم گفتگو پيرامون اعتياد در خانواده:

برخي خانواده ها براي جلوگيري از تحريك حس كنجكاوي در فرزندان خود ، از مطرح نمودن مسائل و ارائه اطلاعات صحيح به آنها خودداري مي كنند . اگر شما اطلاعات صحيح را به فرزندان خود ندهيد ، ممكن است اطلاعات غلط را از دوستان خود كسب كنند .

برخي والدين ، شنونده خوبي نيستند :

اين امر باعث مي شود تا فرزندان ، حرفهاي خود را به ديگران بزنند ، در نتيجه توصيه هاي آنها را به راهنماييهاي والدين خود ترجيح دهند .

« اگر والدين الگوي صحيحي نباشند ، فرزندان رفتار صحيح را نخواهد آموخت »
عوامل اجتماعي

دردسترس بودن مواد :

اگر نزديك به مكانهاي تجمع معتادان يا محلهاي خريد و فروش مواد مخدر زندگي مي كنيد ، بايد بيشتر مراقب فرزندانتان باشيد .

فقر و بيكاري :

نداشتن تمكن مالي ، منجر به بالا رفتن فشارهاي روحي و رواني مي گردد ، در نتيجه خطر اعتياد را افزايش مي دهد . همچنين بيكاري نيز يكي از علل گرايش به مواد مخدر مي باشد ، چون با نداشتن مشغوليت ذهني مفيد و سازنده ، شخص بيشتر به مواد مخدر تمايل مي يابد.

عدم اطلاع رساني جامع و كامل:

عدم آگاهي جوانان و والدين از عوارض جسمي ، روحي و اجتماعي اعتياد ، همچنين نااشنا بودن با راههاي پيشگيري، از عوامل افزايش دهنده آلودگي افراد به مواد مخدر مي باشند. ما والدين وظيفه داريم تا خطرات مصرف مواد و راههاي پيشگيري از اعتياد را بشناسيم و آنها را به جوانان خود بياموزيم .

باورهاي نادرست اجتماعي :

برخي از اقوام ، مصرف مواد مخدر را ناپسند نمي دانند ، در نتيجه گرايش به مصرف مواد در ميان آنها بيشتر است .

ضعف فرهنگ مشاوره :

همانطور كه قبلاً ذكر شد ، فشارهاي روحي و مشكلات حل نشده ، باعث بالا رفتن اضطراب و نگراني هاي شديد در فرد مي گردد . تا زماني كه شخص مشكل خود را حل ننموده است ، ميزان اضطراب و تشويش دروني در او بالا مي رود . حال وقتي فرد خود نمي تواند مشكلش را حل نمايد ، بهتر است از افراد متخصص و متبحر در اين زمينه كمك گيرد. ولي متاسفانه هنوز مشاوره جايگاه واقعي خود را در زندگي فردي و اجتماعي ما پيدا ننموده است . درنتيجه مشكلات روحي – رواني كه در ابتدا به راحتي قابل درمان است ، به مرور تبديل به معضلات عظيمي مي گردند كه درمان آنها بسيار مشكل و پيچيده خواهد شد .

امكانات تفريحي ، فرهنگي ، هنري و ورزشي :

براي آنكه نوجوانان و جوانان را از مواد مخدر دور سازيم ، بايد به فكر برنامه هاي جايگزين باشيم . اكثر جوانها به اقتضاي سن و سالشان ، كارهاي پرهيجان و خطرناك را دوست دارند . اگر والدين روحيه جوانان خود را درك نكنند و آنان را دائماً به ماندن در منزل وادار كنند ، احتمال گرايش به مواد مخدر را در آنها افزايش مي دهند .

با فراهم ساختن امكاننات تفريح براي فرزندان خود مي توان آنها را از گرايش به مصرف مواد مخدر دورساخت . برنامه ريزي صحيح در خانواده كه منطبق بر نيازهاي معقول و منطقي جوانان باشد ، از گرايش آنها به مواد مخدر جلوگيري خواهد نمود . بهره برداري بهينه از سينماها ، فرهنگ سراها ، كتابخانه ها ، همچنين برگزاري مسابقات ورزشي، فرهنگي و هنري منطبق با نيازهاي جوانان ، بخش عظيمي از اوقات فراغت آنها را به خود اختصاص خواهد داد ، كه بسيار موثر خواهد بود .

« تشويق نوجوانان به فعاليت هاي سالم و خلاق را نبايد از ياد برد »
مائیم که از پادشهان باج گرفتیم
زان پس که از ایشان کمروتاج گرفتیم
اموال وخزائنشان تاراج گرفتیم
مائیم که از دریا امواج گرفتیم

شاهنشاه بزرگ ایران نادرشاه افشار


زیبنده
یک رونین زیبا مردن است، آن رونینی که هر دم آماده مرگ نباشد، ناگزیر مرگی ناشایست برایش پیش می آید
.
ارسال پست

بازگشت به “خانواده”