آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

در اين بخش مي‌توانيد در مورد تجهيزات و تسليحات دريايي به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: شوراي نظارت, مديران هوافضا

Captain
Captain
نمایه کاربر
پست: 1780
تاریخ عضویت: شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۸۶, ۳:۵۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 1264 بار
سپاس‌های دریافتی: 10136 بار

آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط typhoon »

شاید نخستین بار در طول جنگ اول جهانی بود که فکر فرود آوردن و به پرواز درآوردن یک هواپیما از روی یک کشتی در ذهن بسیاری از قدرتهای آن دوران شکل گرفت. اما دوران آغاز فرمان روایی این شناورها در دریاها را باید در جنگ دوم جهانی جستجو کرد. جایی که نبرد بین نیروی دریایی ژاپن و نیروی دریایی آمریکا در اقیانوس آرام تبدیل به اولین جنگ مابین ناوهای هواپیمابر شد. در طول جنگ دوم جهانی این نکته به اثبات رسید که دوران رزم ناوهای غول آسایی چون یاماتو،بیسمارک و پرنس ولز برای همیشه به پایان رسیده است و عملیات در آبهای آزاد جهان بدون داشتن پوشش هوایی اقدامی شبیه به خودکشی است. بعد از اتمام جنگ دوم جهانی و پس از آن در طول جنگ سرد و دوران پس از آن نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا همواره سعی کرده است که به عنوان یکی از معدود دارندگان ناوهای هواپیمابر در جهان این عامل برتری خود را حفظ کند. امروزه نیروی دریایی ایلات متحده دارای 10 فروند ناو هواپیمابر عملیاتی با پیشران اتمی می باشد. این شناورهای 90 هزار تنی به وزنه بسیار سنگینی در سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده اند و می توان گفت که به محض این که منافع آمریکا در هرجای دنیا به خطر افتاد اولین سوال این است:نزدیکترین ناوهواپیمابر به آن منطقه کجاست؟در جریان درگیرهای دهه 80 میلادی در لبنان ، جنگ اول و دوم خلیج فارس و کوزوو این ناوها حضوری همیشگی داشتند. اما با توجه به این نکته که بعد از جنگ دوم جهانی هیچ ناو هواپیمابر آمریکایی تاکنون غرق نشده است این سوال در ذهن نقش می بندد که:آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟
اتحاد جماهیر شوروی سابق در دوران جنگ سرد که عنوان یکی از دو ابرقدرت جهان را یدک می کشید همواره به دنبال راهی برای مقابله با تهدیدات ناوهای هواپیمابر آمریکا بود. اتحاد شوروی به علت مشکلات اقتصادی و تکنولوژیکی هیچ گاه به دنبال برابری با نیروی دریایی آمریکا در زمینه ناوهای هواپیمابر نرفت و دست به پاسخی غیر متعارف برای مقابله با این تهدید زد.در پایان جنگ دوم جهانی بخش های زیادی از سلاح های آلمانی مثل زیردریایی ها یو- بوت و موشکهای کروز سری وی -1 دست یافتند. روسها همچنین با مطالعه استراتژی نیروی هوایی آلمان در زمینه جنگ دریایی به این نتیجه رسیدند که بایستی موشکهای کروز ضد کشتی را با زیردریایی ها و بمب افکن ها ترکیب کرد و بر علیه ناوگان سطحی آمریکا و ناتو به کار برد.
در نتیجه در طول سالهای جنگ سرد نسلهای مختلفی از بمب افکنها ، زیردریایی ها و موشکهای ضد کشتی در شوروی ساخته شد. در طول دهه 70 و 80 میلادی و با جدی تر شدن تهدید شوروی نیروی دریایی آمریکا دست به معرفی سامانه راداری و دفاع ضد موشکی ایجیس و سری موشکهای سطح به هوای استاندارد زد. اتحاد شوروی برای از بین بردن این تهدید دست به تغییراتی در جنگ افزارهای خود زد. نسل جدید موشکهای ضد کشتی روسی مثل اس اس ان 19 و اس اس ان 22 دارای برد و سرعت بیشتر شده و عمدتا سرعت آنها به بیش از سرعت صوت رسید. ارتقاء دیگر استفاده از حالت سینه مال در حرکت این موشکها بود. در موشکهای قدیمی تر از حالت شیرجه از ارتفاع بالاتر بر روی هدف استفاده می شد اما در موشکهای جدید در مرحله نهایی پرواز موشک به ارتفاعی در حدود 3 تا 5 متری سطح آب میرود و موشک خود را از دید رادارهای دشمن پنهان می کند.نهایتا رادارهای دشمن در فاصله کمی توانایی شناسایی موشک را دارند و زمان واکنش به کمتر از 25 ثانیه می رسد. در زمینه هواپیماها هم روسها دست به افزایش سرعت هواپیماهای نسل بک فایر و افزایش قابلیت پنهان کاری زیردریایی ها خود زد.بنا بر اظهار نظر کارشناسان برای غلبه به یک شناور که از سامانه دفاعی ایجیس بهره می برد بایستی چیزی بین 6 تا 10 موشک کروز ضد کشتی مافوق صوت را به صورت همزمان به سمت یک هدف شلیک کرد. برای از بین بردن یک ناو هواپیمابر در کلاس نیمیتز روسها به صورت استاندارد چیزی نزدیک به 24 موشک را به سمت یک ناو هواپیمابر شلیک می کنند.
اما پس از پایان جنگ سرد و فروپاشی شوروی سابق نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا در دو منطقه جدید با دو نیروی متفاوت رودرو شد. یکی از این مناطق تنگه تایوان و نیروی دریایی ارتش آزادیبخش خلق چین است که سالهاست بر سر مسئله تایوان با آمریکا درگیری دارد و چندین بار نیز دو طرف تا مرز یک درگیری کامل نظامی پیش رفته اند.کشور چین نیز با توجه به الگوی روسیه به سمت ساخت زیردریایی های مسلح به موشک کروز رفت. در دوره پس از فروپاشی شوروی ، کشور چین دست به سرمایه گذاری سنگینی در بخش زیرسطحی ها با کمک روسیه زد و خصوصا در بخش زیردریایی های دیزل الکتریک برای آبهای کم عمق تر به پیشرفتهای زیادی نایل شده است. شاید بتوان با زدن یک مثال و شرح آن واقعه به پیشرفتهای وسیع چین در این زمینه پی برد. در روز 26 اکتبر سال 2006 میلادی یک زیردریایی کلاس سانگ نیروی ارتش آزادی بخش خلق چین در فاصله 8200 متری ناو هواپیمابر یو اس اس کیتی هاوک در منطقه اوکیناوای ژاپن به سطح آب آمد.این حادثه به معنای واقعی موجب ترس و به وجود آمدن بحثهای بسیار جدی در سطوح بالای فرماندهی نیروی دریایی آمریکا شد و این سوال را به وجود آورد که اگر آن یک جنگ واقعی بود ، چه اتفاقی رخ می داد؟نسل جدید زیردریایی های چینی نیز مثل کلاس یو آن از بدنه ای جاذب امواج صدا و یک پروانه بسیار کم صدا بهره می برد که شناسایی آن را بسیار مشکل کرده است. مسئله بعد استفاده از موشکهای بالستیک برای هدف قرار دادن ناوهای هواپیمابر است. چین نسل جدیدی از موشکهای بالستیک را به خدمت گرفته است که با استفاده از رادار و امواج فروسرخ توانایی یافتن و مورد اصابت قرار دادن ناوهای هواپیمابر را دارد که با توجه به سرعت بسیار بالایی که در مرحله برخورد به هدف دارا می باشند و تقریبا دفاع در برابر این موشکها را غیر ممکن کرده است.
اما کشور دیگری که در حدود 30 سال است رودروی ایالات متحده ایستاده است و سابقه درگیری با این کشور در عرصه دریا را نیز دارد ، جمهوری اسلامی ایران است. تجربه درگیری بین نیروی دریایی ارتش ایران و ناوگان آمریکا در خلیج فارس ، ایران را به این نتیجه رساند که بایستی به دنبال شیوه متفاوتی برای مقابله با این تهدیدات باشد. در اینجا نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تاکتیکی جدید و به نوعی بی سابقه به میدان آمد که شاید در نگاه اولیه تا حدودی مضحک باشد:قایق های تندروی مسلح!!!
اما شاید بتوان با نگاهی به رزمایش نبرد هزاره، سال 2002 به قدرت واقعی قایق های تندرو پی برد.در این رزمایش که یکی از گران ترین رزمایش های تاریخ آمریکا بود، دو تیم آبی و قرمز که تیم قرمز شامل قایق های تندرو و موشکهای کروز پرتابی از ساحل و تیم آبی شامل یک گروه رزمی ناو هواپیمابر و یک گروه تهاجمی آبی – خاکی بودند با هم درگیر شدند.در کمتر از 20 دقیقه تیم آبی 16 فروند از شناورهای اصلی خود را از دست داده بود.!!!مسئله اصلی این است که محیط خلیج فارس و جزایر ایرانی در آن به همراه عمق کم آب در خلیج فارس این منطقه را به مکانی ایده آل برای مانور دادن و انجام عملیات توسط قایق های تندرو تبدیل کرده است. و در عین حال شناورهای نیروی دریایی آمریکا که در اصل برای آبهای آزاد طراحی شده اند در چنین محیطی دچار مشکل خواهند شد. مسئله دیگر محیط زیر آبی خلیج فارس است که به دلیل شکل خاص خود سیستم های سونار نیروی دریایی آمریکا را که برای عملیات در آبهای آزاد طراحی شده است را دچار مشکل کرده است که برای نمونه می توان به برخورد زیردریایی آمریکایی و نفتکش ژاپنی در تنگه هرمز اشاره کرد.زیردریایی های کوچک کلاس غدیر نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز به دلیل طراحی خاص خود به شکل ایده آلی برای منطقه خلیج فارس مناسب هستند و توانایی عملیاتی بالایی را در اختیار نیروی دریایی ارتش ایران می گذارند. مسئله بعد که سوالات بی شماری را درباره توانایی واقعی این ناوها به وجود آورد منتشر شدن فیلمی از یک پرنده بی سرنشین ایرانی برفراز ناو هواپیمابر یو اس اس رونالد ریگان بود که باعث تعجب بسیاری از کارشناسان دفاعی در سراسر دنیا شد. اگر آن پرنده مسلح بود و واقعا قصد حمله داشت چه می شد؟
مسئله بعدی پرتاب گر های بیشمار موشکهای کروز ضد کشتی ایران در سرتاسر خطوط ساحلی خود است که با توجه به متحرک بودن این سامانه ها امکان شناسایی و انهدام آنها در آن گسترده پهناور امری تقریبا غیر ممکن است.همچنین مسلح شدن ایران به اژدر حوت با سرعت 100 متر بر ثانیه که سریعترین اژدر جهان می باشد می تواند هر نیروی متخاصمی را به اندیشه جدی در باره حمله به ایران وادار کند.اما شاید یکی از آخرین و ترسناکترین ابداعات ایران در زمینه جنگ های دریایی موشک بالستیک خلیج فارس با قابلیت ضد کشتی باشد که به مانند تلاش های چین در این زمینه به نتیجه رسیده و به علت سرعت بالا در فاز شیرجه نهایی بر روی هدف دفاع در برابر آن را غیر ممکن می کند.
در پایان شاید بتوان این نکته را مطرح کرد که ناوهای هواپیمابر آمریکا تاکنون در برابر یک تهدید جدی آزمایش نشدند ، اما حوادثی که در بالا به آنها اشاره شد به شکلی جدی توانایی های ناوهای هواپیمابر در حفاظت از خود را زیر سوال می برد.
نویسنده:مجتبی خاجی
لطفا در صورت استفاده از این مطلب منبع را فراموش نکنید!!!
Old soldiers never die.They just fade away
Major I
Major I
نمایه کاربر
پست: 837
تاریخ عضویت: شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۸۸, ۶:۱۰ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 231 بار
سپاس‌های دریافتی: 1917 بار

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط میهن پرست »

واقعا زحمت کشیدی ممنون.در یک تایپیک دیگه هم درباره ی مقاط ضعف ناو های هواپیمابر بحث شد و راه های متنوعی برای نابودی یا از کار انداختن این ناوها پیشنهاد شد. در کل در حال حاضر این ناو های غول پیکر در محدوده خلیج فارس و دریای عمان تا بخش هایی از اقیانوس هند به هیچ وجه امنیت نخواهند داشت. به نظر من بهترین کار ممکن برای این ناوها از کار انداختن اون هاست. به خصوص روی نقاط ضعفشون باید کار کرد.
شاید سالهای سال باشد که اتش امپراطوری پارس خاکستر شده باشد.اما روزی فرا خواهد رسید که ز خاکستر ها ققنوس برخیزد و ان هنگام اتش سالهای سال سکوت مردم ایران زبانه خواهد کشید و بار دیگر مردمی از سرزمین پارس از شرق تا چین واز غرب تا دروازه های روم حکمرانی میکنند و تمام دشمنان این مرز وبوم در اتش قهر ایران خواهند سوخت.ان روز نزدیک است...
Captain II
Captain II
نمایه کاربر
پست: 4377
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۲۳ اسفند ۱۳۸۴, ۱:۱۴ ب.ظ
محل اقامت: کرج پلاک 43!
سپاس‌های ارسالی: 6704 بار
سپاس‌های دریافتی: 12097 بار
تماس:

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط Mohammad 1985 »

نه خیر نه ناو هواپیما بر و نه هیچ سلاحی شکست ناپذیر نیست ! اصلا چیزی به اسم شکست ناپذیر وجود نداره البته شکست بعضیا راحت و بعضیا سختره
به همه سياستمداران مشکوک باش.
جکسون براون
Captain
Captain
نمایه کاربر
پست: 1780
تاریخ عضویت: شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۸۶, ۳:۵۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 1264 بار
سپاس‌های دریافتی: 10136 بار

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط typhoon »

سلام
محمد جان خدا اموات شما رو بیامرزه!!!!!
والا من هر چی می خوام این رو به عده ای بگم اما انگار اصلا متوجه نیستند.نعوذبالله اگر بگی بین خدا و آمریکا ،میگن آمریکا و ناو هواپیمابرش!!!!باور کنید با همچین افرادی من برخورد داشتم.هر چی هم این مثال ها رو میزنیم یک جا به ما میگن مزدور جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران ،یک جا هم که بد یک سلاح روسی رو گفتیم ،میگن مزدور آمریکایی!!!
خداوند انشالله هم رو به راه راست هدایت کند.
Old soldiers never die.They just fade away
Major I
Major I
پست: 686
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۲ مهر ۱۳۸۹, ۷:۲۴ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 822 بار
سپاس‌های دریافتی: 1585 بار

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط saeedjiji »

به نظرم بهترین راه برای نابودی ناوهای عظیم الجثه مثل وینست و آیزن هاور ، استفاده از موشک های خوشه ای هست

فکرشْ بکن ، یهو 700 ، 800 تا بمبلت تپل مپل بریزه روش ، دیگه چی میمونه؟ ::ns (البته چند موشک همزمان)

حالا این وسط اگه یه اژدری هم بخوره توی کمرش بدک نیست $-)

به امید نابودی تمام ناوهای هواپیمابر دشمن ^:)^
تصویر

نمیدونی که قبل از رفتن من , چه مردایی که رفتن برنگشتن

چشای خیلیا از عشق تر شد , دلهاشون به خدا نزدیکتر شد
Rookie Poster
Rookie Poster
نمایه کاربر
پست: 41
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۶ مرداد ۱۳۸۹, ۲:۳۴ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 474 بار
سپاس‌های دریافتی: 217 بار

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط joiber »

سلام به دوست مهربان آقای [COLOR=#3366cc class=username-coloured]typhoon زیاد در مورد اظهار نظر دوست سخت نگیر این خوبی این سایت هست نظرات مخالف در آن باید مطرح تا اشکالات برطرف بشود . موافقم هیچ سلاحی بی عیب نیست ولی می شود با سنگی کوچک جالوت را ازبین برد این درس تاریخ برای همه انسانها است بله ما باتوجه به سرمایه گذاری ناچیز خودمون در مقابل با بودجه 700 میلیارد دلاری جنگی آمریکا ایستاده ایم قطعاً طرز برخورد ما با مسائل متفاوت خواهد بود ولی نتیجه این است که قدرت اول نظامی و لوجستیکی دنیا چنان وحشت از برخورد نظامی دارد که حتی در بعضی مواقع از بکار بردن نام آن امتناع میکند :razz: :razz: :razz:
يک روز دروغ به حقيقت گفت:مياي بريم دريا شنا کنيم؟حقيقت ساده و زود باور پذيرفت.وقتي به کنار دريا رسيدن تا حقيقت لباس حياي خود را درآورد دروغ آنهارا دزديد و فرار کرد.از آنروز به بعد حقيقت عريان و زشت است...ولي دروغ در لباس حقيقت زيبا است .
Major I
Major I
پست: 733
تاریخ عضویت: دوشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۹, ۴:۵۹ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 2456 بار
سپاس‌های دریافتی: 3097 بار

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط mm1990 »

این موضوع چند وقت قبل هم بحث شده که دوستان نظرات خوبی ارائه داند. به نظرمن یکی از بهترین راهکارها برای صدمه وارد کردن به چنین ناوهایی هدف قراردادن باند پرواز جنگندها ( البته تا قبل از استفاده از جنگنده عمود پرواز F-35) میباشد و هدف قرار ادن رادار های ناو هم بطور جدی ناو را فلج خواهد کرد.
اما برای هدف قرار دادن مواد فوق با توجه به امکانات نسبتا مناسب دریایی کشورمون موارد ذیل دور از دسترس نیست > 1- استفاده از موشک بسیار دقیق (خلیج فارس) که با توجه به مکانیسم بالستیک بودن آبطور عمودی روی ناو شیرجه زده و با توجه به هوشمندی آن به احتمال زیاد قابلیت قفل شدن یا رهگیری اهداف متحرک را دارد ( یکی از ویژگیهای فاتح 110 این است که از لحظه پرتاب تا لحظه برخورد با هدف تحت کنترل کامل مرکز کنترل پرتاب قرار دارد و موشک خلیج فارس هم به احتمال زیاد نسخه دریایی آن است این قابلیت را دارد) البته استفاده از این موشک مستلزم این است که ناو هواپیما بر به 300 کیلومتری سواحل ما نزدیک شود.
2- استفاده از شناورهای سبک و هجومی حامل موشک کروز مثل نصر-1 و کوثر که با توجه به بومی بودن فناوری ساخت چنین شناورهایی (ذوالفقار) امکان استفاده انبوه ازاین شناورها ممکن میباشد.مهمترین مزیت این شناورها سرعت بالا سطح مقطع راداری پایین آنها است.
3- استفاده از موشکهای بالستیک شهاب با کلاهک خوشه ای هم یکی از راهکارهای مناسب میباشد که فلسفه تولید چنین کلاهکهایی انهدام اهداف دریایی ذکر شده است.
4-استفاده از پهبادهای انتحاری وهمچنین پهپاد بمب افکن کرار هم میتواند موثر واقع شود.
5- روی SU-24 های نهاجا که مسلح به موشکهای نور شده اند هم میتوان امیدوار بود همچنین پروژه قائم که تجهیز فانتوم با موشکهای کروز دور برداست هم میتونه موثر باشه.
Rookie Poster
Rookie Poster
پست: 46
تاریخ عضویت: دوشنبه ۱۳ شهریور ۱۳۸۵, ۴:۲۷ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 1389 بار
سپاس‌های دریافتی: 266 بار
تماس:

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط sroasha »

miladm نوشته شده: 1- استفاده از موشک بسیار دقیق (خلیج فارس) که با توجه به مکانیسم بالستیک بودن آبطور عمودی روی ناو شیرجه زده

3- استفاده از موشکهای بالستیک شهاب با کلاهک خوشه ای هم یکی از راهکارهای مناسب میباشد که فلسفه تولید چنین کلاهکهایی انهدام اهداف دریایی ذکر شده است.






خلیج فارس با اینکه یه موشک بالستیک قوس چندان عمودی‌ای نداره ...

و از کلاهک‌های خوشه‌ای هم نمی‌شه در موشک هایئ چون شهاب استفاده کرد ...
چون ریز مهمات باید قبل از رها سازی به سرعتی‌ زیر صوت برسن وگرنه کل سر جنگی قبل اصابت از بین خواهد رفت ...
و چنین تکنولوژی‌ای هم تنها در اختیار آمریکاست فکر می‌کنم ...
در مورد روس‌ها مطمئن نیستم ...

به نظر همهٔ صاحب نظران نظامی دنیا ...
موثر‌ترین سلاح برای درگیری با ناو‌های هواپیمابر موشک بالستیک ضد شناور DF-21 چین هستش ...
Captain
Captain
نمایه کاربر
پست: 3805
تاریخ عضویت: شنبه ۷ شهریور ۱۳۸۸, ۳:۲۶ ق.ظ
محل اقامت: جمهوری اسلامی ایران
سپاس‌های ارسالی: 4180 بار
سپاس‌های دریافتی: 22794 بار
تماس:

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط Sami 1993 »

sroasha عزیز ولی من شنیدن که موشکهای شهاب به کلاهک خوشه ای مجهز شده اند .
فکر کنم در بررسی توان موشکی ایران توسط فرانسه تو یکی از ماهنامه های جنگ افزار خوندم موشکهای ایران مجهز به کلاهک خوشه ای هستند .
Rookie Poster
Rookie Poster
پست: 46
تاریخ عضویت: دوشنبه ۱۳ شهریور ۱۳۸۵, ۴:۲۷ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 1389 بار
سپاس‌های دریافتی: 266 بار
تماس:

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط sroasha »

غرب گاه گاه از بزرگ نشون دادن توان ایران سود میبره ...
شما میدونید که یون تحلیل دقیقا از طرف چه نهادی انجام شده ؟...
شما نگاهی‌ بکنید به کلاهک خوشه ایه سامان ی MGM-140 تا متوجه منظورم بشید ...
Junior Poster
Junior Poster
پست: 158
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۵ شهریور ۱۳۸۸, ۲:۰۱ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 281 بار
سپاس‌های دریافتی: 313 بار

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط f-35 »

ایران توانایی ساخت موشک با کلاهک خوشه ای ر.و داره .نمونش فجر 3 که چند سال قبل نشان داده شد.
Major I
Major I
پست: 733
تاریخ عضویت: دوشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۹, ۴:۵۹ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 2456 بار
سپاس‌های دریافتی: 3097 بار

Re: آیا ناوهای هواپیمابر شکست ناپذیرند؟

پست توسط mm1990 »

و از کلاهک‌های خوشه‌ای هم نمی‌شه در موشک هایئ چون شهاب استفاده کرد ...
چون ریز مهمات باید قبل از رها سازی به سرعتی‌ زیر صوت برسن وگرنه کل سر جنگی قبل اصابت از بین خواهد رفت ...
و چنین تکنولوژی‌ای هم تنها در اختیار آمریکاست فکر می‌کنم ...
در مورد روس‌ها مطمئن نیستم ... .[/quote]
ایران قطعا تکنولوژی نصب کلاهک خوشه ای روی موشک بالستیک رو داره (مثل فجر-3 و شهاب) مشخصات آن عبارتند از < حاوی 1400 بمب بوده و سطحی به وسعت زمین فوتبال را تحت پوشش قرار میدهد.
ارسال پست

بازگشت به “تجهيزات و تسليحات دريايي”