در گذشتههاي دور زن را يك موجود ضعيف ميپنداشتند زنان و دختران ارث نميبردند. زنان فقط براي نيازهاي مردان قابل نگهداري بودند. در دوران قبل از اسلام، دختران زنده به گور ميشدند.ولي اسلام و قرآن براي زن ارزش قائل شده و او را موجودي ارزشمند تلقي كرد تا اينكه مرد از دامن زن به معراج رسيد.خداوند ما انسانها را از زن و مرد آفريد و اين كلام خداست كه ما شما را از زن و مرد آفريديم و در جايي ديگر از كلاما... مجيد آمده است كه زن گوهر خلقت است و در جايي ديگر آمده بهشت زير پاي مادران است... خداوند انسانها را خلق كرد اما بين زن و مرد تفاوتهايي را به وجود آورده و نعمت زايش و خلق كردن را به زن داده است.خلق انسان در وجود زن دميده شده و به واقع زن گوهر خلقت است. موجودي كه باعث زاد و ولد در دنيا ميشود و هر روزه هزاران انسان جديد آفريده ميشوند و زن ركن ثابتي در تمامي اين زايشها دارد.اما در تاريخ زنها منشا خير و شر و منشا خوبي و بدي بودهاند و هستند. بسياري از رويدادهاي تاريخي كه توسط زنان مختلف جهان شكل گرفته است. بارها ديده شده كه افكار يك زن از كلام مردان خارج شده، چه از زبان شاه و امپراطور و چه از زبان يك فرد عادي خواه اين زن همسر باشد، مادر يا مادرزن... اما آيا به نظر شما ميشود زنها فرشته باشند؟ فرشته خوبي، فرشته دوستي، فرشته دشمني و يا فرشته مرگ... از نظر آقايان اين فرشتهها ميتواند متفاوت باشند. زن زندگي شما چگونه فرشتهاي است؟ به طور حتم پاسخ خواهيد داد فرشته خوبي و محبت كه اميدواريم اينگونه باشد اما آنچه بايد امروزه در هزاره سوم به آن اشاره داشت اين است كه ارزش و احترام زن را پاس بداريم و براي رفتار، كردار و از همه مهمتر شخصيت آنان ارزش و احترام قائل شويم. گذشت دوران مردسالاري و اينكه حرف بايد حرف مرد باشد. نميخواهيم بگوييم حرف بايد حرف زن باشد. ميخواهيم بگوييم حرف بايد حرف هر دو طرف و از روي منطق باشد. منطقي اصولي كه جامعه آن را بپذيرد.
همين موضوع دستمايه فيلم جديد شهرام شاهحسيني شده است. فيلمي با نام «زنها فرشتهاند» با بازي بازيگران توانايي چون نيكي كريمي، مهتاب كرامتي، لادن طباطبايي، ليلا اوتادي، محمدرضا شريفينيا و البته امين حيايي كه از تاريخ بيستم مهر مقابل دوربين رفت و تصويربرداري آن سيام آبان به اتمام رسيد و به احتمال فراوان در جشنواره فيلم فجر به نمايش گذاشته خواهد شد، گرچه هنوز اكران آن مشخص نيست... به همين خاطر با كارگردان اين فيلم شهرام شاهحسيني كه به تازگي فيلم كلاغ پر از او به اكران درآمده، گفتگويي انجام داده و از او خواستيم در مورد فيلم جديدش بيشتر توضيح بدهد.
كارگردان كلاغ پر
شهرام شاهحسيني كارگردان «كلاغ پر» و «زنها فرشتهاند» در مورد زندگينامهاش ميگويد: در چهارم اسفند ماه سال 1352 در تهران به دنيا آمدم. فوق ديپلم اقتصاد هستم و از سال 1374 به عنوان برنامهريز و دستيار كارگردان در دنياي هنر فعاليت خود را آغاز كردم كه ميتوانم از شاخصهاي كارهاي هنريام به فيلمهاي سفر به چزابه، هيوا، كمكم كن و البته سريال شهيد باكري، سگكشي بهرام بيضايي، لاكپشتها پرواز ميكنند و شراره سيامك شايقي، دختران خورشيد و البته سريالهاي بدون شرح، سياه سفيد خاكستري، پدر خاك و يك مشت پر عقاب كه هنوز پخش نشده است، اشاره كنم. اولين فيلم بلند من كلاغپر بود و زنها فرشتهاند دومين فيلم بلند من است. همچنين فيلم «به طعم خاك» من كه يك فيلم كوتاه بود، جايزه تنديس جشن خانه سينما و سيمرغ بهترين فيلم كوتاه جشنواره فجر را از آن خود كرده است. ضمن اينكه يك فيلم نود دقيقهاي با نام «سرزمين پدرم» را ساختهام كه هنوز پخش نشده است. از او ميپرسيم : بازي گرفتن از اكبر عبدي بسيار مشكل است. با توجه به اينكه اولين تجربه فيلم بلند شما، كلاغپر بود اما به راحتي از وي بازي گرفتيد.
شاهحسيني ميگويد: اكبر عبدي بازيگري است كه تمام خصوصيات يك فوقبازيگر را دارد اما چيزي كه عبدي را به فراست انداخت تا خيلي بازي را جدي بگيرد و يكي از بهترين نقشهايش را ايفا كند، گريم او بود. اكبر عبدي در زمان گريم چشمانش را بست و پس از گريم خود را در آينه ديد، اين مرد هزار چهره از گريم خود بسيار راضي بود و انگيزهاش چند برابر شد... او پس از گريم خيالش از بابت من راحت شد و بالعكس. از سكانسهاي حضور اكبر عبدي بسيار راضي بودم.
و اما فروش؛ در اين فصل، از فروش فيلم راضي بودم اما به طور كلي نه. اين فيلم در تهران نزديك به چهارصد ميليون تومان به فروش رفت.
زنها فرشتهاند
نام اين فيلم ابتدا «سپيدهدم» بود اما سپس نامش عوض شد. فيلمي كه فيلمنامه آن توسط قربان محمدپور و احمد رفيعزاده به نگارش درآمد. تصويربرداري اين فيلم از بيستم مهر تا پايان آبان ماه مقابل دوربين رفت. مدير فيلمبرداري آن فرج حيدري است ضمن اينكه تدوين آن توسط مستانه مهاجر انجام ميگيرد و چهرهپرداز فيلم هم استاد عبدا... اسكندري است.
«سپيده دم» كمي با فيلم نامانوس بود. در واقع نامي بود كه ميتوانست روي هر فيلمي باشد. به اين خاطر پس از مدتي تصميم گرفتم از آنجايي كه فيلم كلاسيك است، بايد يك نام كلاسيك هم داشته باشد و همين براي من كفايت ميكرد. از طرفي ما با خيل عظيمي از زنان روبه رو هستيم كه آقايان را به سينماها ميبرند به اين خاطر به نظرم آمد كه نام فيلم را «زنها فرشتهاند» بگذاريم.
شاهحسيني در ادامه ميگويد: ميگويد: بستگي به نظر تهيهكنندگان دارد كه فيلم را در جشنواره شركت دهند يا نه كه به احتمال زياد در جشنواره شركت خواهد كرد اما در رابطه با اكران آن بايد بگويم خبر ندارم.
در خلاصه داستان فيلم آمده است:اگر سفرتون به هر دليلي لغو شد و بيش از حد دلتنگ همسرتون شديد، خيلي خوشحال نشويد چون ديوار موش داره.
شاهحسيني ميخندد و ميگويد: شنيدهايد كه ميگويند پستچي دو بار زنگ ميزند يعني شايد پستچي بار اول دم در به شما خبر خوبي بدهد اما قرار نيست دفعه دوم هم به شما خبر خوشي بدهد. اجازه بدهيد داستان فيلم را فاش نكنم چرا كه بايد ديد و لذت برد.
او ميگويد: در اين فيلم امين حيايي همسر مهتاب كرامتي است. شخصيتهاي اصلي زن فيلم نيكي كريمي، مهتاب كرامتي، لادن طباطبايي و ليلا اوتادي هستند كه هركدام در جريان فيلم با يكديگر تصادفي آشنا ميشوند.
اما بايد به نكتهاي اشاره كنم و درباره بازيگري صحبت كنم كه تمام مشخصات يك سوپراستار را دارد و ميداند كه چگونه بازي كند. ميداند كه بايد با پلان چگونه روبهرو شود، ميداند كه نقشهاي متفاوت را چگونه اجرا كند. او «امين حيايي» است.كاربا امين بسيار راحت است. اميدوارم حاصل فيلم چنان باشد كه مزد زحمات امين به خوبي داده شود. امين در اين فيلم فوقالعاده بازي ميكند. فكر كنم تاكنون از امين حيايي چنين نقشي نديده باشيم. بازهم تكرار ميكنم كه بازي او در اين فيلم فوقالعاده بود...
«زنها فرشتهاند» يعني چه؟ شاهحسيني ميگويد: دنيا، دنيايي است كه پر از حوادث تاريخي، اجتماعي و... بوده و هست. در اين دنياي عجيب و غريب كه دائما در حال دگرگوني است و باعث صلح و جنگ و آشتي و غم و شادي ميشود، هميشه زنان نقش مثمرثمري داشتهاند و من از آنان به عنوان عنصر پنجم ياد ميكنم. در مجموع، زنها فرشتهاند و من به اين مسئله اعتقاد دارم.
از شاهحسيني ميپرسيم كه وقتي فيلمنامه را خوانديد، در ذهنتان چه گذشت كه براي شخصيتهاي فيلم، اين بازيگران را انتخاب كرديد و او ميگويد:
مهتاب كرامتي؛ مهتاب برخلاف شخصيت جدي كه دارد، ميتواند در فيلمهاي فانتزي هم بازي كند. ما سعي كرديم اين استعداد او را در فيلم بياوريم چرا كه اين فيلم يك رمان فانتزي است.
نيكي كريمي؛ نيكي كريمي همان بازيگري است كه بوده، دلم ميخواست نقشي به او بدهم كه در اوايل دهه هفتاد براي او تداعي ميشد.. البته بگويم كه نيكي كريمي در فيلم نقش جدي را بازي ميكند و جا دارد توضيح بدهم كه فيلم به طور كلي يك فيلم رئال است كه در آن موقعيتهاي طنز وجود دارد ضمن اينكه دلمان نميخواست افراد در اين فيلم تقليد و ادا درآورند بلكه ميخواستيم در موقعيت چنين كاري كنند. يعني نقشهاي طنز به خود بگيرند.
لادن طباطبايي؛ او را به خاطر فيزيك جدياش در نقش يك وكيل بازي گرفتم و ليلا اوتادي در نگاه اول خيلي به درد سيمين قصه ما ميخورد.
امين حيايي؛ امين انتخاب اول و آخرمان بود و دلمان ميخواست اين نقش را تنها او بازي كند چرا كه هيچ جايگزيني براي وي در اين نقش نداشتيم. امين اين نقش را تاكنون بازي نكرده و در يك نقش متفاوت ظاهر شده است.
محمدرضا شريفينيا؛ در پانزده روز پايان تصويربرداري محمدرضا شريفينيا به ما ملحق شد ونقش سليمي دوست امين حيايي را ايفا كرد.
از شاهحسيني ميپرسيم حالا به واقع زنان فرشتهاند يا نه؟ ميخندد و ميگويد: زنان فرشتهاند، البته گاهي اوقات هم عكسش ثابت ميشود.
تصورمان اين بود كه وي به طور حتم بايد مجرد باشد اما او در كمال تعجب ميگويد: من متاهلم! تصويربرداري فيلم چهل روز طول كشيد و لوكيشنها در كاخ نياوران، نمايشگاه اتومبيلي در پاسداران، منازلي در فرمانيه، لواسان، ازگل، زعفرانيه و ديگر خيابانهاي تهران بود.
از شاهحسيني ميپرسيم شما يك بيننده عادي هستيد. پس از اين كه فيلم را به طور كامل ديديد، چه نتيجهاي از آن خواهيد گرفت وي ميگويد: داستان، دعوا بر سر پول است و پس از ديدن فيلم به اين نتيجه ميرسم كه دندان طمع را بكن و بينداز دور.
از شاهحسيني ميخواهيم به عنوان يك فيلمساز كمي در رابطه با مشكلات زنان در اجتماع و جامعه امروزي بگويد. متاسفانه در زندگي ماشيني امروز و مشغله افراد، خيلي از زوجها از يكديگر فاصله ميگيرند. نظر شما در اين باره چيست و چه راهكارهايي را پيشنهاد ميكنيد؟
بايد اشاره كنم كه مشكلات اقتصادي در دنيا حرف اول را ميزند و ايران هم از اين حيث مستثني نيست. وقتي كه از صبح تا شب بايد بدويم تا اجاره مسكن، قسط ماشين و همچنين خرج خانه را دربياوريم. اين مسائل باعث ميشود انسانها دچار استرس شوند و انسان را آماده ميكند تا با كوچكترين تلنگري، از هم بپاشند. اينگونه مسائل باعث ميشود كه شما حال و حوصله يك رفتار عادي را نداشته باشيد. واي به حال اينكه رفتار به حالت بحران برسد و اين بحران به خانواده هم سرايت كند.... از طرفي ازدواجهاي امروزي كمتر از روي شناخت صورت ميگيرد. يعني زوجهاي جوان قبل از ازدواج كمتر با يكديگر گفتگو ميكنند و از هم شناخت پيدا ميكنند.
اگر قبل از ازدواج بين زن و شوهر، شناخت و گفتگو كم صورت بگيرد و پس از ازدواج هم، مسائل اقتصادي روي آنان سنگيني كند، باعث ميشود زن و شوهر به ندرت از يكديگر فاصله بگيرند.
ksabz