ایران بازنده واقعی جنگ قره باغ؟!

در اين بخش مي‌توانيد در مورد اخبار نظامي منتشر شده به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: abdolmahdi, Java, Shahbaz, شوراي نظارت, مديران هوافضا

ارسال پست
Captain
Captain
نمایه کاربر
پست: 3539
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۲, ۱۱:۴۰ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 4753 بار
سپاس‌های دریافتی: 7046 بار

ایران بازنده واقعی جنگ قره باغ؟!

پست توسط bamn »

با سلام خدمت دوستان گرامی .

تقریباً یک هفته است که دور جدیدی از درگیری های شدید نظامی بین آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ آغاز شده و با توجه به شدت و وسعت درگیری دیگر قاطعانه می توان گفت که این یک جنگ تمام عیار است و یک درگیری محدود مشابه وقایع سال 2016 نخواهد بود .

منطقه قره باغ در طول تاریخ همواره مرز محل اسکان ارامنه غرب قفقاز جنوبی و غیر ارمنیان شرق قفقاز جنوبی بوده و به همین دلیل بافت جمعیتی آن مرتباً بین ارامنه و غیر ارامنه نوسان داشته و تابع و دست خوش حوادث دوره های مختلف تاریخی بوده است . پس از شکست ایران از روسیه و تسلط تزارها بر قفقاز جنوبی ، تعدادی از ارامنه از ایران به این منطقه کوچانده شده و برخی از آنها در قره باغ ساکن شدند . پس از آن هم طی جنگ هایی که بین روسیه و عثمانی رخ داد (تا پایان جنگ جهانی اول) اغلب ارامنه ساکن عثمانی مجبور به فرار به روسیه شدند که باز شماری از آنها در قره باغ ساکن گردیدند و به این ترتیب بافت جمعیتی منطقه به سمت اکثریت ارمنی سوغ پیدا کرد . اما بعد از تشکیل اتحاد جماهیر شوروی با وجود تلاش های فراوان مردم و مقامات محلی ، قره باغ به جمهوری خودمختار آذربایجان الحاق گردید و حکومت محلی باکو تمام تلاش خود را برای تغییر بافت جمعیتی منطقه به سمت آذری شدن به کار گرفت و نواحی حاشیه ایی عمدتاً آذری نشین شدند اما بخش کوهستانی همچنان ارمنی نشین باقی ماند . از سال 1988 و با شروع زمزمه های فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ، ارمنستان به بهانه حمایت از استقلال ارامنه قره باغ کوهستانی به این منطقه حمله و تا سال 1994 که آتش بس برقرار شد علاوه بر قره باغ کوهستانی ، هفت شهرستان آذری نشین را هم اشغال و مردم آن را آواره نمودند .

از زمان برقراری آتش بس در سال 1994 تا همین یک هفته قبل ، وضعیت نه جنگ نه صلح بین طرفین برقرار بوده و با وجود وقوع درگیری های پراکنده بسیاری امیدوار به حل و فصل مسالمت آمیز موضوع بودند . ارامنه ساکن در مناطق اشغالی با حمایت ارتش ارمنستان جمهوری خودخوانده آرتساخ را تاسیس کردند و تلاش زیادی نمودند تا در سطح بین المللی مورد توجه قرار گیرند (همین یک سال قبل با اینکه تقریباً هیچ مسلمانی در این منطقه باقی نمانده مقامات آرتساخ دستور بازگشایی یکی از مساجد تاریخی را با هدف معرفی تاریخ و فرهنگ قره باغ صادر کردند) ، اما هیچ کشوری حتی ارمنستان آرتساخ را از نظر سیاسی به رسمیت نشناخته است .

در طول این مدت پیشنهادات سیاسی متعددی از سوی کشورهای مختلف برای صلح به طرفین داده شده ؛ از پیشنهاد برگزاری همه پرسی بین ساکنان اصلی قره باغ توسط ایران تا پیشنهاد آمریکایی ها برای عقب نشینی ارمنستان از همه مناطق اشغالی بجز قره باغ کوهستانی و شهرستان لاچین (متصل کننده قره باغ کوهستانی با خاک ارمنستان) و در عوض واگذاری منطقه مغری ارمنستان (برای برقراری ارتباط زمینی بین خاک اصلی آذربایجان و نخجوان) که در واقع یک طرح ضد ایرانی بود . اما حالا به نظر می رسد تمامی تلاش های سیاسی قبلی برای صلح به شکست انجامیده و آذربایجان عزم خود را برای بازپس گیری نواحی اشغالی جزم نموده آن هم با حمایت نظامی مستقیم ترکیه و پاکستان .

وضعیت مناقشه قره باغ به شکلی است که جمهوری اسلامی ایران نمی تواند طرف یکی از دو کشور درگیر را بگیرد . آذربایجان اشتراکات تاریخی ، فرهنگی و مذهبی بیشتری با ایران دارد و بخصوص آذری زبان های استان های شمال غربی کشور بشدت طرفدار پیروزی آذربایجان در جنگ هستند تا جایی که در جریان جنگ 1988 تا 1994 شمار زیادی از جوانان آذری ایران داوطلبانه در جنگ شرکت کرده و حتی شهید دادند . از طرف دیگر حکومت آذربایجان بخاطر اجرای سه دهه سیاست های پان ترکیسم و ایران هراسی و دستگیری و زندانی نمودن چهره های معروف سیاسی و مذهبی شیعه تحت عنوان خرابکار و جاسوس ایران ، عملاً روابط سیاسی چندان جالب توجهی با ایران ندارد و در مقابل روابط ارمنستان با ایران چه از نظر سیاسی و چه از نظر اقتصادی بسیار گرم می باشد . پیشنهاد ایران برای برگزاری همه پرسی هم بیشتر به نفع ارامنه تمام می شود تا آذری ها ، پس با وجود اینکه ایران همواره اعلام کرده با هرگونه تجزیه طلبی در داخل مرزهای بین المللی مورد تایید سازمان ملل مخالف است ، اما باکو این پیشنهاد را حمل بر حمایت ایران از ارمنستان قرار داده و حتی در چند روز اخیر هم رسانه های آذربایجان تمام تلاش خود را برای اثبات حمایت نظامی ایران از ارمنستان به کار برده اند (هرچند مهمترین مدرکشان کیسه های سیمان تولید ایران است که البته هر دو طرف از وارد کننده های سیمان ایرانی هستند!)

حالا می رسیم به اینکه آیا ایران بازنده واقعی جنگ قره باغ است؟

همانطور که گفتم آذربایجان با حمایت مستقیم نظامی ترکیه و پاکستان عزم خود را برای بازپس گیری تمامی نواحی اشغالی جزم کرده و به نظر نمی رسد ارمنستان در شرایط کنونی برنده یک جنگ کوتاه یا میان مدت باشد . تنها کشورهایی هم که قاطعانه برای برقراری آتش بس تلاش می کنند و با هر دو طرف سرگرم گفتگو هستند ایران و روسیه می باشند در حالی که آمریکا و اتحادیه اروپا عملاً هیچ کاری جز ابراز نگرانی نمی کنند! اولاً باید توجه داشت که روابط سیاسی آمریکا ، اتحادیه اروپا و حتی رژیم صهیونیستی با جمهوری آذربایجان (به عنوان یک کشور مسلمان و با حکومت توتالیتر) خیلی گرم تر از روابط آنها با ارمنستان (به عنوان یک حکومت مسیحی و با حکومت دموکراتیک) است . بعلاوه با وجود اینکه آمریکا و اتحادیه اروپا چندان با سیاست های توسعه طلبانه ترکیه موافق نیستند ، اما از اینکه این کشور را در برابر ایران قرار دهند سود خواهند برد . پیروزی آذربایجان در جنگ با ارمنستان با حمایت نظامی مستقیم ترکیه به معنای تسلط ترکیه بر قفقاز جنوبی خواهد بود که مطمئناً برای ایران با داشتن پنج استان اکثریت آذری زبان ، اصلاً خبر خوبی نمی باشد . پس با اینکه یک کشور مسلمان و در ظاهر شیعه در جنگ پیروز می شود و زمین های مسلمانان را از مسیحیان پس می گیرد ، در واقع این جنگ زمینه ساز رویارویی بزرگتری بین دو کشور قدرتمند مسلمان خواهد بود! چیزی که ایران اصلاً خواهان آن نیست اما ترکیه از وقوعش استقبال خواهد کرد برای همین هم بود که درست قبل از آغاز جنگ جدید در قره باغ ، ترکیه از مواضعش در برابر یونان عقب نشینی کرد تا موضع اتحادیه اروپا را نسبت به خود نرم نماید .

با این شرایط ایران هیچ راهی جز تماشای آنچه رخ خواهد داد ندارد! ارمنستان تنهاست و تنها امیدش به روسیه است که خیلی بعید می باشد در این مناقشه مستقیماً دخالت کند . آذربایجان هم با وجود حمایت ترکیه به حمایت ایران نیازی ندارد و خواهان آن هم نیست هرچه نباشد در سایه مماشات و تحمل ایران ، سه دهه به ترویج سیاست های ایران هراسی و پان ترکیسم پرداخته . آذری زبان های ایران هم حامی پیروزی آذربایجان هستند و حتی کوچکترین بهانه ایی که نشان دهنده حمایت ایران از ارمنستان باشد ، باعث وقوع درگیری و اغتشاشات شدید در شهرهای آذری نشین کشور خواهد شد که مطمنئاً باکو و آنکارا هم چشم انتظار آن هستند .
شادی روح پدرم و همه درگذشتگان

صلوات


Junior Poster
Junior Poster
پست: 117
تاریخ عضویت: یک‌شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۳, ۷:۲۸ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 296 بار
سپاس‌های دریافتی: 203 بار

Re: ایران بازنده واقعی جنگ قره باغ؟!

پست توسط جنگال »

با تشکر از مطلبتون
اما به نظر من اذربایجان بعیده موفق به فتح قره باغ بشه.بخصوص اینکه ارمنستان هنوز از دارایی های استراتژیکش یعنی سوخو 30 و اسکندر استفاده نکرده.اگر با اینها بخواهد تاسیسات تولید انرژی و زیرساخت های حیاتی باکو را هدف بگیرد کمر اقتصاد اذربایجان را میشکنه و اگر در جواب علیف و رفقا بخواهند به ایروان حمله کنند خودکار روسها مجبورن طبق پیمان دفاع مشترک وارد نبرد بشن.حداکثر دستاورد اذربایجان در این جنگ گرفتن چند روستا و تپه به بهای از دست رفتن جان صدها نیروی نظامی و میلیارد ها ضرر اقتصادی بود.ارمنیها یک اسکاد زدن به گنجه اشک علیف کم مونده بود دربیاد بعد اینها می خوان قره باغ را بگیرند؟؟؟؟!!!
Captain
Captain
نمایه کاربر
پست: 3539
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۲, ۱۱:۴۰ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 4753 بار
سپاس‌های دریافتی: 7046 بار

Re: ایران بازنده واقعی جنگ قره باغ؟!

پست توسط bamn »

با سلام مجدد .

دیشب و ساعاتی پس از آنکه اعلام شد آذربایجان یک هلی کوپتر روسی را بر فراز خاک ارمنستان سرنگون کرده است ، با میانجیگری و در واقع فشار ولادمیر پوتین ، آذربایجان و ارمنستان اقدام به امضای یک توافق نامه آتش بس نمودند که متن ترجمه شده آن را در[External Link Removed for Guests]می توانید مشاهده نمایید .

اما چند نکته مهم درباره این توافق وجود دارد ، توافقی که رئیس جمهور آذربایجان از آن استقبال کرده اما نخست وزیر ارمنستان با تعابیری تلخ از آن یاد نموده است :

1- در شرایطی که ارمنستان طبق این توافق متعهد می شود از تمامی اراضی اشغالی خارج از محدوده قره باغ کوهستانی در خاک آذربایجان عقب نشینی کند ، هیچ اشاره ایی نشده که نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان هم باید از مناطق آزاد شده قره باغ کوهستانی در هفته های اخیر ، خارج شوند .

2- در این توافق نامه هیچ اشاره ایی به نحوه برگشت آوارگان به مناطق سکونت خود و اینکه در آینده چه سرنوشتی خواهند داشت نشده و فقط به برگشت بدون ذکر جزییات اشاره شده است .

3- در صورت عملی شدن کامل این توافق وابستگی جمهوری نخجوان به خاک ایران برای ارتباط با خاک اصلی جمهوری آذربایجان به پایان می رسد که از نظر اقتصادی و سیاسی به ضرر ایران خواهد بود .

و ...

بعد از اعلام خبر این توافق موجی از اعتراضات سراسر کشور ارمنستان را فرا گرفته و حتی رئیس جمهور ارمنستان هم اعلام کرده نخست وزیر بدون اطلاع او این توافقنامه را امضا را کرده است . شدت اعتراضات و فشار احزاب سیاسی (بخصوص احزاب متمایل به روسیه) چنان زیاد است که پیشبینی می شود پاشینیان (نخست وزیر ارمنستان) طی چند روز یا حتی چند ساعت آینده مجبور به استعفا شود و حتی بیم آن می رود که با توجه به مخالفت شدید سران ارتش با این توافقنامه ، در ارمنستان کودتای نظامی اتفاق بیافتد . بنابراین تنها تضمین برای اجرای توافقنامه امضا شده شب گذشته بر سر قدرت ماندن نخست وزیر ارمنستان است و اگر وی کنار برود توافقی هم در کار نخواهد بود! پس نمی توان این احتمال را نادیده گرفت که فشار پوتین به پاشینیان برای امضای این توافق در واقع تله رئیس جمهور روسیه برای کنار زدن نخست وزیر غربگرای ارمنستان بوده باشد!
شادی روح پدرم و همه درگذشتگان

صلوات


Colonel II
Colonel II
نمایه کاربر
پست: 4525
تاریخ عضویت: یک‌شنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۸۹, ۱۲:۴۴ ب.ظ
محل اقامت: زمین پهناور خدا ( أرضُ الله الواسعة)
سپاس‌های ارسالی: 4698 بار
سپاس‌های دریافتی: 8730 بار

Re: ایران بازنده واقعی جنگ قره باغ؟!

پست توسط MOHAMMAD_ASEMOONI »

سلام
از ابتدای درگیری ، در اخبارهای ایران دیدگاه حکومت و دولت ایران این بود که ارمنستان باید منطقه ای که ۳۰ سال پیش با زور از آذربایجان گرفته بهش برگردونه

حالا هم دارند در اخبارها میگن همان شد که حکومت ایران از اول خواستارش بود .

نمیشه حق رو انکار کرد برای اندکی نفع اقتصادی .

و خدای متعال در قرآن کریم می‌فرماید :

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ

صَدَقَ اللَّهُ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ

کسی که خداترس باشد خدای متعال همواره راه خروجی برایش قرار میدهد و از جایی که فکرش را هم نمیکند به او روزی می‌دهد و کسی که امید و توکلش به خداست ، خدای متعال او را کفایت میکند

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

وَعَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

صَدَقَ اللَّهُ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ

چه بسا که از چیزی بدتان‌ می‌آید درحالیکه برایتان خیر هست و چه بسا که چیزی رو دوست دارید درحالیکه برایتان شر هست . خدا میداند و آگاه هست و شما نمی‌دانید
صرفه‌جویی دهها میلیونیِ هزینه‌های خودرو
صرفه‌جویی دهها میلیونیِ هزینه‌های زندگی
برنامه‌های کاربردی اندروید و اطلاعات مهمِ تنظیمات اندروید
جسارتاً آموزشتوبه به زبان ساده
توصیه‌های بسیار مهم امنیتی
توصیه‌های بسیار مهم سلامتی
سرویس و تعمیر آبگرمکن و پکیج
سیستم آبرسانی ساختمان (پمپ،مخزن،روشهای‌نصب،عیب‌یابی،تعمیر،هشدارها،توصیه‌ها)

دوستِ عزیز،چه باور کنی چه باور نکنی چه خوشت بیاد چه خوشت نیاد
همه ما آسمونی هستیم و شمارش معکوس برای بازگشتمون از همون روزِ اولِ خلقتمون شروع شده
و حسابرسیِ بسیار دقیقی هم در انتظارمون هست. 
یه آسمونیِ فعال باش که امتحانِ دنیا تکرار شدنی نیست که نیست

اگه باور نمی‌کنی، برو همۀ ثروت و قدرت و هوش و دانش و نفوذت رو به کار بگیر
تا مانعِ پرواز بشی.
باز هم قبول نداری ؟!
این شما و این هم دنیا

Captain
Captain
نمایه کاربر
پست: 3539
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۲, ۱۱:۴۰ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 4753 بار
سپاس‌های دریافتی: 7046 بار

Re: ایران بازنده واقعی جنگ قره باغ؟!

پست توسط bamn »

MOHAMMAD_ASEMOONI نوشته شده: پنج‌شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۹, ۴:۱۸ ب.ظ سلام
از ابتدای درگیری ، در اخبارهای ایران دیدگاه حکومت و دولت ایران این بود که   باید منطقه ای که ۳۰ سال پیش با زور از آذربایجان گرفته بهش برگردونه
 
حالا هم دارند در اخبارها میگن   شد که حکومت ایران از اول خواستارش بود .  

نمیشه حق رو انکار کرد برای اندکی نفع اقتصادی .

و خدای متعال در قرآن کریم می‌فرماید :

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا  َيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ  ۚ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ

صَدَقَ اللَّهُ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ

کسی که خداترس باشد خدای متعال همواره راه خروجی برایش قرار میدهد   از جایی که فکرش را هم نمیکند به او روزی می‌دهد و   که امید و توکلش به خداست ، خدای متعال او را کفایت میکند

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

وَعَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

صَدَقَ اللَّهُ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ

چه بسا که از چیزی بدتان‌ می‌آید درحالیکه برایتان خیر هست و چه بسا که چیزی رو دوست دارید درحالیکه برایتان شر هست . خدا میداند و آگاه هست و شما نمی‌دانید
با سلام .

آقای آسمانی عزیز ، باید توجه داشته باشید که ایران از مبادلات تجاری با جمهوری نخجوان و ترانزیت کالا و خدمات به این منطقه سود قابل توجهی می برد و حذف این سود می تواند زیان فراوانی به اقتصاد در دو استان آذربایجان های شرقی و غربی وارد نماید . بعلاوه در صورتی که راه دسترسی نخجوان به خاک اصلی جمهوری آذربایجان به شکلی باشد که ارتباط زمینی ایران با ارمنستان را مختل کند ، این زیان چندین برابر خواهد شد .

با این وجود حق با شماست و نباید حق را فدای منافع اقتصادی کرد . بیشتر مردم منطقه قره باغ کوهستانی ارمنی و خواهان جدایی از جمهوری آذربایجان هستند . در جنگ دهه نود ارامنه برای رسیدن به خواستشان مناطق آذری نشین زیادی را هم اشغال و با آواره نمودن ساکنان آذری و مسلمان این مناطق عملاً دست به پاکسازی قومی زدند .

اما وضعیت میدانی این مناطق اشغالی نشان می دهد که ارمنستان قصد تملک دائمی این مناطق را نداشته و فقط می خواست از آنها به عنوان اهرم فشار علیه جمهوری آذربایجان استفاده کند زیرا تمامی شهرها و روستاهای اشغال شده خارج از محدوده قره باغ کوهستانی متروک باقی مانده اند و ارمنستان هیچ تلاشی برای اسکان ارامنه در آنها نکرده است .

از طرف دیگر ارتش آذربایجان و متحدانش در جنگ چند هفته اخیر دقیقاً همان کاری را کردند که ارمنستان در دهه نود کرده بود یعنی پیشروی آنها به شکلی بود که مردم عادی و غیر نظامی قره باغ کوهستانی را مجبور به فرار کردند و قصدی برای تحت انقیاد در آوردن آنها نداشتند .

در واقع ادعای ارمنستان براساس خواست اکثریت ارمنی مردم قره باغ کوهستانی بوده و در مقابل ادعای آذربایجان بر پایه حفظ حاکمیت ارضی می باشد و هر دو خواست براساس قوانین بین المللی قابل پذیرش و بررسی می باشد .

در این میان دکترین مخالفت با تجزیه طلبی که ایران در سیاست خارجی همواره بر آن تاکید می کند ، باعث می شود تا با اینکه منافع سیاسی ایران در برقرار ماندن توازن بین آذربایجان و ارمنستان تامین می شود ، دوگانگی در گفته ها و تحلیل ها پیش بیاید و یک عده خواهان پیروزی ارمنستان باشند و یک عده خواهان پیروزی آذربایجان ، در حالی که به قول نویسنده سایت تحولات جهان اسلام جنگ قره باغ در شکل و وضعیت فعلی " جنگ ظالمان " است!

در مورد دکترین مورد اشاره ایران هم باید این توضیح را بدهم که ایران می گوید فقط زمانی با تجزیه بخشی از یک کشور موافقت کرده و آن را به رسمیت می شناسد که اولاً تجزبه با برگزاری همه پرسی آزاد و با امکان مشارکت همه ساکنان بومی منطقه مورد تایید آنها قرار بگیرد ، و دوماً تجزیه توسط نهادهای قانونی و حکومتی کشور هدف تجزیه تایید و تصویب شود! این یعنی اینکه اگر مردم یک منطقه با تجزیه موافقت کردند اما کشور هدف تجزیه طلبی قانوناً با آن موافقت نکرد ، ایران هم این تجزیه را به رسمیت نمی شناسد! برای همین است که با وجود اینکه ایران روابط نزدیکی با روسیه دارد مناطق تجزیه شده از اوکراین و گرجستان و مولداوی به نفع روسگرایان را به رسمیت نشناخته است .
شادی روح پدرم و همه درگذشتگان

صلوات


ارسال پست

بازگشت به “اخبار نظامي”