خواص دارویی گیاهان تیره نعنا

در اين بخش مي‌توانيد در مورد مباحث مرتبط با خواص گياهان به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: رونین, Dr.Akhavan, شوراي نظارت

ارسال پست
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1921
تاریخ عضویت: شنبه ۲۹ خرداد ۱۳۸۹, ۵:۴۵ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6415 بار
سپاس‌های دریافتی: 11867 بار

خواص دارویی گیاهان تیره نعنا

پست توسط رونین »

نام نعنا معمولا طعم بستنی را به ذهن متبادر می‌سازد، ولی آیا می‌دانید كه نعنا یكی از قدیمی‌ترین گیاهانی است كه در طب گیاهی كاربرد فراوان دارد؟

به گزارش Healthnews مطالعات محققان دانشگاه چك نشان می‌دهد روغن استخراج شده از نعنا شامل تركیبات متعددی است كه می‌تواند تاثیر قدرتمندی در درمان برخی بیماری‌ها داشته باشد. براساس این گزارش، مهم‌ترین قابلیت استفاده از نعنا در صنایع داروسازی است.

محققان می‌گویند بررسی‌ها نشان می‌دهد روغن نعنا تاثیر بسیار زیادی روی بیمارانی دارد كه از سندرم تحریك پذیری شدید معده رنج می‌برند.

طبق این بررسی‌ها بیمارانی كه از روغن نعنا استفاده كرده‌اند بین 5 تا 20 درصد علائم وریدهای شكمی و معده، گرفتگی عضلانی، نفخ معده، یبوست و اسهال را كمتر بروز داده‌اند.

نعنا می‌تواند با خاصیت آرامش بخشی خود، عمومی‌ترین عامل دفاعی بدن در برابر سندرم تحریك پذیری شدید معده IBS تلقی شود.

همچنین چای نعنا می‌تواند به‌عنوان عاملی علیه برفك دهان و جلوگیری از حالت تهوع در زمان بارداری عمل كند.

عصاره نعنا به‌طور معمول در محصولاتی نظیر دهان‌شویه‌ها، آدامس، خمیر دندان، اسپری‌های خوشبو كننده، مواد جویدنی، قرص نعنا و مرهم‌های مختلف به كار برده می‌شود.

نعنا همچنین خاصیت ضد‌میكروب، ضد‌قارچ و ضد‌ویروسی دارد.

برخی گیاهان هم خانواده نعنا مانند ریحان، مرزنگوش و پونه كوهی نیز خواصی مشابه نعنا دارند و می‌توانند در درمان بیماری‌ها موثر واقع شوند.


•استفاده اسانس در صنايع بهداشتي، غذايي، آرايشي، شيريني سازي، نوشابه سازي، نوشابه سازي و مصرف ادويه اي

•استفاده از طعم آن در بهبود مزه داروهاي بدمزه.

•استفاده در محلولهاي شستشوي دهان و گلو و خميردندانها به خاطر خاصيت ضد باکتريايي مانتول موجود در اسانس.

•نعنا جهت مداواي نفخ، دردشکم، سوء هاضمه(درمان قطعي)، ناتواني روده ها، تب، سرما خوردگي و آنفولانزا توصيه شده است.

•جوشانده برگ و گل آن جهت لطافت و شادابي پوست استفاده مي گردد.

•ماليدن چند برگ نعنا در محل گزيدگي حشرات مي تواند اثرات آنرا تا حد زيادي خنثي نمايد.

•گفته مي شود جويدن برگ نعنا باعث کاهش درد دندان شده و همچنين باعث ضدعفوني مجاري بيني و گلو مي گردد.

•خاصيت ضدعفوني آن بسيار قوي است به طوري که در ضدعفوني محيط بخصوص مواقع وجود بيماريهاي واگيردار بسيار موثر مي باشد و باعث دفع حشرات و مگس نيز مي گردد.

•بخور جوشانده نعنا جهت گرفتگي بيني بسيار موثر است.

•کمپرس گرم آن باعث رفع درد سر و همچنين دردهاي روماتيسمي مي گردد.

•ماليدن نعنا بر روي سينه زنان بچه شيرده باعث رفع احتقاق شيري مي گردد.

•نعناع بخصوص براي افرادي که دايم در حال مرور درس براي امتحان هستند، موثر است.

•هنگام خستگي يا زماني که حس مي کنيد مغزتان کشش مطالب جديد را ندارد، استفاده از نعناع سودبخش است.
مائیم که از پادشهان باج گرفتیم
زان پس که از ایشان کمروتاج گرفتیم
اموال وخزائنشان تاراج گرفتیم
مائیم که از دریا امواج گرفتیم

شاهنشاه بزرگ ایران نادرشاه افشار


زیبنده
یک رونین زیبا مردن است، آن رونینی که هر دم آماده مرگ نباشد، ناگزیر مرگی ناشایست برایش پیش می آید
.
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1921
تاریخ عضویت: شنبه ۲۹ خرداد ۱۳۸۹, ۵:۴۵ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6415 بار
سپاس‌های دریافتی: 11867 بار

Re: خواص نعنا

پست توسط رونین »

مشخصات تیره نعنا

از مشخصات اين گياهان آن است كه ساقه هاي چهارگوش دارند. از قاعده ساقه آنها نيز غالبا ساقه هاي فرعي منشاء مي گيرد كه حالت خزنده در سطح زمين پيدا مي كنند و يا درون خاك وارد گرديده به صورت ساقه زيرزميني در مي آيند. در انواع چند ساله اين گياهان، ساقه هاي مسن ظاهر مدور دارد و اين نيز براثر پيدايش لايه زاينده اي در ناحيه پوست ساقه هاي جوان است كه با ايجاد بافت هاي جديد، موجب ريزش و از بين رفتن لايه هاي بيروني، از خارج مي گردد و با اين عمل، ظاهر چهارگوش ساقه را از بين مي برد.

عده زيادي از گياهان تيره نعناع، سريعا تحت تأثير شرايط متفاوت محيط زندگي قرار مي گيرند مانند آنكه انواعي از آنها كه در دشت ها و اماكن مرطوب مي رويند اگر در محيط هاي خشك قرار گيرند، به سرعت تغييراتي از نظر سازش و تطابق با محيط حاصل مي كنند تا مقاومت آنها در مقابل تعرق، زياد شود بطوري كه برگهاي آنها پوشيده از كرك مي شود، يا كناره پهنك برگهاي آنها به سمت پائين خميدگي حاصل مي كند و يا روزنه، به حالت فرورفته در بشره باقي مي ماند و يا ممكن است هيپودرم در آنها به صورت كاملا كلانشيمي درآيد و يا برگ حالت نسبتا ضخيم و چرمي پيدا كند و حتي سطح آن ممكن است كاهش حاصل نمايد به حدي كه بكلي از بين برود.

گياهان تيره نعناع، عموما برگهاي متقابل، گاهي ساقه آغوش و بندرت فراهم دارند. برگهاي آنها عموما ساده است بطوري كه وجود برگهاي مركب در آنها ديده نشده است. گلهاي آنها كامل، نامنظم، نر- ماده و مجتمع به صورت دسته هائي واقع در محور ساقه يا در قسمت انتهائي آن است. در برخي از آنها وضع اجتماع گلها در قسمت هاي انتهائي ساقه به نحوي است كه به علت فشرده بودن، ظاهر كاپيتول مانند پيدا مي كنند. در اواع نادري از اين گياهان نيز گلها به صورت منفرد برروي ساقه ظاهر مي گردد.

گياهان اين تيره از نظر كلي داراي كاسه منتهي به 5 تقسيم و جام منتهي به 5لوب اند. 4پرچم دارند كه در حول يك مادگي 2 برچه اي قرار گرفته اند. وجود خطوط برجسته روي كاسه گل و ظاهر جام گل، كمك موثر در تشخيص اين گياهان مي نمايد. جام گل اين گياهان معمولا از گلبرگهاي پيوسته به هم تشكيل يافته، شامل لوله اي است كه در انتها به 5 لوب منقسم به 2 لب منتهي مي شود. لب فوقاني جام گل آنها كه در واقع نيمه جام خلفي به حساب مي آيد، شامل 2 لوب ولي لب تحتاني( نيمه جام قدامي) مركب از 3 لوب يا دندانه مي باشد ولي اين حالت در همه آنها عموميت ندارد زيرا حالات ديگري نيز در وضع جام گل مشاهده مي گردد كه تفاوت كلي آنرا با آنچه ذكر شد نشان مي دهد. از اين جهت است كه امروزه با توجه به مشخصات كلي جام گل، اين گياهان را به دسته هاي متعدد زير تقسيم مي نمايند.

1- جام گل فاقد لب ولي مركب از 5لوب مساوي يا تقريبا مساوي است مانند انواع Lavandulaها.

2- جام گل داراي 2 لب مشخص است مانند غالب گياهان اين تيره.

3- جام گل بظاهر شامل يك لب است مانند Ajuga ها كه به علت عدم رشد لب فوقاني در آنها پيش مي آيد.

4- جام گل منحصرا شامل يك لب يعني فاقد لب فوقاني ولي داراي لب تحتاني منقسم به 5 لوب است مانند Teucrium ها. حالات واسطي نيز وجود دارد كه منطبق با چهارگروه مذكور نيست.

پرچم غالب گياهان تيره نعناع داراي وضع خاث است بطوري كه ميله دوتاي آنها بزرگ و دوتاي ديگر كوچك است. اين حالت را دي دينامي (Didynamie) گويند. در بين اين گياهان انواعي با پرچمهاي مساوي مانند Mentha ها نيز وجود دارد. در بعضي از آنها مانند Salvia ها و Rosmarinus, ها نيز، گل منحصرا داراي 2 پرچم است.

مادگي اين گياهان از 2 برچه تشكيل مي يابد كه در آغاز، تخمداني 2 خانه و واقع بر روي ديسك (صفحه روي نهنج) بوجود مي آورند ولي تدريجا هر يك از 2 خانه مذكور، براثر پيدايش جدارهاي فرعي، تقسيم حاصل نموده به 2 خانه كوچك كه در هر يك، يك تخمك آپوتروپ جاي دارد تقسيم مي شوند.

خامه مادگي اين گياهان كه وضع متفاوت آن، بهترين وسيله رده بندي بعضي از گروه هاي اين تيره مي باشد بردو نوع است: يا منحصر به ميله اي است كه تخمدان را به كلاله مربوط مي سازد و يا آنكه به درون تخمدان راه يافته، به قاعده آن ارتباط پيدا مي كند كه در اين حالت ژينوبازيك(Gynobasique) ناميده مي شود.

ميوه گياهان تيره نعناع، 4فندقه اي و محتوي دانه هاي بدون آلبومن است و از مشخصات آن اين است كه معمولا محصور در كاسه گل باقي مي ماند، بعضي از اين گياهان نيز ندرتا ممكن است ميوه اي به صورت شفت داشته باشد.

اختصاصات تشريحي – گياهان تيره نعناع داراي اختصاصات كلي زير از نظر مشخصات تشريحي مي باشند:



1- انواع علفي آنها، عموما داراي دسته هاي كلانشيم در زواياي ساقه، زير بشره اند. وجود اين حالت باعث مي گردد كه ساقه اين گياهان، ظاهر 4گوش پيدا كند.

2- دسته هاي چوب- آبكش پسين در آنها معمولا به وضع غير ممتد و جدا از هم ديده مي شود.

3- بشره ساقه و برگ اين گياهان، غالبا مستور از تارهاي ترشحي و غير ترشحي به اشكال مختلف است.

4- تارهاي ترشحي انسان در آنها داراي پايه يك يا دو سلولي، منتهي به يك برجستگي 4تا8 سلولي و حتي بيشتر است. اسانس ترشح شده نيز، معمولا خارج از جدار سلولزي، در زير كوتيكول جمع مي گردد و اين خود باعث مي شود كه بشره در همان ناحيه، كمي متورم جلوه نمايد.

در بين گياهان تيره نعناع گونه هاي مفيدي فراوان وجود دارد كه از عده زيادي از آنها هنوز هم در پزشكي استفاده بعمل مي آيد. از بعضي از آنها اسانس گيري مي شود. عده زيادي از آنها نيز به مصارف تغذيه( به حالت خام پخته) مي رسند و يا به علت دارا بودن گلهاي زيبا و معطر، پرورش مي يابند.

از جنس هاي مهم اين تيره، Teucrium( داراي 200گونه)،Ajuga (60گونه)، Scutellaria (200گونه)، Nepeta(200گونه)، Marrubium( در حدود 50گونه)، Stachys( حدود 200گونه)، Thymus(70گونه)، Mentha( حدود 20گونه)، Ocimum(60گونه)، Lavandula( 30-40گونه)، Dracocephalum( 50گونه)، Phlomis(70گونه)، Lamium(50گونه) و Coleus( 150گونه) را نام مي بريم.


اندام داروئی: قسمتهای هوائی گیاه شامل برگ و سرشاخه‌های گلدار به صورت تازه و برگ خشک شده است

دامنۀ انتشار: در ایران، در آذربایجان نزدیک تبریز و در بلوچستان به طور خودرو می‌روید. علاوه بر این در ارومیه، خوی، بابل، بابلسر و تنکابن می‌روید .

اجزاء متشکله: در گونه M. Spicata مقدار اسانس کمتر از گونۀ Piperata می‌باشد. در گزارش بررسی‌های شیمیائی دیگر اطلاعات زیر بدست آمده است:

در گونه‌های M.Longifollia huds و M.Spicata L. ماده کارون وجود دارد ولی در گونه‌های M.aquatica، M.arvensis، M.piperata و M.Pulegium ماده کارون وجود ندارد. در گونه M.Spicata در اسانس آن مادۀ کارواکرول وجود ندارد. مقدار محصول اسانس در حدود 80 کیلوگرم در هکتار است که مقدار کارون آن 7/68 ـ 66 درصد است. علاوه بر این دارای لیمونن و دیپانتن و دیهیدرو کاروئول و استرها بوده است.

خواص درمانی: نیرودهنده، محلل و مقوی معده، ضد سرفه، ضد تشنج، قابض، محرک، مسکن و آرامبخش، خنک‌کننده، معرق و قاعده‌آور است. از نعنا برای رفع نفخ، درد شکم، اسهال، سوء هاضمه، ناتوانی‌های روده‌، قلب، سرماخوردگی، انفولانزا، سینوزیت، ناراحتی‌های اعصاب در بچه‌ها، خونریزی از بینی و بعنوان ضد سم در مورد گزیدگی و نیش حشرات، بیماری‌های بینی و گلو، سردرد و دردهای چهره استفاده می‌شود. در بیماریهای بانوان و احتباس دردناک بدون دفع ادرار مصرف می‌شود.

موارد استعمال در پزشکی گذشته: نعناع طبق نظر حکمای طب سنتی از نظر طبیعت نسبتاً گرم و خشک می‌باشد که در عین حال خشکی آن زیاد نیست و آثاری از رطوبت نیز در آن وجود دارد. از نظر خواص در تمام موارد از پونه قوی‌تر است. به طور کلی گیاهی است گرم‌کننده، مقوی دل، رقیق‌کنندۀ خون غلیظ و مسکن.

آثار فارماکولوژیکی: نعنا تنفس را سریع کرده و بدن را گرم می‌کند و ترشح مخاط را کم می‌کند و موجب نقصان ترشح می‌گردد ولی در عین حال ادرار را زیاد می‌کند و تعریق پوست را افزایش می‌دهد. به همین علت آن را در موراد اختلالات ضعفی و عصبی معده و در هنگام شیوع وبای التور استعمال می‌کنند. اسانس نعناء با شل کردن اسفنگتر تحتانی مری و کم کردن کشش سطحی محتویات معده موجب اثر ضد نفخ می‌شود. همچنین با تحریک غدد گوارشی و افزایش ترشحات اسیدی و آنزیمی به عمل هضم کمک مؤثری می‌نماید.

سایت رشد
اوجاکسر
اکا ایران
کتب مریوطه تیره شناسی
کتب خواص دارویی گیاهان
مائیم که از پادشهان باج گرفتیم
زان پس که از ایشان کمروتاج گرفتیم
اموال وخزائنشان تاراج گرفتیم
مائیم که از دریا امواج گرفتیم

شاهنشاه بزرگ ایران نادرشاه افشار


زیبنده
یک رونین زیبا مردن است، آن رونینی که هر دم آماده مرگ نباشد، ناگزیر مرگی ناشایست برایش پیش می آید
.
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1921
تاریخ عضویت: شنبه ۲۹ خرداد ۱۳۸۹, ۵:۴۵ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6415 بار
سپاس‌های دریافتی: 11867 بار

Re: خواص نعنا

پست توسط رونین »

تکمیلی تر

نعناع گیاهی است علفی و چند ساله که علاوه بر ساقه زیر زمینی که گیاه را در خاک مستقر می سازد دارای ساقه هوایی نیز هست . تز محل گره های ساقه که در تماس با زمین است ریشه های خارج شده که ساقه جدید را درست می کند بنابراین اگر شما فقط یک ساقه نعناع در باغچه خود بکارید بزودی تمام باغچه شما پر از نعناع می شود .

برگهای نعناع بیضی شکل ، نوک تیز و دندانه دار می باشند . گلهای آن بسته به نوع نعناع ممکن است قرمز ، ارغوانی یا سفید باشد . نعناع در مناطق معتدل و آفتاب گیر بخوبی رشد می کند .

نعناع از قدیم الایام بعنوان یگ گیاه معطر و اشتها آور و برای ناراحتی های دستگاه گوارش بکار رفته است بقراط پدر علم طب از نعناع در نوشته های خود یاد کرده است در قرون وسطی از نعناع در معالجه بیماریها و برای التیام زخم ها و درمان درد گزیدگی زنبور و سگ هار استفاده می شود

ترکیبات شیمیایی:

نعناع دارای ماده ای بنام منتول می باشد که ایجاد احساس خنکی در دهان می کند . مقدر منتول در نعناع بسته به نوع آن از 35% تا 55% تغییر می کند که البته اگر نعناع دیر کنده شود مقدر منتول آن تا حدود 30% پائین می آید .

خواص داروئی:

نعناع از نظر طب قدیم ایران نسبتا گرم و خشک است و از نظر خواص دارویی از پونه قوی تر است . از نعناع اسانس ، روغن و تنتور تهیه می کنند که مصارف طبی مختلفی دارد .

1. نعناع باد شکن است و گاز معده و روده را از بین می برد.

2. نعناع تقویت کننده معده وبدن است .

3.نعناع ضد تشنج و ضد سرفه است .

4. یک فنجان چای گرم نعناع سینه را آرام می کند.

5. نعناع مسکن ، آرام بخش و قاعده آور است .


6.استفاده از نعناع درد شکم را برطرف می کند .

7 .نعناع درمان سرمخوردگی و آنفوانزا می باشد .

8. نعناع ناراحتی های عصبی را برطرف می کند .

9.برای تسکین درد دندان نعناع را دردهان گذاشته و بجوید .

10.آشامیدن چای نعناع و یا عصارع نعناع خونریزی سینه را قطع می کند .

11. کمپرس نعناع درد سینه و پهلو را از بین می برد .

12. نعناع کرم های روده و معده را می کشد .

13. برای از بین بردن سکسکه و دل بهم خوردگی و استفراغ نعناع را با آّ انار ترش بخورید .

14. نعناع ادرار را زیاد می کند .

15. برای رفع قولنح و دردهای روده معده و هضم نشدن غذا چای نعناع بنوشید .

16. برای از بین بردن گلو درد چای نعناع غرغره کنید .

17. نعناع معرق است بنابراین تب را پائین می آورد .

18. در هنگام سرماخوردگی بینی را با چای نعناع بشوئید .

19. یکی از فرآورده های نعناع اسانس نعناع است که از تقطیر برگ و سرشاخه های گلدار نعناع تحت اثر بخار آب تهیه می شود و دارای 50% تا 70 % منتول می باشد . اسانس نعناع که در کشور انگلستان تهیه می شود شهرت خاصی درد . این اسانس بعنوان تقویت کننده معده بادشکن ، ضد عفونی کننده ، رفع دل پیچه بچه ها و اسهال بکار می رود

برای استفاده از اسانس نعناع کافی است که مقدر یک تا سه قطره آنرا با یک لیوان آب و یا نوشابه مخلوط کده و بنوشید.

20. اسانس نعناع را نباید بمقدر زیاد برای کودکان و نوزادان استفاده کرد زیرا روی حرکات تنفسی و قلب اثر گذاشته و ممکن است که خطرناک باشد.

21. اگر اسانس نعناع به مقدر زیاد مصرف شود فشار خون را بالا برده و موجب حالت تهوع ، استفراغ و درد معده و حرکات دری را از بین می برد.

22. برای رفع سردردهای میگرنی می توان پمادی بصورت زیر تهیه کرد و در نقطه ای که درد می کند بمالید .

اسانس نعناع 3گرم
روغن زیتون 2 گرم
لانولین 5 گرم

23. برای ضد عفونی کردن بینی محلولی بصورت زیر تهیه کرده و بمقدر پنج قطره در هر سوراخ بینی بچکانید .

اسانس نعناع 1 گرم
روغن بادام شیرین 40 گرم

24. اگر بدن شما خارش درد مقدر 2 گرم اسانس نعناع را در 50 گرم وازلین ریخته ، خوب با هم مخلوط کرده و در محل خارش بمالید
اگر از بیماری رماتیسم و آرتروز رنج می برید از روغن نعناع استفاده کنید طرز استفاده از آن به این صورت است که 2 قطره روغن نعناع را با یک قاشق سوپخوری روغن بادام مخلوط کرده و محل های دردناک را با آن ماساژ دهید .

25. برای رفع سردرد از کمپرس نعناع استفاده کنید بدین ترتیب که 10قطره روغن نعناع را با یک لیوان آب سرد مخلوط کرده و در یک کاسه بریزید سپس یک پارچه که باندازه پیشانی باشد در آن فرو برده آب اضافی آنرا بگیرید و روی پیشانی و شقیقه ها بگذارید تا سردرد برطرف شود.

26. نعناع بهترین دوست کبد است . کبد را تمیز کرده وص فرا را رقیق می کند و کلسترول خون را پائین می آورد .برای این مورد چای نعناع را قبل از غذا بنوشید.

27. نعناع با تمام خواصی که گفته شد اگر زیادمصرف شود سیستم گوارشی را تحریک می کند اگر شما دو تا سه فنجام چای نعناع در روز بنوشید بهتر است که بعد از دو هفته چند روزی آنرا قطع کرده و دوباره شروع کنید.


مرکز تحقیقات ژنتیک
مائیم که از پادشهان باج گرفتیم
زان پس که از ایشان کمروتاج گرفتیم
اموال وخزائنشان تاراج گرفتیم
مائیم که از دریا امواج گرفتیم

شاهنشاه بزرگ ایران نادرشاه افشار


زیبنده
یک رونین زیبا مردن است، آن رونینی که هر دم آماده مرگ نباشد، ناگزیر مرگی ناشایست برایش پیش می آید
.
Captain
Captain
نمایه کاربر
پست: 875
تاریخ عضویت: جمعه ۴ بهمن ۱۳۸۷, ۷:۳۶ ب.ظ
محل اقامت: شهرکرد
سپاس‌های ارسالی: 1385 بار
سپاس‌های دریافتی: 3738 بار
تماس:

Re: خواص نعنا

پست توسط sayeh_roshan_1988 »

[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

کارت پستال درخواستی اعضای سنترال
Captain
Captain
نمایه کاربر
پست: 875
تاریخ عضویت: جمعه ۴ بهمن ۱۳۸۷, ۷:۳۶ ب.ظ
محل اقامت: شهرکرد
سپاس‌های ارسالی: 1385 بار
سپاس‌های دریافتی: 3738 بار
تماس:

Re: خواص نعنا

پست توسط sayeh_roshan_1988 »

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

دوست گرامی: لطفا آدرس سایت و یا منبعی که عکس دوم در ان موجود است را برای من ارسال دارید ، تشکر
آخرین ويرايش توسط 1 on sayeh_roshan_1988, ويرايش شده در 0.
[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

کارت پستال درخواستی اعضای سنترال
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1921
تاریخ عضویت: شنبه ۲۹ خرداد ۱۳۸۹, ۵:۴۵ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6415 بار
سپاس‌های دریافتی: 11867 بار

Re: خواص نعنا

پست توسط رونین »

سلام خدمت دوستان گرامی و ضمن تشکر از دوست گرامی sayeh_roshan_1988 تصویر تصویر

تخصصی تر

عده ای از گیاهان تیره ی لبدیسیان یاتیره ی نعناع جزو سبزی های مهم خوراکی هستند ، مانند نعناع ، مرزه ، ریحان ، کاکوتی یا کهلیک اوتی و غیره که بصورت تازه و خام (سبزی خوردن ) به مصرف می رسند و یا پخته مصرف می شوند . از خصوصیات عمده گیاهان این تیره اینست که اکثرا” دارای با فتهای تراونده اسانس تند و خوش بو می باشند و بدین ترتیب اکثرا” آنها بصورت چاشنی یا گیاهانی که از آنها عرق مخصوصی گرفته می شود ، مانند عرق نعناع و عرق کاکوتی ( آذربه یا آویش ) که هم مصرف خوراکی دارند و هم اکثرا” گیاهان داروئی هستند .

در بیان اهمیت غذائی و کشاورزی باید توجه زیادی نیز به خواص داروئی این گیاهان داشته باشیم ، زیرا اکثر این گیاهان دارای اهمیت داروئی و پزشکی هستند .از نظر اقتصادی باید گفت که با توجه به تعداد زیاد این گیاهان ،امکان کاشت و پرورش تولید و مصرف برخی از آنها بصورت سبزی خوردن خام ( تازه ،خشک شده و یا پخته ) و امکان جمع آوری اکثر آنها از رویشگاههای طبیعی ( کوهستانها و کنار جویبار ها ) بصورت بسیار ساده و آسان و عرضه آن به بازارهای مصرف و با توجه به اینکه از این گیاهان علاوه بر مصرف تازه می توان انواع و اقسام عرقها با خواص گوناگون و ویژگیهای داروئی بدست آورد ، ملاحظه می شود که گیاهان این تیره از نظر اقتصادی چه نقش مهمی در زندگی انسانها می تواند داشته باشد .برخی از گیاهان تیره ی نعناع هم دارای برگها یا براکتهای رنگی بسیار زیبائیست که در تزیینات از آن استفاده می شود مانند حسن یوسف و نوعی سالویا .

نعناع یکی از سبزیهای معروف خوراکی ، خوش بو و خوشمزه است که بخصوص نوبر آن در بازار های سبزی فروشی ایران همراه با یک سبزی خوشمزه دیگر بنام ترخون ( نعناع و ترخون ) که در اوایل بهار بدست می آید ، شهرت بسزائی دارد .نعناع بصورت برگهای خوش عطر و طعم جزو سبزیهای خوردنی چاشنی بشمار می آید و معمولا” بطور خام خورده می شود و به همراه ترخون و پنیر سر سفرهای ایرانی گذاشته می شود . برگ خشک شده و خرده شده آن چاشنی برخی از غذاهای ایرانی مانند آش رشته و غیره بوده و بصورت نعناع داغ روی آش رشته داده می شود . از برگهای نعناع عرق نعناع گرفته می شود که یکی از معروف ترین و سودمندترین عرقهای گیاهی بشمار می آید و خاص داروئی زیاد دارد برگ خشک نعناع در آبدوغ که یک نوع سوپ سرد تابستانه ایرانی است ریخته می شود .

به هر حال این گیاه جالب و پر مصرف از نظر مصرف چند جانبه که دارد و از نظر بازار پسندی و ویژگیهای مهم غذائی و داروئی که دارد ،بقدری در کشور ما اهمیت دارد و معروف است که سبزی فروشهای دوره گرد ترانه ویژهای برای آن ساخته اند .وقتی این آهنگ خوانده می شود همه می دانند که اوایل بهر نزدیک است .

نعناع و دانستنیهای آن :

گیاهیست با ساقه های یکساله ولی در مناطق نیمه گرمسیری ریزمهای آن چند ساله و پایا می باشد . در شمال ایران نیز طبق تجربه نگارنده پایا است . جزو گیاهان عالی گلدار و جزو رده دو لپه ایها ست . از تیره لبدیسیان یا تیره نعناع LABIATAE ،ازجنس Menthal. ،از گونه sativa و به طور کلی اسم علمی آن :

Mentha sativa= M.piperatal .بومی بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران است .نام فارسی این گیاه نعناع و نعنع و سبزی هزار پا (بعلت تولید ریشه های نابجای فراوان ) ،نام ترکی آن نانه و نعنا ،نام عربی آن نعناع و کام ،نام انگلیسی آن Peppermint ، نام فرانسه آن M. poivree نام آلمانی آن Pfefferminze می باشد .

ریخت شناسی نعناع :

ریشه آن – نسبتا” سطحی ،کوتاه ولی انبوه و فزاوان ،ریشه های نابجای زیادی تولید می کند که از ریزمهای و از بذر ساقه های هوایی آن که به زمین و خاک می چسبد به زودی بیرون می آید .

ساقه آن- علفی ،به ارتفاع ۵۰ -۷۰ سانتی متر می رسد .دارای مقطع چهار گوش ،سبز و گیاهی به رنگ بنفش تا قرمز ارغوانی ،با عطر و مزه تند ، دارای بافت های تراونده اسانس ، موقع جویدن مخاط دهان را خنک می کند . از گره های ساقه ،شاخه های متقابل ( ( دو عدد در طرفین ساقه ) از بیخ برگها ظاهر می شود .در هر گره ساقه دو برگ دیده می شود که بطور متقابل قرارگرفته اند .

برگهای آن – با پهنک نسبتا” پهن ، تخم مرغی ، نوک تیز ، با حاشیه ی دندانه اره ی مشخص ، دارای دم برگ کوتاه ،دارای رگبرگهای مشخص ، رویه ی بالا و پایین برگ صاف وبدون کرک ( در گونه نعناع ) و پوشیده از کرکهای مخملی نقره ای در گونه های دیگر جنس نعناع از جمله در پونه ها .رگبرگها و پهنک برگها گاهی به رنگ بنفش یا ارغوانی .برگها دارای اسانس فراوان که ماده ی اصلی آن الکلی بنام MENTHOL می باشد . و مقدازری هم اترهای مانتول ( استات ، بوتیرات و ایزو والرینات مانتول ) ،مانتون ترپنهای مختاف مانند (مانتن ، پینن ، فلاندرن ،لیمونن ) ،اسیدهای آزاد مانند والرینیک ، اسید استیک و غیره می باشد . برگهای پای ساقه بسیار درشت .

گلهای آن – در امتداد ساقه و شاخه ها ، بصورت گروهی در مرداد و شهریور باز می شوند ، به رنگ گلی روشن ،کم وبیش ارغوانی مایل به بنفش . در کنارهم طوری قرارمی گیرند که مجموعا” در قسمت انتهائی ساقه ها بصورت سنبله های با شکل بیضوی نوک تیز دیده می شود . برخی از شاخه ها عاری ازگل و عقیم باقی می ماند . گلها دارای ۵ کاسبرگ و ۵ گلبرگ که در قسمت پایین به هم پیوسته و لوله ای را تشکیل می دهد و در بالا دو لوب سه لوب در پایین تشکیل می دهد . دندانه های کاسه دراز، پرچمها ۴عدد، دو عدد بلند و دوعدد کوتاه . تخمدان دارای دو برچه و بعدا” هر برچه بوسیله ی جداری به دو قسمت تقسیم می شود .

میوه : فندقه چهارتائی ( یک نوع میوه خشک ) .

دانه – کوچک ، توسط کاسه احاطه شده ،فاقد آلبومن .

ترکیب شیمیایی و قسمت مورد استفاده – اسانس (منتول ) فلاوونوئید،اسیدهای فنلیک تری ترپن .و از قسمت های هوایی این گیاه که شامل برگ و ساقه بصورت تازه و برگ خشک شده میباشد استفاده می گردد.

اکولوژی نعناع :

نعناع گیاهیست مقاوم وسازگار می تواند در آب وهوای معتدله مرطوب و حتی در نقاط مرطوب با آب و هوای استپی به راحتی بروید و خود را با آب و هوا و تغییرات آن بخوبی سازگار کند . از نظر شرایط خاک ، ریشه های نابجای نعناع در خاکهای مرطوب وحاصلخیز هوموسی بهترتشکیل می شود وگیاه در چنین شرایط بهتر می روید و تکثیر می شود و برگهای آن لطیف تر می شود . در نقاط با خاکهای خشکتر نعناع دارای عطرو طعمی تندتر می شود .

تکثیر آن بوسیله ی ساقه ها و ریزمهای خزنده و تقسیم ریشه وبوته صورت می گیرد.محل رویش آن در بیشتر نقاط ایران بویژه در دامنه های البرز ،شمال ،شمال شرقی و برخی نقاط دیگر انتشار دارد . زمان مناسب برای اولین برداشت آخر خردادتا ۲۵ تیرو دومین مرحله ۱۰ مردادتا ۱۵ مهر و سومین و آخرین مرحله ی برداشت تا ۱۵ آذر می باشد و برگها را صبح زود جمع آوری وسپس خشک می نمایند.

خواص داروئی نعناع :

نعناع و اسانسی که دارد ،دارای خواص مقوی ،بادشکن ، ضد تشنج ، محرک ،نیروبخش ، کاهش دهنده ی تراوشات معده ، مسکن درد و زخم معده وسوزش آن است . دم کرده ی آن جهت تقویت معده وروده توصیه می شود .ضد عفونی کننده ، ضد حشرات ، ضد کرم می باشد . در اهواز کنار بسته های خرما شاخه ای از نعناع قرار می دهند که از کرم زدگی آن جلوگیری شود . اسانس نعناع را در شیرینی سازی جهت ساخت و تهیه ی قرص نعناع به کار می برند که بسیار مطبوع و در عین حال ضد کرم روده است . در پزشکی قدیم محلی ، زخم ها وعفونت ها را با جوشاندهی نعناع می شسته اند و آنرا بعنوان ضد شپش بر تن می مالیدند .

برگ و اسانس و جوشانده آن برای از بین بردن چربی خون سودمند است.چای یا روغن در حالت عصبی ،بیخوابی ، سرفه ،میگرن ، تهوع ،دردهای شکمی به کارمی رود. بدلیل خاصیت خنکی موضعی سبب بیحسی و کاهش درد موضعی می شود. در ضد گرفتگی عضلانی موثراست و به عنوان محرک انقباضات کیسه صفرا وتب بر استفاده می شود و بعنوان سبزی و ادویه مصرف غذایی دارد .


نام تجارتی داروی ساخته شده از گیاه :

GER: Chinaminze.UK.Switz: Colpermin

گونه های مختلف گیاه نعناع :

نعناع بیابانی –نعناع صحرائی – نعناع وحشی – نعناع آبی – ضمیران – نعناع فلفلی – نعناع کوهی -

گونه های خودروی نعناع در ایران :

نعناع بومی ایران – که در شمال و مرکز ایران می روید و دارای طعم و عطر و اسانس ملایم تری است .

نعناع اهوازی

نعناع بلوچی – ( خودرو ) با عطر زیاد و مزه تند .

روی هم رفته گونه نعناع دارای واریته ها و دور گها و فرمهای بسیار زیاد است که از نظر خواص ظاهری ،شکل و ابعاد برگها و گلها ، رنگ برگها و ساقه ،کرک دار بودن و صاف بودن اندامها و بویژه برگها ،مقدار و ترکیبات اسانس ، زود رشدی و کند رشدی و غیره با هم بسیار متفاوت هستند ، ولی آکثر آنها دارای خواص مشابه داروئی می باشد .

لازم به ذکر است که دورگهای زیادی هم بین نعناع و پونه ها که گیاهان بسیار نزدیک به نعناع هستند ،در سر تاسر جهان وجود دارد و اکثر مردم عادی آنها را با هم اشتباه می کنند و نمی توانند بخوبی تمیز بدهند . نعناع پونه و گل چونه عبارت است از پونه های تازه و نورس وبا طراوت که در نیمه ی اول فروردین ماه در کنار جوی ها روئیده و قبل از بلند شدن ساقه آنرا بنام نعناع پونه و گل پونه چیده و به مصرف خوردن می رسانند .

چند تذکر برای مصرف :

احتیاط مصرف – اسانس این گیاه محرک است و سبب واکنشهای حساسیتی پوست می شود ،سردرد ،لرزش عضلانی و عدم هماهنگی حرکات در اثر مصرف این گیاه مشاهده شده است .

نکته: تذکر داده شده در بسیاری از کتب گیاه شناسی بیان شده است(رونین)

منع مصرف – اسانس گیاه در اطفال کمتر از ۵سال مصرف نشود .

نحوه و میزان مصرف – ۴/۰-۲/۰ میلی لیتر از اسانس گیاه سه بار در روز یک تا نیم ساعت قبل از غذا میل شود .


سایت بهترین مقالات
مائیم که از پادشهان باج گرفتیم
زان پس که از ایشان کمروتاج گرفتیم
اموال وخزائنشان تاراج گرفتیم
مائیم که از دریا امواج گرفتیم

شاهنشاه بزرگ ایران نادرشاه افشار


زیبنده
یک رونین زیبا مردن است، آن رونینی که هر دم آماده مرگ نباشد، ناگزیر مرگی ناشایست برایش پیش می آید
.
Captain
Captain
نمایه کاربر
پست: 875
تاریخ عضویت: جمعه ۴ بهمن ۱۳۸۷, ۷:۳۶ ب.ظ
محل اقامت: شهرکرد
سپاس‌های ارسالی: 1385 بار
سپاس‌های دریافتی: 3738 بار
تماس:

Re: خواص نعنا

پست توسط sayeh_roshan_1988 »

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

[External Link Removed for Guests]

کارت پستال درخواستی اعضای سنترال
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 1921
تاریخ عضویت: شنبه ۲۹ خرداد ۱۳۸۹, ۵:۴۵ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 6415 بار
سپاس‌های دریافتی: 11867 بار

Re: خواص دارویی گیاهان تیره نعنا

پست توسط رونین »

گیاهان تیره نعنا

گیاه کلپوره از گیاهان تیره نعنا

سرشاخه‌های گلدار گیاه کلپوره با نام علمی Teucrium polium از خانوادۀ Labiatae که حاوی عصاره و اسانس فرار که بیشترین مواد این اسانس ژرماکرن B، D، بتا کاریوفیلن، همولن و کاریوفیلن اکساید می‌باشد.

نامهای گیاه:

نام علمی: Teucrium polium

فارسی: کلپوره همدانی، مریم نخودی همدانی

عربی: مسک الجن، حشیشه الریح

انگلیسی: Poleigamander

فرانسه: Germandree pouliot

ریخت شناسی: گیاهی است علفی، پایا، پرشاخه به ارتفاع 10 تا 35 سانتیمتر و دارای ظاهر سفید پنبه‌ای که معمولاً در نواحی بایر، سواحل سنگلاخی و ماسه‌زارهای نواحی جهان می‌روید. برگهای آن باریک، دراز و پوشیده از کرکهای پنبه‌ای در هر دو سطح پهنک است. گلهائی به رنگهای سفید، سفید مایل به زرد و یا زرد و حتی ارغوانی دارد. این حالت متغیر بودن نه تنها در رنگ گل بلکه در وضع ساقه گیاه که به صورت پرپشت و پرشاخه و یا به حالت خوابیده درمی‌آید نیز دیده می‌شود. زمان گل دادن آن به تناسب شرایط محیط زندگی بین خرداد و مرداد است. زنبور عسل به علت وجود نوش در گلهای آن به سمت گیاه جلب می‌گردد.

اندام داروئی: قسمت مورد استفاده گیاه سرشاخه گلدار گیاه است.

زمان جمع‌آوری: به تناسب شرایط محیط زندگی بین ماههای خرداد و مرداد است.

دامنه انتشار: در نواحی بایر، سواحل سنگلاخی و ماسه‌زارهای نواحی مختلف اروپا، منطقه مدیترانه، شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا منجمله ایران می‌روید. این گیاه پراکندگی وسیع در نواحی مختلف شمال، مغرب، جنوب و مرکز ایران، منطقه البرز، اطراف تهران مخصوصاً در غالب نواحی نیمه بایر و کوهستانهای نیمه‌خشک دارد.

اجزای متشکله: عصارۀ گیاه Teucrium polium محتوی مواد مؤثره زیره می‌باشد. دی ترپنوئیدها، 7ـ5ـ گلیکوزید، 6 ـ متوکسی جنگوانین و اسانس فرار که بیشترین مواد این اسانس ژرماکرن B، D، بتاکاریوفیلن، هومولن و کاریوفیلن اکساید می‌باشد.

خواص درمانی: استفاده از این گیاه به طوری که در کتب داروئی قدیمی وارد است به زمانهای نسبتاً دور نسبت داده می‌شود مانند آنکه بقراط، دیوسکورید، پلین و جالینوس از آن در آثار خود نام برده‌اند و چون گیاه ظاهری کاملاً مشخص دارد. نوع مورد نظر حکما در زمانهای قدیم، همین گیاه فعلی بوده است.

سرشاخه‌های گلدار گیاه اثر مقوی، نیرو دهنده و ضد تشنج دارد و اگر گرد آن وارد بینی شود مخاط بینی را تحریک کرده و ایجاد عطسه می‌نماید. مصرف آن را با بررسی‌هائی که بعمل آمده در رفع سردرد، ضعف عمل دستگاه تغذیه، بیماریهای دستگاه تناسلی ـ ادراری و تأخیر یا عدم وقوع قاعدگی به علت ضعف کلی مؤثر می‌باشد. در ضمن اثر ضد تشنج نیز دارد. از این گیاه تلخ در بلوچستان، ایران و هندوستان برای رفع درد ناحیه قلب استفاده می‌شود؛ بعلاوه تب‌بر است و از جوشاندۀ گیاه در آب و با خیساندن و یا دم کردۀ آن در آب در موارد سرماخوردگی مصرف می‌شود. در کرمان نیز برای رفع ناراحتی هاضمه و دل‌درد از آن استفاده می‌کنند.

اثرات فارماکولوژیکی گیاه:

طبق تحقیقات انجام شده در مرکز تحقیق و توسعه شرکت باریج‌اسانس، اسانس کلپوره دارای خاصیت ضد اسپاسم قوی بر روی انقباضات ایجاد شده توسط استیل کولین و کلرور پتاسیم می‌باشد (با غلظت 36ـ9 انقباضات ناشی از استیل کولین را مهار می‌کند و IC50 این اسانس در مهار انقباضات ناشی از KCL برابر 18 است). تأثیر این اسانس بر مهار هر دو نوع انقباض مزیت این گیاه را نسبت به آتروپین و هیوسین که تنها بر روی انقباضات ناشی از استیل کولین مؤثر هستند نشان می‌دهد. در ضمن برای فلاونوئیدهای موجود در فرآورده (لوتئولین 7ـ5 گلیکوزید) نیز اثرات آنتی اسپاسمودیک گزارش شده است.



مکانیسم اثر:

سیستم اعصاب پارا سمپاتیک که از جمله سیستمهای عصبی خودکار بدن است (سیستم دیگر سمپاتیک است). مسئول انقباض و حرکات دستگاه گوارش می‌باشد. استیل کولین یک حامل شیمیائی است که با ترشح از انتهای اعصاب پارا سمپاتیک سبب بروز اثرات این اعصاب بر اندامهای مختلف می‌شود. بنابراین یک داروی آنتاگونیست استیل کولین می‌تواند مانع اثرات این ماده در اندام مورد نظر شود و اثرات استیل کولین را معکوس نماید. مواد مؤثره گیاه کلپوره آنتاگونیست استیل کولین می‌باشند. این مواد با مهار کانال‌های کلسیم مانع از ورود کلسیم از مایع خارج سلولی به داخل غشاء پایانه‌های عصبی در هنگام دپولاریزاسیون (مرحله‌ای که به علت ورودیون‌های سدیم با بار مثبت پتانسیل الکتریکی داخل غشاء به سمت مثبت میل می‌کند) شده، جلو آزاد شدن استیل کولین را از وزیکول‌های التهابی عصب گرفته، در نتیجه امکان انتقال پیام عصبی در طول مسیر نورون‌ها و نیز انتقال پیام عصبی به ماهیچه‌های صاف دستگاه گوارش از میان رفته یا حداقل کاهش می‌یابد. در نتیجه دارای اثرات آنتی‌اسپاسمودیک می‌باشد.


گياهي است علفي با ساقه اي4 گوش برگهاي آن متقابل با بريدگيهاي ريزكه معمولاً به سمت داخل بوده با دمبرگ كوتاه غالباً محتوي اسانس بوده گلها دوجنسي نامنظم لب بالايي جام را دارا نبوده ولب پاييني آن5 قسمتي است وروي كاسه آن10 رگه ديده مي شود.داراي4 پرچم وتخمدان دوبرچه اي دوخانه اي خامه آن ازرأس تخمدان منشا گرفته وغيرژينوبازيك است وذاراي ميوه چهارفندقه اي مي باشد.

قسمت مورداستفاده سرشاخه هاي آن بوده كه حاوي اسانس مي باشد.



خاصيت درماني: ضداسپاسم ومسكني قوي براي دردهاي دستگاه گوارش

(Gastrointestinal antispasmodic)

خانواده: نعناعيان (Labiatae)

طبیعت این گرم میباشد

اندام دارويي : قسمتهاي هوايي گياه.


تركيبات شيميايي: اسانس ، ماده اي رزيني بنام توكريورزين ، تانن و... .


خواص درماني ديگر:
افزايش دهنده اشتها، كاهش دهنده قند خون .

مقدار مصرف و روش تهيه:
سه نوبت درروز. درهرنوبت 1 قاشق مربا خوري(5 گرم) ازگياه را در يك ليوان آبجوش ريخته، پس ازگذشت 15 دقيقه آن را صاف كرده ونيم ساعت قبل ازغذا ميل مي نماييد.


عوارض جانبي:

خشكي دهان.يبوست.افزايش يافتن تعداد ضربان قلب( تاكي كاردي).

مصرف دربارداري وشيردهي:
ممنوع است.

موارد منع مصرف:

گلوكوم،هيپرتروفي پروستات،نارسائي قلبي.كبدي وكليوي،اطفال زير4 سال.

ملاحظات:

دربيماران مصرف كننده داروهاي كاهش دهنده قند خون، زيرنظرپزشك استفاده شود.

داروخانه مرکزی
پارسی طب
سایت داروسازی سنتی ایرانی
کتب تیره شناسی دکتر مظفریان
کتب گیاه شناسی دکتر قهرمان


مشخصات گیاه شناسی: گیاه پایا، کرکینه پوش و خزی، یا سفید فام –پتوئی، تقریبا با ضمائم پوششی متفاوت، در قاعده چوبی، با ارتفاع 10-40 سانتیمتر. ساقه متعدد، از قاعده و پائین منشعب، با شاخه های خیزان یا ایستاده، غالبا پیچ و تابدار، کم و بیش در پائین چوبی شده در انتها منتهی به انشعابات دیهیمی. برگ بدون دمبرگ، پهن دراز، یا واژ سر نیزه ای، یا خطی، با انتهای مدور، در حاشیه کنگره ای – دندانه دار، به طول 8- 16 میلیمتر. گل سفید، کوچک، مجتمع در گل آذین کپه وار و متراکم و نیمه کروی، یا تخم مرغی، به قطر 10-20 میلیمتر، مختصرا دمگل دار؛ براکته ها به طول 3-5 میلیمتر، خطی یا خطی –چمچه ای، نا برابر با گل، با حاشیه تا شده؛ کاسه به طول 5/3 تا 5/4 میلیمتر، مختصرا لوله ای –استکانی، تقریبا بدون دمگل، تقریبا زنگی شکل، بطور متراکم کرک پوش و خزی، با دندانه های (پوشیده و مخفی شده در کرکها) مختصرا مثلثی، تقریبا ممتد.

موسم گل: اردیبهشت -مرداد (فلور رنگی ایران، تالیف وتدوین: دکتر احمد قهرمان، جلد 9، شماره 1107)


تصویر

تصویر

تصویر

تصویر

تصویر
مائیم که از پادشهان باج گرفتیم
زان پس که از ایشان کمروتاج گرفتیم
اموال وخزائنشان تاراج گرفتیم
مائیم که از دریا امواج گرفتیم

شاهنشاه بزرگ ایران نادرشاه افشار


زیبنده
یک رونین زیبا مردن است، آن رونینی که هر دم آماده مرگ نباشد، ناگزیر مرگی ناشایست برایش پیش می آید
.
ارسال پست

بازگشت به “گياهان دارويي”