ساعاتی قبل زمین لرزه ایی به بزرگی 7.6 ریشتر مناطق غرب و شمال غرب دریای کارائیب را لرزاند . کانون این زمین لرزه 209 کیلومتری جنوب غربی جورج تاون (مرکز جزایر کیمن انگلیس) و عمق 10 کیلومتری از بستر دریا بوده و پس از وقوع آن در سرتاسر حوزه دریای کارائیب هشدار سونامی صادر شد . تاکنون گزارشی از تلفات و خسارات احتمالی این زمین لرزه شدید منتشر نشده اما براساس گفته شاهدان زلزله در هندوراس و بلیز خساراتی برجا گذاشته است .
زلزله شناس مشهور و جنجالی هلندی (فرانک هوگربیتس) نسبت به وقوع یک زمین لرزه شدید حدود 8 ریشتری در شرق مدیترانه در اینده نزدیک هشدار داد . به گفته وی این زلزله سه کشور یونان ، ترکیه و ایتالیا و شاید کشورهای دورتر را تحت تاثیر قرار خواهد داد .
پیشبینی هوگربیتس در شرایطی منتشر شده که الان حدود دو هفته است جزایر جنوبی دریای اژه بی وقفه در حال لرزیدن هستند و علاوه بر صدها زلزله کوچک و خفیف ، روزانه بیش از 10 زلزله بالای 3.5 ریشتر هم در این منطقه اتفاق می افتد که یک تا دو مورد آن 5 تا 5.3 ریشتری هستند . کانون این زمین لرزه های بی وقفه بین دو جزیره آمورگوس و ثرا می باشد و با توجه به قرار داشتن این منطقه روی کمربند آتشفشانی ، ممکن است یک آتشفشان پنهان زیر پوسته خارجی زمین منشا آن بوده و هر لحظه دچار فوران شود!
جزیره ثرا یا سانتورینی ، بقایای یک کوه آتشفشانی بزرگ است که در اواسط هزاره دوم قبل از میلاد منفجر و امواج سونامی ناشی از آن تمدن پیشرفته مینوسی ها را در جنوب دریای اژه و جزیره کرت نابود کرد . بسیاری از باستان شناسان اعتقاد دارند همین انفجار منشا شکل گیری افسانه آتلانتیس بوده است .
ساعاتی قبل زمین لرزه شدیدی به بزرگی 7.7 ریشتر نواحی مرکزی کشور میانمار را لرزاند . شدت این زلزله به حدی بود که در بخش های وسیعی از جنوب و جنوب شرق آسیا از دهلی نو (پایتخت هند) تا هانوی (پایتخت ویتنام) هم احساس شد و باعث وحشت مردم گردید . کانون این زمین لرزه در فاصله 16 کیلومتری شمال غربی شهر 300 هزار نفری و توریست پذیر زاگاین ، مرکز ناحیه (استان) زاگاین کشور میانمار بوده است . پس از وقوع این زمین لرزه هم تا این لحظه دهها پس لرزه رخ داده که شدیدترین آنها 6.4 ریشتر بوده است .
براساس گزارشات اولیه تاکنون حدود 60 نفر کشته و بیش از 250 نفر زخمی شده اند ، اما حجم ویرانی ها بسیار وسیع است و احتمالاً هزاران نفر زیر آوارها هستند . فقط به عنوان نمونه برج کنترل هوایی فرودگاه بین المللی نایپیداو (پایتخت جدید التاسیس کشور میانمار) فرو ریخته و همگی کارکنان آن کشته شده اند! زلزله در تایلند هم خسارات زیادی بجا گذاشته و به گفته مقامات این کشور تاکنون 4 نفر کشته و 50 نفر مصدوم گزارش شده و حدود 100 نفر هم زیر آوار هستند . گزارشاتی هم از به بارآمدن خسارت در مناطقی از ایالت یوننان چین منتشر شده است .
زلزله امروز شدیدترین زلزله کشور میانمار از بعد از زلزله 7.9 ریشتری 23 می 1912 بوده است (درباره تلفات و خسارات آن زلزله هیچ گزارش رسمی وجود ندارد . میانمار آن زمان مستعمره بریتانیا بود) .
اخبار تکمیلی درباره این زمین لرزه طی ساعات و روزهای آینده منتشر خواهد شد .
براساس آخرین گزارشات شمار قربانیان زلزله روز گذشته میانمار از مرز هزار نفر عبور کرده است . به گفته مقامات دولتی شمار مجروحان هم تاکنون به حدود 2500 نفر رسیده . این آمار در حالی است که مقامات میانمار می گویند همچنان افراد زیادی زیر آوار هستند . همچنین این آمار فقط مربوط به شهرهای بزرگ است و تاکنون هیچ آماری از روستاها و شهرهای کوچک ، بخصوص مناطق تحت کنترل شورشیان منتشر نشده . یکی از رسانه های محلی نزدیک به شورشیان ادعا کرده با وجود وقوع زلزله ، ارتش به بمباران روستاهای تحت کنترل شورشیان در شمال ایالت شان ادامه می دهد (بیشتر بخش های شمالی ایالت شان در شرق میانمار تحت کنترل دو گروه شورشی " ارتش اتحاد ملی دموکراتیک " و " ارتش آزادی بخش ملی تاآنگ " است . در مناطق مختلف میانمار دهها گروه شورشی ضد دولتی با انگیزه های مختلف ملی ، قومی ، مذهبی و حتی قاچاق مواد مخدر فعالیت دارند) . در عین حال مقامات دولتی میانمار از مجامع بین المللی برای ارسال فوری کمک های امدادی و بشردوستانه درخواست یاری نموده اند .
گزارشات از خسارات و تلفات در مناطق مختلف میانمار فراوان است و با وجود قطعی گسترده تلفن و اینترنت در این کشور تحت کنترل نظامیان (که خود به خود مسبب سانسور هستند) باز هم سیل اخبار این فاجعه به بیرون از مرزها سرازیر می باشد . جامعه مسلمانان میانمار اعلام کرده اند به دلیل وقوع زلزله در زمان اقامه نماز ظهر و فروریختن تعداد زیادی از مساجد قدیمی این کشور صدها نفر از مسلمانان کشته یا ناپدید شده اند . در شهر یک میلیون نفر ماندالی وقوع آتش سوزی های گسترده پس از زلزله گزارش شده است . پل بزرگ دختاواری در مسیر بزرگراه رانگون به ماندالی هم تخریب شده و شمار نامشخصی خودرو با سرنشینانشان به رودخانه افتاده اند . همچنین در همین ایالت ماندالی یک سد تخریب شده و در مناطق پایین دست سیل راه افتاده است . تعداد زیادی از معابد ، کلیساها و کاخ های تاریخی هم دچار آسیب شده یا به کلی تخریب شده اند . در ناپپیداو (پایتخت جدید میانمار) هم تعداد زیادی از ساختمان های دولتی از جمله پارلمان و مقر فرماندهی ارتش آسیب دیده و شماری از کارکنان و مقامات ارشد کشور از جمله دبیر دائمی وزارت کار و تعدادی از مقامات وزارت امور خارجه کشته شده اند .
در تایلند هم تاکنون کشته شدن 10 نفر و مجروح شدن 86 نفر تایید شده است . حدود 100 نفر همچنان زیر آوار هستند که اغلب آنها کارگران حاضر در یک آسمانخراش در دست ساخت در بانکوک بوده اند . عجیب اینکه تصاویر لحظه فرو ریختن این آسمانخراش که از زوایای مختلف گرفته شده در رسانه ها به نماد این زلزله تبدیل شده است! در ایالت یوننان چین هم دست کم دو نفر مجروح شده و خساراتی به ساختمان های روستایی وارد آمده است .
راستی یک نکته ؛ در سایت ها و کانال های مختلف خبری آمده بود که براساس تخمین یک سایت آمریکایی حدود 800 هزار نفر زلزله دیروز را احساس کرده اند! والا ، یا آن سایت اشتباه نوشته ، یا کسی که اولین بار خبر را به فارسی ترجمه کرده و بقیه را هم به اشتباه انداخته ، چون طبق تخمین بنده تعداد کسانی که این زلزله را احساس نموده اند باید حدود 800 میلیون نفر باشد ، نه 800 هزار نفر!
چند سال قبل بوداییان میانمار که 89 درصد جمعیت ان کشور است صدها مسلمانان مظلوم میانماری را کشتند و خانه و مزارع هزاران نفر مسلمان بی پناه انجا را به اتش کشیدند و در بدترین وضعیت انها را به کشورهای دیگر راندند که ظلم و کشتار و اخراجی قابل ثبت در تاریخ بود. من از ان به بعد همیشه منتظر نزول این بلا در میانمار بودم که اولین انها متلاشی شدن حکومت وقت و از بین رفتن انسجام ملی ان بود و بعد از این هم روی امن و اسایش نخواهند دید. و اینکه بر اسراییل که صد پله بدتر از میانماری ها جنایت علیه مردم مسلمان غزه انجام داد چه خواهد گذشت انتقام الهی دور نیست
آخرین آمار قربانیان زلزله ظهر جمعه در جنوب شرق آسیا به بیش از 2600 کشته و حدود 3500 مجروح رسیده است . طبق گزارش رسمی مقامات میانمار آمار تلفات به تفکیک نواحی (استان ها) به این شرح است : ناحیه ماندالی 1790 نفر ، ناحیه نایپیداو 402 نفر ، ناحیه ساگاینگ 314 نفر ، ناحیه شان 79 نفر و ناحیه باگو 35 نفر . فعلاً حدود 300 اسم به عنوان مفقود اعلام شده اما برخی رسانه ها تخمین می زنند بین 7 تا 10 هزار نفر همچنان زیر آوار هستند .
شمار قربانیان زمین لرزه در تایلند هم به 17 کشته رسید . عملیات آواربرداری و جستجو در برج تخریب شده نیمه ساز بانکوک ادامه دارد و احتمالاً 86 نفر همچنان زیر آوار این برج هستند .
و اما دو نکته ؛
اولاً برخی کانال های ضد انقلاب و ضد دینی شروع به شبهه سازی درباره آمار اعلام شده تلفات زلزله در مقایسه با شدت زلزله کرده اند . در پاسخ به این افراد باید گفت 1- اینکه تلفات زلزله در تایلند کم بوده بخاطر بعد مسافت با کانون زمین لرزه است . اگر چنین زمین لرزه ایی در حوالی خود بانکوک رخ دهد ، دهها آسمانخراش فروخواهند ریخت نه فقط یکی! 2- کشور میانمار کشوری بسته و دارای دموکراسی توسعه نیافته است که دهه ها درگیر جنگ داخلی و دیکتاتوری حکومت های نظامی کودتاگر بوده و هنوز هم چنین است ، پس کاملاً طبیعی می باشد که آمار واقعی تلفات زلزله در این کشور خیلی دیر نهایی شود یا اصلاً نهایی نگردد (به عنوان نمونه در سونامی مهیب دسامبر 2004 ، حکومت وقت میانمار شمار قربانیان را 61 نفر اعلام کرد در حالی که منابع غیر رسمی این آمار را 400 تا 800 نفر تخمین می زدند) 3- کشور میانمار از نظر اقتصادی هم کشوری فقیر و توسعه نیافتاده است که با وجود داشتن تراکم جمعیتی بالا ، بیشتر جمعیت آن همچنان در روستاها زندگی می کنند و خانه سازی در روستاهای میانمار هم بیشتر با چوب درخت و بامبو انجام می شود و سازه های کمی خشتی و سنگی هستند که در زلزله های بزرگ خسارت زا تلقی می شوند . البته براساس گزارشات غیر رسمی تلفات در مناطق روستایی هم بسیار بالاست اما هنوز هیچ آماری از این مناطق منتشر نشده . به عنوان نمونه در یک مورد شاهدان عینی گزارش داده اند بیشتر جمعیت یک روستا در حاشیه یک دریاچه بعد از اینکه زیر آوار ناشی از زلزله به دام افتادند بر اثر سونامی آب دریاچه غرق یا دچار برق گرفتگی شده اند!
دوماً اینکه گفته شود وقوع این زمین لرزه عذاب خداوند برای میانمار به جهت نسل کشی و آواره نمودن مسلمانان روهینگیایی است هم اشتباه می باشد . زیرا همانطور که دیروز هم گفتم زلزله در زمان اقامه نماز ظهر در مساجد میانمار رخ داده و صدها نفر از قربانیان مسلمانانی هستند که هنگام برپایی نماز زیر آوار مساجد اکثراً قدیمی در نقاط مختلف این کشور گرفتار شده اند . حالا شاید بپرسید مگر میانمار هنوز مسلمان دارد ، مگر روهینگیایی ها آواره نشده اند؟ پاسخ این است که مسلمانان کشور میانمار از نظر حکومت این کشور دو دسته هستند ؛ بومی و غیر بومی . مسلمانان بومی کسانی هستند که اجدادشان پیش از استعمار برمه توسط بریتانیا در این کشور ساکن بوده اند ، بنابراین با وجود برخی محدودیت ها و آزار و اذیت بوداییان افراطی ، این گروه از مسلمانان شهروند میانمار بوده و توسط حکومت به رسمیت شناخته می شوند . اما مسلمانان غیر بومی از نظر حکومت این کشور آن گروه از مسلمانانی هستند (عموماً مسلمانان روهینگیا) که در زمان استعمار ، به این کشور کوچانده شده اند ، بنابراین از نظر حکومت میانمار این گروه شهروند کشور نیستند و به صورت غیرقانونی در میانمار سکونت دارند و همزمان توسط بوداییان افراطی و ارتش مورد حمله و کشتار و آوارگی قرار می گیرند (البته مسلمانان روهینگیا این نظر حکومت میانمار را قبول ندارند و سرزمین راخین را سرزمین آبا و اجدادی خود می دانند) . بنابراین طبق آمار رسمی 4% جمعیت میانمار را مسلمانان تشکیل می دهند ، در حالی که اگر حکومت ، مسلمانان روهینگیا را به رسمیت می شناخت درصد مسلمانان به 8 تا 10 درصد می رسید .
آمار تلفات زمین لرزه ظهر جمعه در کشور میانمار به بیش از 3600 کشته و حدود 3900 مجروح رسید و اسامی 359 نفر به عنوان مفقود اعلام شده . کماکان گفته می شود این آمار فقط مربوط به مناطق شهری است و هیچ آمار رسمی از تلفات در مناطق روستایی موجود نیست .
و اما چند خبر کوتاه ؛ به گفته رسانه محلی وابسته به جامعه مسلمانان میانمار ، علت تلفات بالای مسلمانان و فروریختن دهها مسجد در این کشور این است که حکومت از سال 1962 تاکنون با هیچ درخواستی برای بازسازی یا نوسازی مساجد میانمار موافقت نکرده است . از سوی دیگر به گفته مقامات میانمار دست کم 100 نفر از قربانیان زلزله از نظامیان و سربازان ارتش میانمار بوده اند . بیشتر این افراد زمان زلزله در دفاتر و ساختمان های دولتی نایپیداو (پایتخت) حضور داشتند (حکومت در میانمار تحت کنترل نظامیان است) . خبر دیگر اینکه در شهر تاونگو دست کم 40 معدنچی بر اثر ریزش یک معدن جان خود را از دست داده اند . آماری هم از تلفات اتباع خارجی حاضر در میانمار اعلام شده است ؛ تاکنون کشته شدن 3 تبعه چینی و 2 تبعه فرانسوی تایید شده در حالی 4 تبعه فیلیپینی ، یک تبعه تایوانی و یک تبعه ژاپنی کماکان مفقود هستند .
آمار جدید قربانیان زمین لرزه در تایلند هم 19 کشته و 33 مجروح اعلام شده . کماکان 78 نفر زیر آوار آسمانخراش بانکوک گرفتار هستند . گزارشاتی هم از وقوع چندین مرگ بر اثر حمله قلبی در تایلند در زمان وقوع زلزله منتشر شده اما دولت تایلند آنها را جزو تلفات زلزله نمی داند . به گفته مسئولان فقط در بانکوک 14430 گزارش خسارت به ساختمان ها توسط مردم ثبت شده که بازرسان دولتی مشغول بررسی این گزارشات هستند و تاکنون 700 ساختمان را مورد ارزیابی قرار داده اند!
سایت ویکیپدیا آخرین آمار تلفات زلزله جمعه هفته گذشته را 4430 کشته ، 6200 مجروح و 820 مفقود اعلام کرده است . باید توجه داشته باشید که آمار تلفات زلزله در منابع معتبر مختلف متفاوت است و معمولاً در اینطور مواقع سایت ویکیپدیا بالاترین رقم را ثبت می کند! خبرگزاری بین المللی برمه (میزیمانیوز) آمار را 4390 کشته و 3500 مجروح اعلام کرده ، رادیو صدای دموکراتیک برمه 4150 کشته ، 6160 مجروح و 760 مفقود ، و رادیو تلوزیون دولتی میانمار هم ارقام 3300 کشته ، 4790 مجروح و 220 مفقود را صحیح می داند . دلیل عمده این تفاوت به میزان دسترسی این منابع به مناطق تحت کنترل نیروهای ضد دولتی بر می گردد! در تایلند هم آخرین آمار رسمی تلفات 29 کشته و 58 ناپدید (زیر آوار برج بانکوک) است ، البته بعضی از منابع شمار زیر آوار ماندگان را تا 78 نفر هم اعلام می کنند . منابع دولتی ویتنام هم اعلام کرده اند در شهر هوشی مین یک نفر در زمان وقوع زلزله بر اثر عجله و شتاب از ارتفاع پرت و جان خود را از دست داده است .
در عین حال سازمان بین المللی ارزیابی سریع زمین لرزه ها برای واکنش (PAGER) ، در طبقه بندی زمین لرزه میانمار براساس میزان تلفات انسانی ، احتمال قرار گرفتن آن در فهرست زمین لرزه های با تلفات زیر 10 هزار نفر را 32% ، بین 10 تا 100 هزار نفر را 35% و بالای 100 هزار نفر را 33% ، اعلام کرده است!
به گفته منابع رسمی در میانمار دست کم 8 میلیون نفر از جمعیت 58 میلیون نفری این کشور بر اثر زلزله دچار خسارت شده و نیازمند کمک هستند . بر اساس تخمین های اولیه خسارت مالی زلزله در میانمار و تایلند ممکن است تا 100 میلیارد دلار بالغ گردد . حکومت نظامی میانمار برای تسهیل امدادرسانی به مناطق مختلف این کشور اعلام آتش بس موقت نموده اما هنوز گزارشی از واکنش نیروهای مخالف در رسانه ها منتشر نشده است . خبر دیگر اینکه سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده بر اثر زلزله در میانمار 4 بیمارستان و یک درمانگاه بطور کامل تخریب و 32 بیمارستان و 18 درمانگاه در سطح غیر قابل استفاده ، دچار آسیب شده اند .
اما این چند روز اخیر زمین هم حسابی دارد خودش را می تکاند (فکر کنم کمی دیر به فکر خانه تکانی افتاده!) ، جدای از زلزله های ادامه دار و بی وقفه در جنوب دریای اژه ، و زلزله های دامنه دار سه-چهار روز اخیر در جزیره ایسلند که خبر از یک فوران احتمالی جدید می دهند ، بامداد امروز یک زمین لرزه 6.9 ریشتری (برخی منابع تا 7.2 ریشتر هم اعلام کرده اند) در نزدیکی سواحل شرقی جزیره بریتانیای جدید کشور پاپوآ گینه نو و هشدار سونامی پس از آن را داشتیم (که البته هنوز درباره خسارات احتمالی آن گزارشی منتشر نشده) . پنجشنبه شب هم زمین لرزه ایی به همین بزرگی بستر اقیانوس اطلس شمالی (در امتداد گسل بزرگ " پشته میانی اقیانوس اطلس) را لرزاند ، و چهارشنبه هم دو زمین لرزه 6.3 ریشتری در بستر جنوب غربی اقیانوس آرام (نزدیک زلاندنو) و 6.2 ریشتری در نزدیکی ساحل جنوبی جزیره کیوشو ژاپن رخ دادند که آنها هم خوشبختانه تلفاتی نداشتند ، اما کم پیش می آید که در یک بازه زمانی کم (چند روزه) چندین زلزله بالای 6 ریشتری در نقاط مختلف کره زمین رخ دهند .