تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

در اين بخش مي‌توانيد در مورد اخبار نظامي منتشر شده به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: abdolmahdi, Java, Shahbaz, شوراي نظارت, مديران هوافضا

Captain II
Captain II
پست: 1348
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ تیر ۱۳۹۰, ۱۲:۵۶ ب.ظ
محل اقامت: Iran
سپاس‌های ارسالی: 5189 بار
سپاس‌های دریافتی: 8626 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط A3eman »

لطفا به تاپیک زیر بروید:
topic-t84516.html
Fast Poster
Fast Poster
نمایه کاربر
پست: 266
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۷ خرداد ۱۳۸۷, ۱۲:۱۷ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 120 بار
سپاس‌های دریافتی: 580 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط nima20 »

/اختصاصی فارس/
جدیدترین ابتکار موشکی نیروی دریایی ارتش در رزمایش ولایت 90
خبرگزاری فارس: جدیدترین ابتکار موشکی نیروی دریایی ارتش با شلیک موفق موشک کروز "نصر" در رزمایش ولایت ۹۰ تست شد.

به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس به منطقه عمومی رزمایش ولایت ۹۰، در آخرین روز از مرحله اصلی رزمایش بزرگ دریایی ولایت 90‌، یک فروند موشک کوتاه‌برد "نصر" برای اولین بار از ساحل به سمت هدف دریایی مورد نظر شلیک شد و آن را منهدم کرد.

این برای اولین بار است که با ایجاد تغییر در تاکتیک رزم موشک "نصر" که پیش از آن از روی شناور شلیک می‌شد، این سامانه موشکی از ساحل به سمت دریا شلیک شده است.

به گزارش خبرنگار فارس، موشک هوشمند و کروز "نصر" با قرار گرفتن در لایه‌های دفاع ساحلی می‌تواند مکمل خوبی برای پدافند ساحلی در کنار سامانه‌های توپخانه‌ای باشد که قابلیت انهدام شناورهای نفوذکننده به آب‌های ساحلی جمهوری اسلامی را خواهد داشت.
انتهای پیام/
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 2952
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۱ اسفند ۱۳۸۷, ۴:۲۷ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 2399 بار
سپاس‌های دریافتی: 12644 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط hani1459 »

دوستان سلام
کسی راجع به اژدرهای "۴۷ PT" که از زیر دریایی غدیر شلیک شد اطلاعی داره ؟
[FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]  و ایران را دوست میدارم    
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 2952
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۱ اسفند ۱۳۸۷, ۴:۲۷ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 2399 بار
سپاس‌های دریافتی: 12644 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط hani1459 »

موشک سطح به سطح "نور" با موفقیت شلیک و به هدف تعیین شده اصابت کرد

خبرگزاری فارس: در ادامه رزمایش ولایت 90، لحظاتی پیش موشک سطح به سطح "نور" شلیک و با موفقیت به هدف تعیین شده اصابت کرد.
خبرگزاری فارس: موشک سطح به سطح "نور" با موفقیت شلیک و به هدف تعیین شده اصابت کرد

به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس به منطقه عممی رزمایش ولایت 90، لحظاتی پیش موشک سطح به سطح "نور" شلیک و با موفقیت به هدف تعیین شده اصابت کرد.

این موشک در آخرین روز از مرحله قدرت رزمایش دریایی ولایت 90 از روی ناوشکن موشک انداز نقدی شلیک شد.

ظهر امروز همچنین موشک کروز ساحل به دریای "قادر" و موشک کوتاه‌برد "نصر" نیز با موفقیت شلیک و به اهداف تعیین شده اصابت کردند.

رزمایش بزرگ دریایی ولایت 90 در محدوده آب‌های جنوب شرق کشور از تنگه هرمز تا شمال اقیانوس هند (مدار 20 درجه) در بعد عملیاتی و تا مدار 10 درجه شمالی در بعد اطلاعاتی در حال برگزاری است.
فارس
[FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]  و ایران را دوست میدارم    
Fast Poster
Fast Poster
نمایه کاربر
پست: 266
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۷ خرداد ۱۳۸۷, ۱۲:۱۷ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 120 بار
سپاس‌های دریافتی: 580 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط nima20 »

تصویر




اسکای نیوز گزارش داد:
قدرت نمایی ایران در واکنش به تحریم های جدید آمریکا
خبرگزاری فارس: پایگاه خبری اسکای نیوز با اشاره به رزمایش نظامی ایران در تنگه هرمز نوشت این قدرت‌نمایی در حالی برگزار می شود که آمریکا تحریم های جدیدی را علیه این کشور وضع کرده است.

به گزارش گروه اقتصاد بین الملل فارس به نقل از اسکای نیوز، ایران اخیرا و در پی وضع تحریم های جدید آمریکا علیه این کشور، نوع جدیدی از موشک های میان برد خود را آزمایش کرده و همچنین اعلام کرده که به موفقیت های جدیدی در زمینه فن آوری هسته ای دست یافته است.
بر اساس این گزارش اعلام این موفقیت ها از سوی ایران تلاشی از سوی ایران برای نشان دادن قدرت و توانایی های خود است و این همزمان با افزایش نگرانی ها از توانایی ایران در بستن مهمترین شاهراه انرژی جهان ، یعنی تنگه هرمز است.
محمود موسوی، سخنگوی نیروی دریایی ایران گفت: رزمایش ده روزه ایران در آبهای خلیج فارس روز دوشنبه در شرایطی به پایان می رسد که نیروهای شرکت کننده در این رزمایش، آرایش تاکتیکی جدیدی را که در صورت بستن تنگه هرمز مورد استفاده قرار می گیرد، تمرین می کنند.
به گفته موسوی، ایران روز یکشنبه، برای اولین بار، یک موشک میان برد رادار گریز را در این رزمایش با موفقیت آزمایش کرده است.
همچنین سازمان انرژی اتمی ایران با صدور بیانیه ای اعلام کرد که دانشمندان این کشور اولین میله سوخت هسته ای ساخت ایران را با موفقیت آزمایش کردند. در این بیانیه با اشاره به دستیابی دانشمندان ایرانی به پیشرفت های هسته ای علیرغم تصور غرب، به گام های مهم ایران در دستیابی به خودکفایی در فن آوری هسته ای اشاره شده است.
پیشرفت ایران در زمینه فن آوری هسته ای، هراس غرب از توانایی ایران در غنی سازی اورانیوم به میزان 90 درصد که برای تولید بمب اتم مورد نیاز است، را افزایش داده است. ادعایی که تهران بارها آن را رد کرده است.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا روز یکشنبه با امضای بسته جدید تحریم های ایران، محدودیت های جدیدتری علیه بانک مرکزی و سایر نهادهای مالی ایرانی اعمال کرد.
این گزارش حاکی است، همزمان ریال، واحد پول ایران، روز یکشنبه به شدت با کاهش ارزش مواجه شد.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران در نشست سالانه مقامات عالی رتبه بانک مرکزی این کشور اظهار داشت که بانک مرکزی ایران، ستون فقرات مقابله با فشارهای دشمنان بوده است.
وی گفت که بانک مرکزی باید با قدرت و اعتماد به نفس، تا دفع همه توطئه های دشمنان مستحکم بایستد.
احمدی نژاد گفت: «در حال حاضر هیچ مشکل خاصی در بخش اقتصاد کشور وجود ندارد.»
بر اساس این گزارش هدف از وضع تحریم های بیشتر توسط آمریکا، ایجاد اختلال در معاملات نفتی ایران است که اکثر آنها از طریق بانک مرکزی ایران صورت می پذیرد. این تحریم ها، شرکت های بین المللی را ناگزیر می سازد تا بین انجام مبادلات تجاری با ایران و تبادل تجاری با آمریکا یکی را انتخاب کنند.
اقتصاد ایران، دومین صادر کننده بزرگ عضو اوپک بعد از عربستان، به میزان 80 درصد به درآمدهای حاصل از فروش نفت وابسته است.
بر اساس این گزارش، اتحادیه اروپا نیز قصد دارد، واردات نفت از ایران را مشمول تحریم قرار دهد. تصمیم نهایی در این خصوص، قرار است در نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو در پایان ماه جاری اتخاذ شود.
مقامات ایران و همچنین فرماندهان نظامی این کشور هشدار داده اند که اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران می تواند آنها را وادار به بستن تنگه استراتژیک هرمز نماید.
این هشدارها، در روزهای اخیر با سخنان روز سه شنبه محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهور ایران جدی تر شده است. رحیمی گفته بود، در صورت وضع تحریم بیشتر علیه ایران، حتی یک قطره نفت از تنگه هرمز عبور نخواهد کرد. پس از این اظهارات این مقام بلند پایه ایرانی، بهای جهانی نفت افزایش یافت.
Captain II
Captain II
پست: 1348
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ تیر ۱۳۹۰, ۱۲:۵۶ ب.ظ
محل اقامت: Iran
سپاس‌های ارسالی: 5189 بار
سپاس‌های دریافتی: 8626 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط A3eman »

رزمايش ولايت 90، از سوم دي‌ماه در منطقه‌اي به گستره درياي عمان تا شمال اقيانوس هند آغاز شده است تا فردا ـ سه‌شنبه ـ ادامه خواهد داشت. اين رزمايش از نظر جغرافيا در منطقه‌اي به وسعت حدود 2 هزار كيلومتر از شرق تنگه هرمز تا خليج عدن برگزار شد.
وزارت امور خارجه فرانسه در اظهاراتي بي‌اساس، آزمايش‌هاي موشکي در رزمايش دريايي اخير ايران در نزديکي تنگه هرمز را تاسف‌بار خواند و تاكيد كرد که مسير ترانزيت نفت بايد باز بماند.

به گزارش ايسنا خبرگزاري فرانسه به نقل از برنار والرو، سخنگوي وزارت امور خارجه اين كشور اعلام کرد: از علامت بسيار بدي که آزمايش‌هاي موشکي اخير توسط ايران براي جامعه جهاني فرستاده شد، متاسفيم.

سخنگوي وزارت امور خارجه فرانسه افزود كه کشتيراني در تنگه‌ها آزاد است و در راستاي اين آزادي بايد فضاي مطلوبي ـ در تنگه‌ها‌ ـ حفظ شود.

والرو كه روز دوشنبه اين اظهارات را بيان مي‌كرد، همچنين گفت كه گفت‌و‌گوها در اتحاديه اروپا درباره تحريم واردات نفت ايران "به خوبي در حال پيشرفت است."

خبرگزاري فرانسه با اشاره به اين‌که باراک اوباما، رييس‌جمهور آمريکا با امضاي تحريم‌هاي جديد عليه ايران فشارها را افزايش داده است، به نقل از والرو افزود: ما اين‌طور در نظر مي‌گيريم که تدابير مصوب آمريکا در مسيري صحيح انجام گرفته است.

به گزارش ايسنا،‌ رزمايش ولايت 90، از سوم دي‌ماه در منطقه‌اي به گستره درياي عمان تا شمال اقيانوس هند آغاز شده است تا فردا ـ سه‌شنبه ـ ادامه خواهد داشت. اين رزمايش از نظر جغرافيا در منطقه‌اي به وسعت حدود 2 هزار كيلومتر از شرق تنگه هرمز تا خليج عدن برگزار شد.

در اين رزمايش جديدترين تجهيزات، دستاوردها و تاكتيك‌هاي نيروي دريايي ارتش به نمايش گذاشته شده است.
Captain II
Captain II
پست: 1348
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۹ تیر ۱۳۹۰, ۱۲:۵۶ ب.ظ
محل اقامت: Iran
سپاس‌های ارسالی: 5189 بار
سپاس‌های دریافتی: 8626 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط A3eman »

دقايقي قبل، سامانه موشكي فوق پيشرفته سطح به سطح "نور" با موفقيت شليك شد.

امروز بعدازظهر (دوشنبه) در آخرين روز از مرحله قدرت اين رزمايش، يك فروند موشك سطح به سطح نور از يگان شناور مستقر در دريا با موفقيت شليك شد.

سامانه موشكي فوق پيشرفته نور نسبت به نسل قبلي خود در بخش سيستم‌هاي ضدراداري، تعقيب هدف، هدايت و كنترل و ضدجنگ الكترونيك ارتقاء يافته است و به راحتي پس از يافتن هدف مورد نظر مي‌تواند آن را رهگيري كرده و مورد اصابت قرار دهد.

به گزارش ايسنا، همچنين امروز صبح در رزمايش ولايت ۹۰ براي نخستين‌بار موشك‌هاي ساحل به درياي برد بلند "قادر" و برد كوتاه "نصر" عليه اهداف از پيش‌تعيين با موفقيت شده شليك شدند.
Junior Poster
Junior Poster
نمایه کاربر
پست: 166
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۰, ۳:۰۹ ب.ظ
محل اقامت: tehran
سپاس‌های ارسالی: 147 بار
سپاس‌های دریافتی: 735 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط samen70 »

عملیات مقابله با دزدان دریایی با حضور ناظران خارجی انجام می شود
به نقل از خبرنگار اعزامی ایرنا به منطقه عمومی رزمایش ولایت 90، امیردریادار دوم سپهبد موسوی روز دوشنبه در جمع خبرنگاران، افزود: برخی ناظران از سوی كشورهای دوست و همپیمان به ایران سفر كرده اند و از نزدیك با روند فعالیت دریادلان نیروی دریایی ارتش آشنا می شوند.

امیردریادار دوم موسوی خاطرنشان كرد: امروز در حضور ناظران خارجی در رزمایش ولایت 90، عملیات تجسس و نجات و هلی برن در منطقه عمومی رزمایش به اجرا در می آید.

وی همچنین پرتاب موشك های ساحل به دریای قادر و نصر را كه توسط متخصصان متعهد ایرانی ساخته شده و در اختیار نیروی دریایی قرار گرفته است را موفقیت آمیز ذكر كرد.

سخنگوی رزمایش دریایی ولایت 90 نیروی دریایی ارتش یادآور شد: امروز همچنین یك فروند موشك سطح به سطح نور نیز از یگان شناور در دریا شلیك می شود.

رزمایش بزرگ دریایی ولایت 90 كه از روز شنبه سوم دی ماه در محدوده شرق تنگه هرمز دریای عمان و مدار 20 درجه و شمال اقیانوس هند آغاز شد فردا /سه شنبه/ با رژه باشكوه یگان های شركت كننده در این رزمایش اعم از ناوشكن ها، ناوهای موشك انداز، ناوچه، انواع زیرسطحی ها و یگان های پروازی پایان می یابد.

رزمایش ولایت 90 نیروی دریایی ارتش از جمله رزمایش های نیروی مسلح جمهوری اسلامی ایران است كه در طول برگزاری آن همواره مورد توجه رسانه های خارجی و همچنین نیروهای فرامنطقه ای در منطقه بوده است.
[External Link Removed for Guests]
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 2952
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۱ اسفند ۱۳۸۷, ۴:۲۷ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 2399 بار
سپاس‌های دریافتی: 12644 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط hani1459 »

واکنش فرانسه به آزمايش‌هاي موشکي ايران
وزارت امور خارجه فرانسه در اظهاراتي بي‌اساس، آزمايش‌هاي موشکي در رزمايش دريايي اخير ايران در نزديکي تنگه هرمز را تاسف‌بار خواند و تاكيد كرد که مسير ترانزيت نفت بايد باز بماند.

به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، خبرگزاري فرانسه به نقل از برنار والرو، سخنگوي وزارت امور خارجه اين كشور اعلام کرد: از علامت بسيار بدي که آزمايش‌هاي موشکي اخير توسط ايران براي جامعه جهاني فرستاده شد، متاسفيم.

سخنگوي وزارت امور خارجه فرانسه افزود كه کشتيراني در تنگه‌ها آزاد است و در راستاي اين آزادي بايد فضاي مطلوبي ـ در تنگه‌ها‌ ـ حفظ شود.

والرو كه روز دوشنبه اين اظهارات را بيان مي‌كرد، همچنين گفت كه گفت‌و‌گوها در اتحاديه اروپا درباره تحريم واردات نفت ايران "به خوبي در حال پيشرفت است."

خبرگزاري فرانسه با اشاره به اين‌که باراک اوباما، رييس‌جمهور آمريکا با امضاي تحريم‌هاي جديد عليه ايران فشارها را افزايش داده است، به نقل از والرو افزود: ما اين‌طور در نظر مي‌گيريم که تدابير مصوب آمريکا در مسيري صحيح انجام گرفته است.

رزمايش ولايت 90، از سوم دي‌ماه در منطقه‌اي به گستره درياي عمان تا شمال اقيانوس هند آغاز شده است تا فردا ـ سه‌شنبه ـ ادامه خواهد داشت. اين رزمايش از نظر جغرافيا در منطقه‌اي به وسعت حدود 2 هزار كيلومتر از شرق تنگه هرمز تا خليج عدن برگزار شد.

در اين رزمايش جديدترين تجهيزات، دستاوردها و تاكتيك‌هاي نيروي دريايي ارتش به نمايش گذاشته شده است.
مشرق
[FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]  و ایران را دوست میدارم    
Fast Poster
Fast Poster
نمایه کاربر
پست: 266
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۷ خرداد ۱۳۸۷, ۱۲:۱۷ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 120 بار
سپاس‌های دریافتی: 580 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط nima20 »

واکنش عربستان به بسته‌شدن تنگه هرمز
کد خبر: ۲۱۶۲۴۸تاریخ انتشار: ۱۳ دي ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۶
شبكه خبري بلومبرگ به نقل از يك مقام عربستاني نوشت: عربستان سعودي در صورت بسته شدن تنگه هرمز از درياي سرخ براي صادرات نفتي خود استفاده مي‌كند.

به گزارش ايسنا به نقل از شبكه خبري بلومبرگ، در پي هشدار برخي از مقامات ايراني مبني بر بستن تنگه هرمز توسط ايران، يك مقام مسوول در عربستان سعودي كه خواست نامش فاش نشود، اعلام كرد: در صورت بسته شدن تنگه هرمز توسط ايران براي انتقال مبادلات نفتي از درياي سرخ استفاده مي‌كند.

وی افزود: البته فكر نمي‌كنم ايران اقدام به بستن تنگه هرمز كند.
Novice Poster
Novice Poster
پست: 91
تاریخ عضویت: شنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۰, ۱۱:۳۹ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 52 بار
سپاس‌های دریافتی: 146 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط shobeir »

حضور سرلشگر فيروزآبادي در مراسم رژه دريايي رزمايش ولايت 90

سرلشگر حسن فيروزآبادي رييس ستادكل نيروهاي مسلح، در مراسم رژه نيروي دريايي ارتش حضور يافت.

به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) به منطقه عمومي رزمايش ولايت 90، رييس ستاد كل نيروهاي مسلح براي حضور در مراسم رژه نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در آخرين روز از اين رزمايش بر روي ناو لجستيك خاك حاضر شده است.

در اين مراسم كه امير سرلشگر صالحي فرمانده كل ارتش و امير دريادار حبيب‌الله سياري فرمانده نيروي دريايي ارتش نيز در آن حضور دارند، انواع ناوشكن‌ها از جمله ناوشكن جماران، انواع ناوچه‌هاي موشك‌انداز، ناوچه‌هاي توپ‌دار، انواع زيردريايي كلاس سبك و سنگين به همراه هواپيماهاي جنگنده نيروي هوايي ارتش، بالگردهاي هوانيروز، يگان‌هاي هوادريا، يگان‌هاي ويژه و تكاور و نيز ناوگان پشتيباني دريايي ارتش از مقابل جايگاه فرماندهان و ناظران رزمايش كه بر روي ناو خارك حضور دارند رژه خواهند رفت.
Fast Poster
Fast Poster
نمایه کاربر
پست: 266
تاریخ عضویت: سه‌شنبه ۷ خرداد ۱۳۸۷, ۱۲:۱۷ ب.ظ
سپاس‌های ارسالی: 120 بار
سپاس‌های دریافتی: 580 بار

Re: تاپیک جامع رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش ( ولایت 90)

پست توسط nima20 »

اندیشکده واشنگتن:
ایران با جنگ‌ نامتقارن در تنگه هرمز می‌تواند نتایجی غیرقابل پیش‌بینی به بار بیاورد
خبرگزاری فارس: اندیشکده واشنگتن آمریکا در مقاله‌ای به بررسی احتمال بسته شدن تنگه هرمز از سوی ایران در صورت تحریم نفتی این کشور می‌پردازد و هشدار می‌دهد که تهران همچنین می‌تواند از جنگ‌های نامتقارن برای حمله به کشتی‌هایی که از این تنگه رد می‌شوند استفاده کرده و نتایج غیرقابل پیش‌بینی را به بار بیاورد.

به گزارش فارس، اندیشکده "واشنگتن" در مقاله‌ای با عنوان «تنگه هرمز ایران: چالش سیاست خارجی آمریکا» به قلم «سیمون هندرسون» می‌افزاید: تهدیدهای تهران مبنی بر بستن تنگه راهبردی هرمز ممکن است تهدیدی چندان جدی نباشد اما این مسئله چالش سیاسی بزرگ‌تری برای آمریکا محسوب می‌شود.

* صادرکنندگان نفت از خلیج فارس آمادگی کمی برای بسته شدن محدود تنگه هرمز دارند

لفاظی‌های ایران مبنی بر تهدید تانکرهای نفتی که از تنگه راهبردی هرمز رد می‌شوند، از سوی نیروی دریایی آمریکا با قاطعیت پاسخ داده شده و آنها اعلام کرده‌اند که هیچگونه اختلال در کشتی‌رانی خود را تحمل نخواهند کرد. اما این درگیری لفظی یادآور این مسئله است که صادرکنندگان نفت از خلیج فارس آمادگی کمی برای بسته شدن محدود این تنگه و همچنین تاثیرات احتمالی سیاست دولت اوباما در دخالت در پرداخت‌هایی که ایران از صادرات نفت خود بدست می‌آورد، دارند. آیت‌الله علی خامنه‌ای در سال 2006 گفت: «اگر آمریکایی‌ها اشتباهی را درباره ایران مرتکب شوند، حمل و نقل انرژی قطعا با خطر روبرو خواهد شد.» در آن زمان این اظهارات به عنوان تلاشی برای جلوگیری از هرگونه حمله نظامی آمریکا علیه ایران در رابطه با برنامه هسته‌ایش در نظر گرفته می‌شد. مقامات ایرانی در ماه‌های اخیر اقدامات اقتصادی مانند تحریم‌ها علیه بانک مرکزی ایران و تحریم نفت ایران را به عنوان اقدامات جنگ اقتصادی توصیف کرده‌اند. این مسئله که ایران تنها به ارتش آمریکا و نه به اقدامی اقتصادی پاسخ جدی می‌دهد، اکنون مورد آزمایش قرار خواهد گرفت.

* حدود 40 درصد از نفت مورد معامله در جهان به طور روزانه از تنگه هرمز رد می‌شود

بیش از 10 تانکر نفتی به صورت روزانه از تنگه هرمز که از شمال به ایران و از جنوب به عمان راه دارد، خارج می‌شوند. همین تعداد از تانکرهای خالی نیز وارد این تنگه می‌شوند. تانکرهایی که خارج می‌شوند حدود 20 درصد از تقاضای جهانی نفت را با خود حمل می‌کنند که اهمیت آن هنگامی افزایش می‌یابد که دریابیم این میزان حدود 40 درصد از نفت مورد معامله در جهان را تشکیل می‌دهد. هرگونه اختلال در این مسئله تاثیری فوری بر قیمت‌های نفت جهانی خواهد داشت. (تعداد انگشت‌شماری از این تانکرها همچنین گاز طبیعی مایع یا ال‌ان‌جی حمل می‌کنند که تقاضا برای آن به خصوص در آسیا افزایش یافته است. قطر بزرگ‌ترین صادرکننده ال‌ان‌جی در جهان است) آخرین باری که تنش‌ها درباره صادرات نفت خلیج فارس افزایش یافت در دوران جنگ ایران و عراق در سال‌های 1980 تا 1988 بود که هر یک از طرفین صادرات کشور مقابل را هدف گرفت. عربستان سعودی که در آن زمان یکی از متحدان عراق بود، برای بغداد خط لوله صادراتی را از سرزمین سعودی به دریای سرخ ساخت- خط لوله‌ای که اتفاقا دیگر مورد استفاده نیست. اگر تنگه هرمز برای انجام کشتی‌رانی بسته شود، راه‌های جایگزین کافی نخواهند بود. عربستان سعودی قادر خواهد بود مقداری از تولیدات خود را از طریق خط لوله ساخته شده منتقل کند و امارات متحده عربی می‌تواند بیشتر تولید خود را با استفاده از یک خط تازه تکمیل شده به خلیج عمان صادر کند. اما همه صادرات از کویت، میادین جنوبی عراق، قطر و خود ایران قادر به دسترسی به بازارها نخواهند بود.

* استفاده ایران از جنگ‌های نامتقارن می‌تواند نتایج غیرقابل پیش‌بینی را به بار بیاورد

حقیقت نظامی این است که تنگه هرمز در طولانی مدت بسته نخواهد بود؛ نیروی دریایی آمریکا تاکید کرده است که این تنگه حداکثر چند روز بسته می‌ماند. نیروی دریایی آمریکا که به صورت ناوگان پنجم این کشور در بحرین مستقر است و با پشتیبانی نیروی هوایی آمریکا که ناوگان بزرگی را در پایگاه هوایی «العدید» قطر دارد، حریف بزرگی برای نیروهای نظامی ایران محسوب می‌شود. اما هرگونه رویارویی احتمالا چندین روز طول خواهد کشید و استفاده ایران از جنگ‌های نامتقارن می‌تواند نتایج غیرقابل پیش‌بینی را به بار بیاورد؛ ایران می‌تواند مدتی متمادی به کشتی‌هایی که از تنگه هرمز می‌گذرند حمله کند. چنین درگیری می‌تواند تنش‌ها در بحرین را تشدید کند که در آن جمعیت شیعه به طور روزانه با نیروهای امنیتی این کشور درگیر هستند.

* آمریکا باید توسعه راه‌های جایگزین برای صادرات نفت از خلیج فارس را مد نظر قرار دهد

یک سخنگوی کاخ سفید که از محل اقامت تعطیلات اوباما، رئیس جمهور آمریکا در هاوایی صحبت می‌کرد، گفت که دولت هیچ اظهارنظری درباره تهدید ایران به بستن تنگه هرمز نمی‌کند. اما چه آمریکا این مسئله را علنی اعلام کند و چه نکند باید توسعه راه‌های جایگزین برای صادرات نفت از خلیج فارس را به عنوان سیاستی مکمل برای ذخایر راهبردی نفت خود در مدت محدودی که ایران ممکن است کشتی‌رانی در تنگه هرمز را مختل کند، مد نظر قرار دهد. این مسئله غیر از عمل کردن به عنوان اقدامی پیشگیرانه از رفتار ایران می‌تواند اقدامی خوب برای برخورد با دیگر بحران‌های منطقه‌ای باشد.

* وضعیت شکننده اقتصادی کشورها بدان معناست که سیاستمداران باید با مسائل مربوط به انرژی با احتیاط برخورد کنند

در حالی که پیش‌بینی می‌شود قیمت نفت در سال 2012 همچنان بالای 100 دلار باقی بماند، واشنگتن باید دستکم در کوتاه‌مدت خواستار افزایش تولید نفت در دیگر بخش‌های جهان شود. چنین تلاشی قیمت‌ها را کاهش داده و از سوی دیگر کشورها پیگیری خواهد شد، گرچه این مسئله با لفاظی‌های سیاسی مبنی بر اهداف درازمدت استقلال انرژی و روی آوردن به سوخت‌های سازگار با محیط زیست در تناقض است. آمریکا مقدار بسیار کمی از نفت خود را از خاورمیانه وارد می‌کند اما همچنان نسبت به قیمت‌های جهانی نفت آسیب‌پذیر است. قیمت نفت نیز به رغم استفاده از ذخایر راهبردی و روش‌هایی برای افزایش حجم خط لوله‌ها با افزودن مواد شیمیایی همچنان نسبت به تهدیدهای سیاسی حساس است. وضعیت شکننده اقتصادی کنونی بسیاری از دموکراسی‌های جهان بدان معناست که سیاستمداران باید با مسائل مربوط به انرژی با احتیاط برخورد کنند.
ارسال پست

بازگشت به “اخبار نظامي”