در سال 1959، يك خلبان ترك، براساس مأموريت محول شده، چندين عكس هوايي براي مؤسسه ژئودتيك تركيه برداشت. هنگامي كه مأموريت به پايان رسيد، در ميان عكس هاي او تصويري جلب نظر مي كرد كه بيشتر شبيه يك قايق بود تا چيزي ديگر، قايقي بزرگ كه بر سينه تپه اي، در فاصله بيست كيلومتري كوههاي آرارات آرميده بود.
بلافاصله پس از مشاهده اين تصوير، تعدادي از متخصصان، علاقه مند به پيگيري شدند. دكتر واندنبرگ از دانشگاه ايالتي اوهايو يكي از اين علاقه مندان بود. او كسي بود كه قبلاً در زمينه كشف تأسيسات روي زمين از طريق هوا، مطالعات دانشگاهي داشت و پايگاههاي موشكي كوبا را در دوران كندي كشف كرده بود.
[External Link Removed for Guests]
دكتر واندنبرگ با دقت عكس ها را مورد مطالعه قرار داد و اظهار كرد: «من هيچ شكي ندارم كه شيء موجود در عكس هاي هوايي يك كشتي است. من تا به حال در طول مدت فعاليتم، هرگز چنين شيء عجيبي در يك عكس هوايي نديده بودم.» پس از آن يك گروه كاوشگر آمريكايي نيز به منطقه مورد نظر اعزام شد، ولي حتي با انجام تحقيقات كوتاه مدت، نتوانست اطلاعات قابل توجهي بدست آورد
17سال از آخرين تحقيقات در منطقه گذشت و هيچ اكتشافي تا سال 1976 انجام نگرفت. در سال 1976 يك باستان شناس آمريكايي به نام "ران ويت" تحقيقات جديد خود را در منطقه آغاز كرد. او بسيار زود دريافت كه اين شيء قايق مانند، بسيار بزرگتر ازحدي است كه قبلاً تصور مي كرد. او بزودي با انجام محاسبات دقيق دريافت كه طول اين شيء عظيم الجثه بلندتر از طول يك زمين بازي فوتبال و اندازه آن به بزرگي يك ناو جنگي است كه كاملاً در زمين دفن شده است. اما كشتي كشف شده در زير گل و لاي قطوري دفن شده بود و بسختي به جز از ارتفاع قابل رؤيت بود.
به دليل همين عدم مشاهده دقيق از سطح زمين، امكان هر تحقيقي غير ممكن بود. از سوي ديگر جسم كشف شده آنقدر بزرگ و سنگين بود كه هر گونه اقدامي را در وهله اول عقيم مي ساخت. «ران وايت» و گروه همراهش كه مشتاقانه كار را پيگيري مي كردند، به جايي رسيدند كه تنها وقوع يك حادثه عجيب و نادر مي توانست راهگشاي كار آنها باشد:
" زمين لرزه " ! آنها متوجه شدند كه حركت دادن و در آوردن جسم مذكور از درون زمين، به دليل ابعاد وسيع و بزرگ آن غير ممكن است و تنها با يك لرزش زمين، اين شيء مي تواند از دل خاك سر در آورد و مورد كاوش قرار گيرد.
از تحقيقات ران ويت مدت زيادي نگذشته بود كه در 25 نوامبر سال 1978، وقوع زمين لرزه اي در محل، باعث شد تا كشتي مزبور به طور شگفت آوري از دل كوه بيرون بزند و سطح زمين اطرافش را به بيرون براند. بدين ترتيب ديواره هاي اين شيء، شش متر از محوطه اطرافش بالاتر قرار گرفت و برجسته تر شد.
بدنبال اين زمين لرزه، ران وايت ادعا كرد كه شيء مذكور مي تواند باقيمانده كشتي نوح باشد. سپس بدبيني ها به خوش بيني مبدل و اين سؤال ها مطرح شد: «اگر اين جسم عظيم قايقي شكل به طول يك زمين فوتبال، در ارتفاع 1890 متري كوههاي آرارات، كشتي نوح نيست، پس چه چيز مي تواند باشد؟ و اگر جسم كشتي نوح است، آيا طوفان نوح واقعاً بوقوع پيوسته است؟"…
... "آيا ما شاهد بقاياي كشتي افسانه اي حضرت نوح كه در كتب مقدس اديان جهان از آن صحبت شده است، هستيم؟"
طوفان و سيل در زمان حضرت نوح در سطح وسيعي بوسعت كره زمين واقع شده است. به اعتقاد مسيحيان و بنا به نص انجيل، اين حادثه عظيم و دهشت آور، براي تنبيه مردمان آن روزگار كه دست به سركشي زده بودند و به منظور نجات نوح پيامبر و پيروانش واقع شده بود.
بررسيهاي زمين شناسي در نقاط مختلف دنيا ، نابود شدن و مرگهاي دسته جمعي موجودات زنده را بر اثر حادثه اي غير منتظره نشان مي دهد . برخي از اين حوادث با زمان طوفان نوح همخواني دارد .
وجود لايه هاي مخلوط فسيل شده حيواناتي چون فيل ، پنگوئن ، ماهي ، درختان نخل و هزاران هزار گونه گياه جانوري ، تأييدي بر اين واقعيت است . اين سنگواره ها كه بعضاً در برگيرنده حيوانات مناطق گرمسير با مناطق سردسير (در كنار هم) هستند، نشان مي دهند كه با فرونشستن آب، جانوران و گياهان خارج شده، در زير رسوبات مانده و به فسيل تبديل شده اند. امتزاجي عجيب از جانوران خشكي و دريا، حاره و قطبي كه مرگي آني و دلخراش را روايت مي كنند.
تاريخ در مورد محل به گل نشستن كشتي چه مي گويد؟
داستان كشتي نوح از گذشته هاي دور مورد توجه اقوام مختلف بوده است. مورخان از 2000 سال پيش نقل كرده اند كه توريست ها و مسافران كنجكاو بسياري از قديم اين منطقه را در كوههاي آرارات كشور تركيه، مورد بازديد قرار مي دادند و گاهي تكه هاي كوچكي از آن به غنيمت برده مي شد. در تاريخ آمده است كه حدود 800 سال قبل از ميلاد مسيح، آشوريان اقدام به ورود به كشتي كردند و موفق به ورود به طبقه سوم آن كه در زير زمين واقع شده بود شدند. اين نشان مي دهد كه اقوال مختلف در مورد موقعيت جغرافيايي كشتي، متفقند.
تكنولوژي پيچيده در ساخت كشتي
اينجا صحبت از ساخت يك قايق كرجي كوچك هشت نفره با ظرفيت چند حيوان كوچك نيست. بحث بر سر تكنولوژي پيچيده اي است كه مهارت ذوب فلزات، ابزار پيشرفته و نيروي انساني حاذق مي طلبيده است. از آنجا كه ياران حضرت نوح تعداد بسيار كمي بوده اند، اين سؤال پيش مي آيد كه نوح براستي چگونه اين كشتي را ساخته است. كشتي اي كه تاكنون از عجايب كتب مقدس به شمار مي رفت و اكنون يك واقعيت علمي لمس شدني است. آيا نوح به تنهايي توانسته است كشتي ناوگونه خود را به طول يك زمين فوتبال و به وزن تقريبي 32000 تن بسازد؟ آيا ساخت يك كشتي با دست خالي با امكانات آن زمان ، به گنجايش 494 اتوبوس دو طبقه مسافربري با تصورات ما درباره قدما ، همخواني دارد؟ براستي چه تعداد جانور و چگونه جمع آوري شدند و در كشتي جايگزيني شدند؟ آب و غذا چگونه تأمين مي شد؟ جانوران وحشي چگونه به سوي كشتي هدايت شدند؟ بايد كار جمع آوري و هدايت حيوانات كاري سخت بوده باشد ولي بهرحال فرمان خدا بايد انجام مي شد.
كشف سنگ واره و فسيل حيوانات
خوشبختانه تحقيق بيشتر در محل، حضور حيوانات را در كشتي يافت شده، تأييد كرد. كشف مقادير قابل توجهي فضولات حيوانات كه به صورت فسيل در آمده اند و از ناحيه خسارت ديده كشتي به بيرون رانده شده اند ، فرضيه ما را بيشتر به واقعيت نزديك كرد. علاقمندان به كاوش در مورد كشتي نوح بارها و بارها سعي كرده اند به درون كشتي فسيل شده راه يابند ولي هميشه با توده هاي عظيم سنگ و خاك نيمه ويران مواجه شده اند. در آخرين تلاشها، كاوشگران سعي كردند لايه هاي گل و لاي خشك شده اطراف كشتي را در هم بشكنند و از ميان بردارند تا شايد راهي براي ورود به اتاقكهاي زيرين كشتي پيدا كنند، اما خيلي موفق نبودند. در سال 1991 ، "گرگ برور " باستان شناس ، بخشي از شاخ فسيل شده جانوري را كشف كرد كه از قسمت تخريب شده كشتي كه فضولات حيواني بيرون ريخته بودند ، به بيرون افتاده بود . به تشخيص محققان، اين شاخ كه مربوط به يك پستاندار بوده است، مقارن با شاخ اندازي سالانه جانور به هنگام خروج از كشتي در آنجا رها شده است...
} و اصنع الفلك باعيننا و وحينا (سوره هود، آيه37)؛ و كشتي بساز زير نظر ما و مطابق وحي ما {
آزمايشات دانشمندان وجود قطعات آهن را در فواصل منظم و معين در ساختار كشتي تأييد كرده است.
باستان شناسان با كشف رگه ها و تيرهاي باريك آهني، الگويي ترسيم كرده اند كه حاصل كار به صورت نوارهاي زرد و صورتي بر روي كشتي علامتگذاري شد. آنها همچنين گره ها و اتصالات آهني محكم و برجسته اي را يافته اند كه در 5400 نقطه كشتي بكار رفته اند.
[External Link Removed for Guests]
تصوير برداري هاي راداري نشان داده كه در محل تصادم كشتي با صخره به هنگام فرود آمدن يا به عبارت ديگر به گل نشستن، نوارهاي آهني يا تيرهاي فلزي كج شده اند. آنها مي گويند كه استفاده وسيع و همه جانبه از فلزات در ساخت كشتي خارج از حد تصور ماست.
به نظر مي رسد كه تكنولوژي پيشرفته و رشديافته اي در آن دوران وجود داشته كه به هر حال نوح توانسته از آن بهره مند شود. تكنولوژي و تمدني كه ذهن ما را از تمركز بر روي بناها و اماكن منحصر به فرد در نقاط مختلف دنيا به اين نقطه از جهان معطوف مي كند.
اكتشافات زماني جالبتر شد كه باستان شناسان توانستند طرح مشبكي حاصل از تقاطع تيرهاي فلزي افقي و عمودي بكاررفته در بدنه كشتي بدست بياورند. تصاويري كه نشان مي دهند 72 تير فلزي اصلي در هر طرف كشتي به كاررفته است. به نظر مي رسد كه براي هر چيزي طرح و الگويي وجود داشته است. وجود اتاقها و فضاهاي كوچك و بزرگ در طبقات مختلف، نظريه وجود طرح مهندسي پيشرفته را تأييد مي كند.
در طول تحقيقات، بررسيهايي در مورد تعيين طول، عرض و قطر كشتي انجام گرفته است كه متخصصان را قادر ساخته تا از جزييات كف كشتي، ساختمان و الگوي اوليه و مواد تشكيل دهنده آن اطلاعاتي بدست آورند.
دستيابي به چنين كشفياتي مبهوت كننده بود، چرا كه در بسياري از مواقع، درك واقعيت كشف شده از حد تصور خارج بود.
كشف يك لايه غلافي و كپسولي شكل در داخل كشتي از اين جمله بود كه در واقع كشتي را به دو لايه يا پوسته اصلي مجهز مي كرد. اين آزمايشات، وجود ديوارهاي داخلي كشتي، حفره ها، اتاقها و دهليزها و همچنين وجود دو مخزن بزرگ استوانه اي را تأييد كرد. در اين آزمايشها كه به «رادار اسكن» يا «اسكن هاي راداري» معروفند، معلوم شد كه دو مخزن استوانه اي بزرگ كه هر كدام چهار متر و 20 سانتي متر بلندي و هفت متر و بيست سانتي متر عرض داشته اند و به دور هر يك از آنها كمربندي فلزي نصب شده بود، در نزديكي تنها در ورودي كشتي وجود داشته اند. در يكي از آزمايشات رادار اسكن كه به درخواست استاندار استان آگري تركيه انجام شد، معلوم شد كه جنس بدنه كشتي از سه لايه چوب به هم چسبيده تشكيل شده است. اين سه لايه با مواد محكم چسبنده، بهم چسبيده بودند.
...در نزديكي محل فرود كشتي در بالاي تپه، لوحه اي كشف شد كه ادعاهاي باستان شناسان را به طرز زيبايي اثبات كرد. كتيبه اي كه حداقل 4000 سال قدمت دارد. بر روي اين تابلوي سنگ آهكي ، در سمت چپ ، تصوير رشته كوههايي ديده مي شود كه در كنار يك تپه و سپس يك كوه آتشفشان قرار دارد . در سمت راست ، يك تصوير قايقي شكل با هشت نفر انسان كنده كاري شده است... در بالاي سنگ كتيبه ، دو پرنده در حال پروازند. كشف اين كتيبه همگان را به شگفتي واداشت. در واقعيت موجود، كوه آرارات در سمت چپ، تپه اي در كنار آن و قله يك كوه آتشفشان در كنار تپه وجود دارد.
...در پايان به برخي نكات در تأييد تحقيقات اشاره مي كنيم:
1- انجيل مي گويد كه كشتي نوح در ناحيه كوههاي آرارات فرود آمده است.
2- قرآن كتاب مقدس مسلمانان ، مي گويد كه كشتي نوح بر روي كوه «جودي» نشسته است . كوهي كه در حال حاضر كشتي مورد نظر بر آن قرار دارد به تركي «كودي» داغ يا همان كوه «جودي» نام دارد.
3- آشور نصيرپال دوم، پادشاه آشور (859 – 883 قبل از ميلاد) مدعي بود كه كشتي نوح در محلي به نام ني سير پهلو گرفته است. در فاصله كمتر از 500 ياردي محل كشتي، دهكده اي وجود دارد كه اوزون گيلي نام دارد و پايين تر از آن بر روي نقشه هاي بسيار قديمي، محلي به نام ني سير يا نسير مشاهده مي شود.
هم اينك دولت تركيه با اعزام گروههاي باستان شناس، كشتي را مورد حفاظت قرار داده و برخي از يافته هاي باستان شناسان براي حفاظت و مراقبت بيشتر، مورد توجه ويژه قرار گرفته اند. كشف چهار ستون فلزي فسيل شده كه هركدام 120 سانتي متر طول دارند و از بخشهاي مهم در ساخت كشتي بوده اند، از جمله اين اشياء است كه هم اكنون در تملك وزارت معادن و فلزات تركيه قرار دارد.
در دل كوههاي آرارات در نزديكي مرزهاي ايران و تركيه، جسم عظيم فسيل شده اي قرنهاست كه آرميده و طوفان مهيب را پشت سرگذاشته است. كشتي بزرگ و مجهزي كه يكي از پيامبران خدا را در رسالتش ياري داده است. اين فسيل غول پيكر، راز و رمزهاي بسياري در دل خود نهفته دارد. ماجراي آن قرنهاست كه مورد توجه بوده و دهها سال كانون كاوش ها و كنجكاويها خواهد بود. تحقيقات هم چنان ادامه دارد.
دكترجاناتان گري - باستان شناس و محقق استراليايي
کشتي نوح و اکتشافات ( تقريباً) جديد
در اين بخش ميتوانيد در مورد کليهي مباحث مرتبط با تاريخ جهان به بحث بپردازيد
مدیران انجمن: abdolmahdi, رونین, شوراي نظارت
-
- پست: 154
- تاریخ عضویت: جمعه ۱۷ اسفند ۱۳۸۶, ۴:۱۰ ب.ظ
- سپاسهای دریافتی: 13 بار
پرش به
- بخشهاي داخلي
- ↲ اخبار و قوانين سايت
- ↲ سوالات، پيشنهادات و انتقادات
- ↲ مرکز جوامع مجازي - CentralClubs Network
- ↲ سرويس ميزباني وب - CentralClubs Hosting
- ↲ مجله الکترونيکي مرکز انجمنهاي تخصصي
- بخش تلفن همراه
- ↲ نرم افزار تلفن همراه
- ↲ Symbian App
- ↲ Android App
- ↲ Windown Phone App
- ↲ iOS App
- ↲ JAVA Mobile App
- ↲ بازيهاي تلفن همراه
- ↲ Symbian Games
- ↲ Android Games
- ↲ iOS Games
- ↲ Windows Phone Games
- ↲ JAVA Mobile Games
- ↲ گوشيهاي تلفن همراه
- ↲ Sony
- ↲ Samsung
- ↲ GLX
- ↲ Dimo
- ↲ Huawei
- ↲ Motorola
- ↲ Nokia
- ↲ گوشيهاي متفرقه
- ↲ سرگرميهاي تلفن همراه
- ↲ خدمات و سرويسهاي مخابراتي
- ↲ تازه ها و اخبار تلفن همراه
- ↲ مطالب كاربردي تلفن همراه
- ↲ متفرقه در مورد تلفن همراه
- ↲ سوالات و اشکالات تلفن همراه
- بخش كامپيوتر
- ↲ نرم افزار كامپيوتر
- ↲ گرافيک و طراحي کامپيوتري
- ↲ طراحي صفحات اينترنتي
- ↲ سوالات و اشکالات نرم افزاري
- ↲ برنامه نويسي
- ↲ C Base Programming
- ↲ Dot Net Programming
- ↲ Web Programming
- ↲ Other Programming
- ↲ Software Engineering
- ↲ Java Programming
- ↲ Database Programming
- ↲ سخت افزار كامپيوتر
- ↲ امنيت و شبكه
- ↲ امنيت
- ↲ شبکه
- ↲ تازه ها و اخبار دنياي کامپيوتر
- ↲ مطالب كاربردي كامپيوتر
- ↲ متفرقه در مورد کامپيوتر
- بخش هوا فضا
- ↲ نيروي هوايي ايران
- ↲ متفرقه درباره نیروی هوایی
- ↲ نیروی هوایی و سازندگی
- ↲ حماسه و حماسه آفرینان نيروي هوايي
- ↲ تیزپروازان در بند
- ↲ شهدا و جانباختگان نیروی هوایی
- ↲ عملیاتهاي نيروي هوايي
- ↲ دستاوردها و اخبار نيروي هوايي
- ↲ تاریخچه نیروی هوایی در ایران
- ↲ هوانيروز ايران
- ↲ حماسه و حماسه آفرينان هوانيروز
- ↲ شهدا و جانباختگان هوانيروز
- ↲ دستاوردها و اخبار هوانيروز
- ↲ هواپيماها
- ↲ هواپيماهاي نظامي
- ↲ هواپيماهاي غير نظامي
- ↲ هواپيماهاي بدون سرنشين
- ↲ بالگردها
- ↲ بالگردهاي نظامي
- ↲ بالگردهاي غير نظامي
- ↲ بالگردهاي بدون سرنشين
- ↲ اخبار بالگردها
- ↲ تسليحات هوايي
- ↲ موشكهاي هوا به هوا
- ↲ موشكهاي هوا به زمين
- ↲ موشکهاي دريايي
- ↲ موشکهاي زمين به هوا
- ↲ موشکهاي زمين به زمين
- ↲ ديگر مباحث هوانوردي
- ↲ الکترونيک هواپيمايي
- ↲ موتورهاي هوايي
- ↲ شبيه سازهاي پرواز
- ↲ گالري تصاوير هوافضا
- ↲ تصاوير هواپيماهاي جنگنده
- ↲ کليپهاي هوايي
- ↲ تصاوير هواپيماهاي بمب افکن
- ↲ تصاوير هواپيماهاي ترابري
- ↲ تصاوير هواپيماهاي مسافربري
- ↲ تصاوير هواپيماهاي شناسايي
- ↲ تصاوير بالگردهاي نظامي
- ↲ تصاوير بالگردهاي غير نظامي
- ↲ تصاوير نمايشگاههاي هوايي
- ↲ تصاوير متفرقه هوايي
- ↲ انجمن نجوم
- ↲ منظومه شمسي
- ↲ كيهانشناسي
- ↲ گالري تصاوير نجوم
- ↲ اخبار نجوم
- ↲ اخبار هوافضا و هوانوردي
- ↲ مدرسه هوانوردي
- ↲ كتابخانهي هوا فضا
- ↲ متفرقه در مورد هوا فضا
- بخش جنگ افزار
- ↲ ادوات زميني
- ↲ ادوات زرهي
- ↲ تجهيزات انفرادي
- ↲ تسليحات سنگين و توپخانهاي
- ↲ خودروهاي نظامي
- ↲ تسليحات ضد زره
- ↲ ادوات دريايي
- ↲ ناوهاي هواپيمابر
- ↲ ناوشکنها
- ↲ رزم ناوها
- ↲ ناوچهها
- ↲ زيردرياييها
- ↲ تجهيزات و تسليحات دريايي
- ↲ ساير ادوات دريايي
- ↲ گالري تجهيزات و ادوات دريايي
- ↲ اخبار ادوات دريايي
- ↲ اخبار نظامي
- ↲ گالري نظامي
- ↲ متفرقه در مورد جنگ افزار
- بخش دفاع مقدس
- ↲ حماسه دفاع مقدس
- ↲ تخريب و خنثي سازي
- بخش خودرو و وسايل نقليه
- ↲ مباحث فنی و تخصصی خودرو
- ↲ معرفي خودرو
- ↲ تازهها و اخبار خودرويي
- ↲ گالري خودرو
- ↲ متفرقه وسايل نقليه
- بخش پزشکي
- ↲ پزشكي و درمان
- ↲ پزشکي
- ↲ سوال پزشکي
- ↲ بهداشت
- ↲ بهداشت عمومي
- ↲ بهداشت مواد غذايي
- ↲ لوازم آرايشي و بهداشتي
- ↲ متفرقه در مورد پزشکي
- ↲ روانشناسي و روان پزشكي
- بخش فرهنگ، تمدن و هنر
- ↲ فرهنگي هنري
- ↲ شعر و ادبيات
- ↲ فيلم و سينما
- ↲ هنرهاي نمايشي
- ↲ فرهنگ هنرهاي نمايشي
- ↲ موسيقي
- ↲ عكس و نقاشي
- ↲ تاريخ، فرهنگ و تمدن
- ↲ تاريخ ايران
- ↲ تاريخ جهان
- ↲ فلسفه
- ↲ زبانهاي خارجي
- ↲ زبان انگليسي
- ↲ زبان اسپانيايي
- ↲ هنر آشپزي
- بخش علم، فناوري و آموزش
- ↲ انجمن علم و فناوري
- ↲ انجمن آموزش
- ↲ کتاب و فرهنگ مطالعه
- ↲ دانش عمومی
- ↲ کنکور و دانشگاه
- ↲ جامعه شناسي
- ↲ خانواده
- ↲ متفرقه جامعه شناسي
- ↲ حقوق و قضا
- ↲ علوم
- ↲ فيزيک
- ↲ شيمي
- ↲ رياضي
- ↲ متالورژي
- ↲ پليمر
- ↲ علوم کشاورزي
- ↲ گياهان زراعي و باغي
- ↲ گياهان دارويي
- ↲ طبیعت و محیط زیست
- ↲ زيست شناسي
- ↲ عمران
- ↲ بتن و سازههاي بتني
- ↲ معماري و شهرسازي
- ↲ سبکها و مشاهير معماري
- ↲ شهرسازي
- ↲ معماري داخلي
- ↲ معماري منظر
- بخش الکترونيک و رباتیک
- ↲ مفاهیم اولیه و پایه در الکترونیک
- ↲ نرم افزارهای کمکی الکترونیک
- ↲ مدارهای مجتمع
- ↲ سوالات و پرسشهای مفاهیم پایه
- ↲ مدارات ساده و آسان
- ↲ مدارهای آنالوگ و دیجیتال
- ↲ شبیه ساز و طراحی مدار
- ↲ مدارات صوتی
- ↲ مدارات، منابع تغذیه سویچینگ و اینورتوری
- ↲ مدارات مخابراتی
- ↲ میکروکنترلرهای AVR
- ↲ آموزش و مثالها AVR
- ↲ طرح آماده و کامل شده AVR
- ↲ میکروکنترلرهای ARM
- ↲ سایر میکروکنترولرها و پردازندهها
- ↲ سایر میکروکنترلرها
- ↲ مدار مجتمع برنامه پذیر FPGA
- ↲ رباتیک
- ↲ اخبار و مصاحبه ها در رباتیک
- ↲ آموزش و مقالات رباتیک
- ↲ پروژهها تکمیل شده رباتیک
- ↲ مدارها و مکانیک در رباتیک
- ↲ رباتهای پرنده
- ↲ برق و الکترونیک عمومی
- ↲ تعمیر لوازم برقی
- ↲ اخبار برق و الکترونیک
- بخش بازيهاي رايانهاي
- ↲ بازيهاي رايانهاي
- ↲ كنسولهاي بازي
- ↲ PSP
- ↲ اخبار بازيها
- بخش تجاري اقتصادي
- ↲ بخش اقتصادی و مالی
- ↲ تجارت آنلاين
- ↲ بورس
- ↲ تحلیل و سیگنال روز
- ↲ کار آفرینی
- بخشهاي متفرقه
- ↲ بخش ويژه
- ↲ ساير گفتگوها
- ↲ صندلي داغ
- ↲ اخبار و حوادث
- ↲ انجمن ورزش
- ↲ آکواريوم و ماهيهاي زينتي
- ↲ معرفي سايتها و وبلاگها