مسلسل، بخشی جدایی ناپذیر از هر جنگنده

در اين بخش مي‌توانيد در مورد کليه مباحث مرتبط با تسليحات هوايي به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: abdolmahdi, SAMAN, شوراي نظارت, مديران هوافضا

ارسال پست
Junior Poster
Junior Poster
نمایه کاربر
پست: 199
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۲۶ آبان ۱۳۸۸, ۱۲:۵۳ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 727 بار
سپاس‌های دریافتی: 1795 بار

مسلسل، بخشی جدایی ناپذیر از هر جنگنده

پست توسط aliTOPGUN »

 تصویر 
  نگاهی به سیر تحول مسلسل در هواپیماهای جنگی 
  از زمان جنگ اول جهانی تا به امروز به عنوان بخش جدایی ناپذیر از هواپیماهای رزمی مطرح بوده اند. ازمسلسلهای سری "ماکسیم" که بر روی جنگنده های دو باله جنگ اول جهانی نصب شده بود تا توپهای 20 میلی متری که امروزه در درون بدنه جنگنده های نسلپنجم به کار رفته است، همگی این نکته را اثبات می کنند که این سلاح ها باوجود گذشت نزدیک به یک قرن هنوز هم نقش مهمی در رزم های هوایی دارند. 
  زمان جنگ اول جهانی تا سال 1940میلادی مسلسلهای کالیبر 7.62 و یا 7.92 به عنوان سلاح های اصلی هواپیماهای جنگی مورد استفاده قرار می گرفتند. این مسلسلها مثل سری مشهور ماکسیم درحقیقت سلاح های مخصوص نیروهای زمینی بودند که بر روی هواپیماها نصب شده بودند. در آن دوران بسیاری از جنگنده ها از بدنه های چوبی و پارچه ای بهره می برند و سرعت زیادی نیز نداشتند. در نتیجه مسلسلهای کالیبر 7.62 برای آندوران مناسب به نظر می رسید. در آغاز جنگ دوم جهانی نیز کشورهایی به مانندآلمان، انگلستان، فرانسه و یا شوروی سابق از طیفی از مسلسلها باکالیبرهایی بین: 7.62 تا 15 میلی متر بهره می بردند.  
  ظهور پرنده های جدید که از سرعت بیشترو بدنه نیرومند تر بهره می بردند لزوم افزایش کالیبر بیش از پیش مشخص شد.یکی از بهترین و پر استفاده ترین توپها در این میان ، توپ 20 میلی متری مدل " اورلیکن " ساخت سوئیس بود که امروزه نیر همچنان در انواع مختلف درجهان به خدمت مشغول است. 
  توپها دارای نواخت تیری در حدود 520تا 540 گلوله در دقیقه بودند و این امکان بود که از آنها در برابر انواع خاصی از اهداف هوایی و زمینی استفاده کرد. اما در نبردهای ابتدایی جنگ دوم جهانی ، مثل نبرد بریتانیا که عمدتا بین شکاری رهگیرهای سبک مثل سری "Me-109 " آلمانی و یا اسپیت فایر های انگلیسی درگرفت این نکته را ثابت کردکه در این گونه نبردها هنوز سلاح های کالیبر کوچک به دلیل سرعت بیشترگلوله و نواخت تیر بالاتر بهتر عمل می کنند. 
  سالهای میانی جنگ دوم جهانی و با ورودبمب افکن های سنگین و لزوم حمله به اهداف محافظت شده زمینی مشخص شد کهمسلسلهای 7 میلی متری آنچنان کاربردی ندارند. در این میان کشورهای مختلفسیاستهای گوناگونی را پیش گرفتند. برای نمونه انگلیسی ها هواپیماهای "اسپیت فایر" خود را در مدلهای جدیدتر با مسلسلهای 12.7 میلی متری و توپهای20 میلی متری مجهز کردند و یا آمریکایی ها در هواپیمای " موستانگ " از 6مسلسل 12.7 میلی متری بهره می بردند . آلمانی ها نیز در هواپیمای جدیترفوکه ولف " FW-190 " از ترکیب مسلسلهای 13 میلی متری و توپهای 20 میلیمتری بهره می بردند. اما شاید نیرومندترین توپ به کار رفته هوایی در جنگدوم جهانی را بتوان مدل آلمانی " MK 108 " معرفی کرد که با کالیبر 30 میلیمتر و نواخت تیر 650 گلوله در دقیقه بر روی شکاری های جت " Me-262 " نصبشد و لحظات سختی را برای بمب افکن های متفقین رقم زد. 
  تصویر 
 توپ 30 میلی متری MK-108 
  دوره پس از جنگ دوم جهانی آمریکایی هاو روسها راه متفاوتی را پیش گرفتند. آمریکایی ها بیشتر بر روی توپهایی تاکالیبر 20 میلی متر با نواخت تیر و سرعت دهانه بیشتر تاکید داشتند و روسهانیز بیشتر به دنبال توپهایی با کالیبر بزرگتر به منظور قدرت تخریب بیشتربودند. 
  بتوان با نگاهی به وضعیت دو طرف تاحدودی به علل این تفاوت پی برد. نیروی هوایی شوری سابق در برابر خودناوگان بمب افکن آمریکایی با بمب افکن هایی مثل سری " B-29 " و با " B-52" را داشت که اهدافی بزرگ و کند بودند اما یک تهدید خطرناک برای روسها بهحساب می آمدند. برای از بین بردن این تهدید لازم بود که از سلاح های سنگینبا قابلیت ایجاد آسیب زیاد بهره برده شود. در مقابل غربی ها نیز نیرویهوایی شوروی را در برابر خود داشتند که بیشتر از هواپیماهای شکاری و بمبافکن های سبک تشکیل می شد و نیاز بود تا برای مقابله با این پرنده هایسریع از سلاح هایی با سرعت بالا استفاده شود. 
  عینی این مسئله در جریان جنگ کره دراوایل دهه 50 میلادی بروز کرد. در این جنگ برای اولین بار جت های رهگیرمیگ 15 ساخت شوری سابق به میدان آمدند که با 2 توپ 23 و یک توپ 37 میلیمتری مسلح شده بودند. این هواپیما توانست با موفقیت تعداد زیادی از بمبافکن های " B-29 " آمریکایی را ساقط کند. در همین حال آمریکایی ها برایمقابله با این تهدید، جنگنده " اف- 86 " را به میدان فرستادند که با 6مسلسل کالیبر 12.7 میلی متر مسلح شده بود. 
  بالاتر گلوله ها و سرعت تیراندازیبیشتر این مسلسل ها به آمریکایی ها کمک کرد تا بتوانند با میگهای 15 روسیدر آسمان کره برابری کنند. همین تجارب بود که مسیر آینده دو طرف را مشخصکرد. روسها بیشتر به سمت توپهای تک و دو لول با کالیبر 23 و 30 میلی متریرفتند و آمریکایی ها نیز از سال 1959 به این سو توپ 20 میلی متری 6 لولM61 را به عنوان سلاح استاندارد جنگنده های خود انتخاب کردند. 
 تصویر 
 توپ 20 میلی متری M61 
  سابق در مورد جنگنده " Mig-21 " کهپرشمارترین جنگنده روسی و به نوعی پرشمارترین جنگنده جهان به حساب می آیداز توپ 30 میلی متری تک لول مدل " NR-30 " با نواخت تیر 850 تا 1000 گلولهدر دقیقه بهره می برد. هواپیمای "میگ-23 " به همراه آخرین مدلهای " میگ –21 " از توپ دولول مدل " GSh-23 " با نواخت تیری در حدود 3400 تا 3600گلوله در دقیقه بهره می برد. 
  تصویر 
 توپ 30 میلی متری NR-30 
  در مورد چند جنگنده خود نیز سنتشکنی کرده و از توپهای گاتلینگ 6 لول بهره بردند. توپهای سری " GSh-6-30 "با کالیبر 30 میلی متر که بر روی جنگنده حمله به اهداف زمینی میگ 27 نصبشده است. نواخت این توپ 30 میلی متری بین 4 تا 6 هزار گلوله در دقیقهاندازه گیری شده است. گاتلینگ دیگر روسها مدل " GSh-6-23 " با کالیبر 23میلی متری است که بر روی هواپیمای میگ – 31 نصب شده است. این توپ داراینواخت تیری در حدود 10 هزار گلوله در دقیقه بوده و به نوعی دارای بالاتریننرخ آتش در بین سلاح های نصب شده بر روی جنگنده ها است. 
  تصویر 
 توپ GSh-6-23 
  های جدید روسی به مانند : Su-27،Su-30، Su-34، Su-35 و MiG-29 از توپ تک لول 30 میلی متری مدل " Gsh-301 "استفاده می کند. این توپ با وزن 46 کیلوگرم و نواخت تیری در حدود 1500 تا1800 گلوله در دقیقه و بهره گیری از سیستم های مسافت یاب لیزری سلاحی موثربرای جنگنده های جدید روسی است. 
  تصویر
هواپیمای میگ-29 در حال شلیک توپ Gsh-301 
  داستان در جهان غرب به این سادگی هاادامه پیدا نکرد. پس از سال 1959 و معرفی توپ 6 لول و 20 میلیمتری تعدادیاز جنگنده های آمریکایی مثل هواپیمای شکاری بمب افکن " F-105 " تاندر چیفبه این سلاح مجهز شدند. شکاری بمب افکن F-4 فانتوم در آن زمان به عنوان یکجنگنده فوق العاده پیشرفته که از فناوری رادار و موشکهای هدایت رادای وهدایت گرمایی بهره می برد به خدمت وارد شد به طور کامل به این فناوری هاتکیه داشت و بدون هیچ گونه توپ و یا مسلسلی به آسمان قدم نهاد. 
  اولیه موشکهای هوا به هوا آنچنان کهباید و شاید در آن زمان پیشرفت نکرده بودند و خلبانان فانتوم آمریکایی دربرابر ویتنامی ها که از میگ 17 و یا 21 بهره می بردند دچار مشکلات فراوانیشدند . در سالهای اولیه جنگ به ازای هر یک یا دو جنگنده ویتنامی که ساقطمی شد یک جنگنده آمریکایی نیز در نبرد هوا به هوا به ساقط می شد. 
  تصویر
جنگنده F-4E در حال شلیک توپ 20 میلی متری M61 
  تجربیات سخت و طاقت فرسا باعث شد تایک قبضه توپ 20 میلی متری نیز برای اف 4 نصب شود. از آن به بعد نیز اینتوپ به عنوان سلاح اصلی اکثر جنگنده های آمریکایی مثل F-14 ،F-15 ،F-16،F-18 و F-22 نیز نصب شده است. توپ 20 میلی متری "ولکان" ساخت شرکت جنرالالکتریک آمریکا دارای نواخت تیری در حدود 6000 گلوله در دقیقه یکی ازبهترین توپهای هوایی در جهان به شمار می آید. اما آمریکایی ها برای آخرینجنگنده خود یعنی "F-35" ترجیح دادند تا از توپ 25 میلی متری 4 لول ، مدلGAU-22 با نواخت تیر 1800 تا 4200 گلوله در دقیقه بهره می برد. 
  ها نیز در یک مورد سنت شکنیکرده و توپی سنگین را به صورت اختصاصی برای یک هواپیمای خاص طراحی کردند.توپ 7 لول سری GAU-8 آونجر که به صورت اختصاصی برای هواپیمای A-10 طراحیشده است یکی از بزرگترین و نیرومندترین توپهای هوایی جهان است که باکالیبر 30 میلی متر و گلوله های نفوذ گر اورانیومی مسلح می شود. نواخت تیراین توپ 4500 گلوله در دقیقه است و می تواند گلوله هایی را شلیک کند که بهراحتی می توانند زره یک تانک را سوراخ کنند. 
 تصویر
توپ GAU-8 
  جمله فناوری های جدید که بر رویجنگنده های جدید آمریکایی، روسی و اروپایی به کار رفته و باعث شده است تادقت این توپها افزایش یابد، سامانه های هدف گیری نصب شده بر روی کلاهخلبان هستند که به او این اجازه را می دهند تا با سرعت بالایی بر روی هدفقفل کرده و اجرای آتش کند. مهمات مختلفی نیز در این توپها به کار می رودکه می توان به انواع ضد زره و انفجاری اشاره کرد که به صورت نواری در کناریک دیگر قرار گرفته و تخریب سریع هدف را تضمین می کند. 
 تصویر 
 توپ 30 میلی متری DEFA 
  اروپایی نیز از جمله سازندگانهواپیماهای جنگنده هستند که برای هواپیماهای خود عمدتا از توپهای تک لولاستفاده می کنند. پرنده های فرانسوی به مانند میراژ اف -1 و 2000 از توپ30 میلی متری تک لول مدل " DEFA " با نواخت تیر 1300 گلوله در دقیقه بهرهمی برد. جنگنده جدیدتر فرانسوی ها یعنی رافائل از یک توپ 30 میلی متری تکلول با سرعت تیراندازی 2500 گلوله در دقیقه ساخت شرکت " ژیات " استفاده میکند. 
  تصویر
توپ 27 میلی متری مدل BK-27 ساخت ماوزر 
  هواپیمای " یورو فایتر" و " سابگریپین " نیز از توپ 27 میلی متری تک لول BK-27 ساخت شرکت ماوزر بهره میبرند. این توپ با نواخت 1700 تیر در دقیقه پیش از این دو جنگنده بر رویهواپیماهای تورنادو نیز نصب شده بود. 
  کلام اینکه پس از گذشت دهه ها ازنصب مسلسل روی هواپیماهای جنگی، هنوز هم این سلاح به عنوان رکنی مهم درتجهیز جنگنده ها به شمار می رود. 
  
mashreghnews.ir
[External Link Removed for Guests]
Yesterday is past, it is history.Tomorrow is future, it is a mystery today is present, it is a gift
ارسال پست

بازگشت به “تسليحات هوايي”