
اگر به آگهی های تبلیغاتی تلویزیون توجه کرده باشید ، احتمالا متوجه تبلیغات یکی از اپراتورهای تلفن همراه کشورمان درباره ی ارایه ی سرویس اینترنتی EDGE برای تلفن های همراه شده اید ، اما این فناوری چیست و دارای چه ویژگی هایی است ؟
فناوری EDGE که بنام GPRS تقویت شده (Enhanced GPRS) نیز شناخته میشود ، در واقع مخفف عبارت Enhanced Data rates for GSM Evolution یعنی نرخ تبادل اطلاعات برای تکامل سرویس تلفن همراه است . EDGE یک تکنولوژی ارتباطی دیجیتال است که در واقع ارتقای سرویس ارتباطی GPRS به شمار میاید . این سرویس که نسل 2.5 به شمار میرود در سال 2003 به جهان معرفی شد و در ابتدا شرکت AT & T آنرا در ایالات متحده گسترش داد .
مشخصه ی اصلی EDGE ، سرعت و ظرفیت سه برابری تبادل اطلاعات آن نسبت به سرویس GPRS است (یعنی سرعت 384 kbps) که از طریق استفاده از شیوه های مدرن مدولاسیون و کدینگ اطلاعات بدست آمده .

جدول مقایسه ی تبادل اطلاعات
همانطور که گفته شد ، EDGE یک ارتقا برای سرویس ارتباطی GPRS است ، EDGE برای مستقر شدن در یک شبکه ی مخابراتی که مجهز به سرویس GPRS است ، هیچ نیازی به تغییرات سخت افزاری و نرم افزاری در هسته ی شبکه ی ارتباطی تلفن های همراه (GSM) ندارد و از این رو یک ارتقای کاملا اقتصادی و مفید برای سرویس دهندگانی که از قبل به سرویس اینترنتی GPRS مجهز شده اند میباشد .
با تفاسیر بالا ، EDGE از لحاظ تئوریکی قادر به کار روی دستگاههایی (تلفن همراه ، تبلت و ...) که قابلیت اتصال به GPRS دارند را داراست ، هرچند در مشخصات دستگاهها قابلیت اتصال به GPRS و قابلیت اتصال به EDGE به عنوان دو مشخصه ی جداگانه قید میشوند .
تکنیک های انتقال اطلاعات در EDGE
سرویس EDGE علاوه بر تکنیک مدولاسیون Gaussian minimum-shift keying که نوعی مدولاسیون بر اساس فرکانس موج حامل (Frequency modulation) است از نوعی تکنیک مدولاسیون بر اساس فاز موج حامل بنام 8-PSK برای 5 متد از 9 متد مدولاسیون و کدینگ اطلاعات خود استفاده میکند که در این شیوه از 8 فاز مختلف استفاده میشود که اگر چه استفاده از تعداد فاز بیشتر برای مدولاسیون ظرفیت انتقال اطلاعات را افزایش میدهد ، اما این کار باعث افزایش نرخ خطا (Error rate) در کدینگ نیز میشود . EDGE همچنین برای هر تغییر در موج حامل یک کد 3 بیتی تولید میکند که این ، باعث افزایش 3 برابری نرخ انتقال اطلاعات خالص میشود (GPRS برای هر تغییر در موج حامل یک کد یک بیتی تولید میکند).
سرویس EDGE همانند GPRS از یک الگوریتم مخصوص برای انتخاب شیوه ی مدولاسیون و کدینگ بر اساس کیفیت باند رادیویی استفاده میکند . اما EDGE برخلاف GPRS که در صورت مخدوش شدن اطلاعات ، بسته ی اطلاعاتی (Packet) را دوباره ارسال میکرد ، از یک تکنولوژی جدید استفاده میکند که آن ارسال بخش درست اطلاعات به گیرنده برای تلفیق است . که این تکنولوژی باعث افزایش ضریب اطمینان کدینگ میشود .
سرویس EDGE برای انتقال اطلاعات در حالت Uplink (از ایستگاه فرستنده موبایل) روی باند 890 - 915 مگاهرتز و برای انتقال اطلاعات در حالت Downlink (از ایستگاه Base) روی باند 935 - 960 MHz کار میکند . این سرویس میتواند Bandwidth تا 236.8 kbit/s را برای 4 بازه ی زمانی حمل کند ، این تکنیک که به Time-division multiplexing معروف است ، ظرفیت این سرویس برای انتقال ترافیک اطلاعاتی را 4 برابر میکند .
شیوه ی مدولاسیون و کدینگ اطلاعات (Modulation and Coding Scheme)
همانطور که ذکر شد ، سرویس EDGE برای کدینگ و مدولاسیون از 9 متد یا MCS مختلف بهره میبرد که بنا بر کیفیت هر باند ارتباطی ، با استفاده از یک الگوریتم هوشمند ، یکی از این 9 متد را انتخاب میکند در حالیکه سرویس GPRS برای مدولاسیون و کدینگ از 4 متد مختلف استفاده میکرد . در جدول زیر مشخصات فنی از جمله باند کاری این 9 متد استفاده شده قید شده است .
[TABLE][TR]
متد مدولاسیون (MCS) نرخ انتقال اطلاعات در هر بازه زمانی شیوه ی مدولاسیون [/TR] . . . . . . . . .
منبع :
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]