Negar.int گرامي،
ميدانيد كه اينجانب كارشناس زبانشناسي نيستم كه بخواهم موشكافي كنم. بعنوان يك ايراني پارسي زباني كه اين واژه را براي او اختراع كرده اند، خيلي كلي عرض كردم. بحث دربارۀ سواد اساتيد فرهنگستان هم از عهدۀ بنده خارج است. ميماند قسمتي كه نظر بنده را جلب كرد كه مينويسم و نظر دوستان را هم به اين سخن جلب ميكنم، بند آخر سخن شماست:
Negar.int نوشته شده:ضمناً اینطور نبوده و نیست که به موجب تولید نکردن ما نتوانیم در زبان نام مناسب با ادبیات خود را به کار ببریم. چنان که در تمام زبان های دنیا بسیار نمونه هایی هست که مثلاً همین ایرانیان کاشف یا مخترع آن بوده اند اما با نام های متناسب با ادبیات خودشان مورد استفاده است.
چون بنده مطمئن بودم كه بالاخره يكنفر پيدا ميشود اين سخن را بگويد قبلش عرض كرده بودم:
The Passenger نوشته شده:حتي در صورت قبول تغيير واژگان علمي خارجي، بهتر نيست استادان گرامي فرهنگستان در جهت مقبوليت و در جهت حركت فكري مردم و همگام با زمانه گام بردارند تا در مقابل آن؟ در آنصورت شايد خود را متقاعد كنيم تا اسامي دستاوردهاي علمي ديگران را بدلخواه خود تغيير دهيم، استفاده كنيم و مسرور باشيم!
ببينيد در بارۀ بند آخر سخن شما باز سه نكتۀ قابل گفتن دارم: اول اينجاست كه اين گفتۀ شما خودش يك توضيح داشت كه از نظر انداختيد. اينست كه اغلب در چنين شرايطي آن دستاورد علمي اي كه وارد يك زبان ديگري شده است، از بدو ورود بنام ديگري خوانده شده، نه پس از سالها جا افتادن آن اسم در آن زبان! حال حتي نميتوان مطمئن بود كه اين تغيير اسامي از بدو ورود هم بدلخواه و عمدي بوده باشد يا خير.
دوم نكته اينست كه شما وقتي ميخواهيد هر چيزي را منسوخ بنمائيد، مي بايست اول بهتر از آن را ارائه دهيد تا مقبول افتد. اين يك اصلي ست كه همه قبول داريم. فرهنگستان كارش اين نيست كه مردم را ملزم به رعايت مصوباتش بكند، توانش را هم ندارد. پس بايد با هوشمندي واژگاني جايگزين نمايد تا دلنشين و سهل خوان باشند، مقبول مردم افتند تا بر زبانها جاري بشوند. وگرنه همانطور كه شاهديم استفاده از اغلب واژه هاي مصوب فرهنگستان صرفاً به سازمانها و رسانه هاي دولتي محدود خواهد شد و جائي ميان مردم نخواهند داشت.
نكتۀ سوم اينجاست كه در هيج كجاي دنيا، هيچ نهاد فرهنگي اي نمي آيد واژگاني كه ميان مردم رايج شده اند و مشكلي هم ندارند را به دلخواه خود انتخاب كرده، تغيير بدهد و بعدش هم به مردم ديكته كند كه اين را بگوئيد، آن را نگوئيد. بلكه همانطور كه مستحضريد در ممالك متمدن دنيا، استاندارد زبان كشورشان را بر پايۀ زبان و گويش روز مردم شان تنظيم ميكنند، نه بر اساس اختراع واژگان توسط چندتن خاص كه شما حتي سوادشان را هم زير سؤال برديد! البته من و شما ميدانيم كه متأسفانه امروزه سخن گفتن از استاندارد در كشورمان كار بيهوده اي بيش نيست!