مريم شهباززاده
در ابتدا مي*شود خود را معرفي كنيد؟
من زهره وطن خواه هستم 27 سال سن دارم. مهندس الكترونيك هستم و مدت 4 سال است جزو فدراسيون اتومبيلراني هستم، من جزو اولين دختراني هستم كه در مسابقات رالي شركت كردم.
من بهناز حوري هستم مدت كوتاهي است كه در مسابقات كارتينگ شركت مي*كنم و در تيم خانم وطن خواه در نقش هماهنگ كننده و مدير برنامه*هاي تيم فعاليت دارم.
افسانه احمدي هستم 32 ساله از طريق خانم وطن خواه به مدت 2 سال است كه وارد اين رشته شده*ام و نقشه خوان تيم هستم.
به تفكيك نقش خود را در تيم براي ما توضيح دهيد؟
احمدي : رالي كلا نقشه خواني است، بعضي از نقشه*ها 3 آيتم دارد، سرعت،* مسافت زمان در اين سه آيتم ممكن است 1 يا 2 آيتم منفي باشد من وظيفه دارم محاسبه كنم با سرعتي كه ما در حال حركت هستيم چه ساعتي در چه مكاني بايد حضور داشته باشيم،* ضمن اين كه بين راه ما كنترل*هايي داريم كه از مكان* آن*ها بي*اطلاع هستيم و من بايد محاسبه كنم با چه سرعت بايد حركت كنيم به طور مثال با سرعت 70 يا 80 كيلومتر در ساعت در مسير در چه موقعيتي قرار گرفته*ايم اگر جلوتر هستيم آهسته*تر حركت كنيم اگر عقب هستيم سرعت را بيشتر كنيم.
ممكن است در بين راه در ترافيك باشيم من اين مسير را با خانم وطن خواه هماهنگ مي*كنم اگر دستگاه نقشه خوان هم وجود داشته باشد از آن استفاده مي*كنيم و يا از كيلومتر شمار ماشين استفاده مي*شود دستگاه كيلومتر ماشين را به ما مي*دهد و خيلي دقيق* متراژ دارد،* در غير اين صورت خانم وطن خواه بايد كيلومتر شمار ماشين را براي من بخواند يا صفر كند،* جايي كه مسافت منفي باشد من بايد مسافت را بردارم و حساب كنم ما چه ساعتي بايد در مكان مورد نظر باشيم.
حوري: كليه*كارهاي هماهنگ كردن،* روابط با ديگران، مصاحبه*ها، صحبت با اسپانسر*ها برعهده مدير تيم است، مدير تيم بايد يك ماشين امداد هم داشته باشد تا در صورت نياز در دسترس باشد، به طور كلي مي*توان گفت هر چيزي غير خواندن نقشه و راندان اتومبيل برعهده مدير تيم است.
به طور كلي چند نوع رالي وجود دارد؟
وطن خواه : به طور كلي رالي از يك روزه تا سه روزه است. رالي يك روزه به اين صورت است كه صبح از ساعت 8 از مجموعه ورزشي آزادي شروع مي*شود و تا ساعت 6 بعدازظهر ادامه دارد شروع آن از در پيست است و مسابقات آن در سطح شهر است.
2 روزه و 3 روزه هم صبح استارت مي*زنيم و شب جايي اقامت مي*كنيم و فردا مسير را ادامه مي*دهيم.
در مسابقات رالي تا به حال چه مقام*هايي را كسب كرده*ايد؟
وطن خواه: در مسابقات رالي كوير كه 2 روزه بود مقام اول را كسب كرديم و در رالي كاخ خورشيد كه از تهران*، سمنان،* سبزوار و مشهد در آن حضور داشتند نيز مقام اول را كسب كرديم.
به طور كلي چند نوع مسابقات اتومبيلراني وجود دارد؟
وطن خواه: 2 نوع مسابقات داخلي پيست كه شامل ريس و كارتينگ مي*شود و مسابقات خارج پيست ( ميداني) كه شامل مسابقات رالي مي*شود.
من تنها دختري هستم كه در سه رشته اتومبيلراني شركت مي*كنم.
در مورد مسابقات ريس و كارتينگ مي*شود بيشتر توضيح دهيد؟
كارتينگ اتومبيل*هاي كوچكي هستند كه ارتفاع آنها از سطح زمين 5 سانتي*متر است،* ستون و شيشه ندارد،* فقط گاز و ترمز در آنها تعبيه شده و دنده و كلاژ ندارد. در تمام دنيا مرسوم است كه كارتينگ مادر اتومبيلراني است هر كس كه كارتينگ را خوب براند،* كاربا اتومبيل* معمولي برايش ساده است، در مسابقات ريس از هر ماشيني مي*شود استفاده كرد.
خانم وطن خواه مقامي تاكنون كسب كرده*ايد كه براي شما مهم باشد؟
وطن خواه: بله در مسابقات اسلالون كه به صورت مارپيچ بود من بين 50 شركت كننده مقام اول را كسب كردم كه اين مقام براي من خيلي مهم بود.
چه مشكلاتي براي شما دراين راه وجود دارد؟
حوري: بزرگترين مشكل كمرنگ بودن حضور خانم*ها است. اين باعث مي*شود امكاناتي كه براي خانم*ها بايد در نظر گرفته شود، به خاطر در اقليت بودن كم باشد، چيزي كه در تيم بانوان وجود دارد عدم هماهنگي است حضور خانم*ها در ورزش سنگين و مردانه كه محدوديت*هايي هم در آن وجود دارد بدون شك با مشكلات زيادي همراه است، به هر حال ما موظف به رعايت يك سري پوشش*ها هستيم اين قانون است و ما رعايت مي*كنيم ضمن آن كه در روابط و رفت* و آمدها هم بايد دقت و كنترل داشته باشيم زيرا دراقليت هستيم ما با كوچكترين ناهماهنگي ممكن است امكانات زيادي را از دست بدهيم به طور مثال ممكن است براي سكونت در شب موقعيت مكاني را از دست بدهيم در مسابقه*اي ماشين خانم وطن خواه به علت مشكلات فني حاضر نشده بود، و ما براي اولين بار تيمي داشتيم كه همگي خانم بودند در رالي حرفه*اي با ماشيني فورويل با 2 ديفرانسيل و اتومات،* اما به خاطر مشكلات فني ماشين ما يكي مانده به آخر به محل رسيد،* ما براي اقامت اتاق نداشتيم 9 ساعت رانندگي كرده بوديم و جا نداشتيم.
فدارسيون براي شما امكانات فراهم نكرده بود؟
حوري: فدارسيون به ما گفت شما دير اقدام كرديد و ما براي شما جا رزو نكرديم، ما خيلي جرات داشتيم كه 3 خانم با يك ماشين فورويل اين رالي طي كرديم ما نه امكاناتي داشتيم نه امداد، 2 هزار كيلومتر راندن در كوير حرف ساده*اي نيست.
از لحاظ مادي شما با چه مشكلاتي مواجه هستيد؟
احمدي: براي سرمايه گذاري به خانم*ها كمتر اعتماد مي*شود اسپانسر*ها ماشين*ها را در اختيار آقايان قرار مي*دهند ضمن اين كه هزينه مسابقات مانند هتل و محل اقامت نيز توسط خود ما بايد پرداخت شود. ما حقوق ماهيانه نداريم در صورتي كه به آقايان هم اتومبيل مي*دهند و هم حقوق ماهيانه دارند. ضمن اين كه اتومبيلراني هزينه سرسام آوري دارد. تعويض لاستيك كارتينگ 160 هزار تومان هزينه دارد كه با دوجلسه تمرين تمام مي*شود.
مشكلات ايجاد شده براي شما جنبه جنيستي دارد؟
وطن خواه: بدون شك تيم سايپا اول فروردين 84 با ما قرارداد بست من و خانم احمدي اين قرارداد را امضا كرديم ما مراحل زيادي را طي كرديم ما را چكاب پزشكي كردند اما 3 روز مانده به مسابقه به ما گفتند سياست*هاي سايپا عوض شده در تيم رالي ما نمي*توانيم از خانم**ها استفاده كنيم و ما نيز به ناچار آن رالي را از دست داديم. چون زمان لازم را نداشتيم و سايپا قرارداد ما را از رالي به ريس منتقل كرد ولي خانم*هاي ديگر كه در مسابقات ريس شركت نمي*كنند اين مسابقه را از دست دادند.
قراردادهاي شما با اسپانسرها چگونه است؟
وطن خواه: قرارداد ما به صورت ساليانه است،* ما در طول سال در8 مسابقه شركت مي*كنيم كه براي هر كدام مبلغي به عنوان جايزه درنظر گرفته شده است.
براي خانم*ها كلاس*هاي آموزشي هم وجوددارد؟
وطن خواه: فدراسيون اولين دوره آموزش مربيگري و داوري اتومبيلراني را در پيست برگزار كرد كه هم تئوري و هم عملي بود اين كلاس*ها به مدت 5 ماه طول كشيد كه در نهايت بسياري از خانم*ها در تئوري قبول شدند از 25 خانم 20 نفر قبول شدند اما در عملي تنها 4 نفر قبول شدند و دوره*هاي بعدي قرار است برگزار شود.
به نظر شما براي حرفه*اي شدن اين رشته درايران و بين*المللي شدن چه كارهايي لازم است صورت بگيرد؟
مهمترين مساله اتومبيل است در همه جاي دنيا راننده*هاي تاپ گزينش مي*شوند و ماشين در اختيار آنها مي*گذارند. ما در ايران كمپاني*هاي زيادي داريم ولي همگي از آقايان حمايت مي*كنند. مگر در بخش بانوان چند راننده حرفه اي وجود دارد شايد بتوان گفت 5 خانم كه البته كمتر از اين است، اگر اين ها نخواهند از ما حمايت كنند چه كسي از ما حمايت كند،* رانندگي آقايان شايد عادي باشد ولي رانندگي خام*ها براي مردم جذابيت بيشتري دارد يك راننده خانم وقتي از شهري عبور مي*كند، توجه مردم بيشتر جلب مي*شود اين تبليغات بيشتري دارد اگر در اين زمينه سرمايه*گذاري* كنند بيشتر مشكلات،* حل مي شود و دغدغه* ،مالي نخواهيم داشت.
به نظر شما براي پذيرش خانم ها در اين رشته چه راهي بايد طي شود؟
حوري: در ابتدا بايد خانم *ها را به صورت يك راننده حرفه*اي وكسي كه علاقه*مند به اين رشته است بپذيرند پس از آن گزينش كنند و ارزيابي كنند مثلا بگويند خانمي مورد پذيرش است كه 4 دفعه به سكو رفته باشد يا 5 مسابقه رالي را تا مقام پنجم كسب كرده باشد مگر چند خانم وجود دارد.
چگونه مي*توان اسپانسر ها را به سمت ورزش اتومبيلراني كشاند؟
حوري: در درجه اول توجه فدراسيون اتومبيلراني به راننده*ها و تبيلغات مهم است.اگر برگزاري مسابقات با دقت و قدرت انجام شود اسپانسرهاي بيشتري ناخودآگاه جذب مي*شود يكي از روش هاي موجود غير از تلويزيون سينما،* بيلبوردهاي خياباني و پيك*هاي تبليغ كه به درب منازل مي*رود اتومبيل است، تبليغات براي اين ورزش اصلا وجود ندارد،* همين الان مسابقات كارتينگ به طور مرتب برگزار مي*شود مردم اصلا نمي دانند كه اتومبيلراني به طور جدي در ايران دنبال مي*شود. وقتي فلان كارخانه بداند كه چنين مسابقه*اي وجود دارد از تبليغات آن استفاده مي كند.
فدراسيون براي تبليغات شما چه كاري مي*تواند انجام دهد؟
وطن خواه: معرفي راننده به اسپانسر*ها مهم است، وقتي از فدراسيون* خواسته مي شود راننده معرفي كند، نبايد بي*تفاوت از كنار اسم خانم*ها بگذرد، فدراسيون 4 سال است به ما اجازه نمي دهد در مسابقات حرفه*اي شركت كنيم، وقتي در مسابقات ريس با آقايان مسابقه مي*دهيم و مقام مي*آوريم چرا نبايد در مسابقات حرفه*اي شركت كنيم من اولين خانمي هستم كه در مسابقات GT (كلاسي است كه ماشين از استاندارد خارج مي*شود و مي*توان ميل سوپاپ ماشين و زير بندي را تغيير داد) شركت داشتم و در بين 14 شركت كننده مرد مقام دوم را كسب كردم ولي فدراسيون همچنان حضور خانم*ها را كمرنگ مي*داند.
چرا خود خانم*ها انجمني تشكيل نمي*دهند؟
وطن خواه : در گذشته انجمن اتومبيلراني بانوان وجود داشته،* خانم ابوالقاسمي رييس انجمن بود و من مدت يك سال دبير اين انجمن بودم، زماني كه انجمن*ها و فدراسيون*ها با هم اقدام شدند 7 فدراسيون تشكيل شد كه رييس داشت و 2 نايب رييس كه مي*بايست حتما يكي از آنها خانم باشد.
خانم وطن خواه شما تاكنون چه مقام*هايي را كسب كرده*ايد؟
وطن خواه: تاكنون مقام نايب قهرمان اتومبيلراني بانوان كشور درسال 81 ،بانوي قهرمان اتومبيلراني سال 82 ،قهرمان اولين رالي مختص مقام اول بانوان رالي كوير يادواره سهراب سپهري در سال 82 ،مقام سوم كارتينگ قهرماني كشور در سال 82 بين 18 شركت كننده آقا ، مقام اول بانوان رالي كاخ
84خورشيد در سال

خودتو دست كم گرفتي ! چرا نميخوايي همه بدونن كه تو

البته من گفتم تو خانومهاي راننده در ايران