همانطور که در اخبار زیاد مشاهده می کنید، مدام از رشد بورس گفته می شود، ما در این جا بدون توجه به این که اساسا این رشد شاخص دلیلش بی ارزش شدن ریال بوده یا رشد واقعی صنایع داخلی و سود آوری بیشتر، نمیتوانیم تحلیل درستی از بازار داشته باشیم و ممکن است آسیب های جدی به سرمایه ما وارد بشود.
به طور مثال همین هفته گذشته بورس یک روند نزولی را پشت سر گذاشت که همه خریداران تازه کار و البته برخی از افرادی که زیادی به تحلیل های تکنیکال یا حتی در پاره ای موارد
فاندامنتال متکی بودند را غافلگیر کرد.
در حالی که ساده ترین افراد جامعه ما هم از این حقیقت "تفاوت آمار حقیقی و آمار منتشره" در بین شرکت های ایرانی خبر دارند، اما تحلیل گرانی که صرفا متکی به عرضه و تقاضا و چشم به نمودار باشند از این اصل غفلت می کنند.
حالا با حسابرسی پالایشگاه ها و محرز شدن تفاوت گزارشات حقیقی از پیش بینی ها و دست نیافتن به انتظاراتی که سهامداران از این سهام ها داشتند. خوب در حالی که همه بر اساس تحیلی های تکنیکال سیگنال خرید روز خود را از این صنعت معرفی مکردند مثلا برای دوره 2 ماه با سود عمدتا بالای +40 خوب حالا متوجه شده اند اوضاع آنقدرها هم طبق میلشان پیش نخواهد رفت.
بنابراین، فارغ از مسائل سیاسی و بحث های اجتماعی، فعالیت در بورس مستلزم یک پیگیری جدی اخبار مرتبط با بازار سرمایه و خصوصا شرکت های مورد نظر برای سرمایه گذاری می باشد.
مسئله دیگر عدم تکیه بر سهام یک شرکت خاص و تهیه سبد سهام و در نهایت سبدگردانی می باشد. بزارید یک مثال ساده از سبدگردانی صحیح بزنم - چیزی که کمتر در بورس ایران مشاهده می کنیم.
فرض کنید ما شرکت A و شرکت B را داریم. شرکت A خرید مواد اولیه اش با یورو است و شرکت B خرید مواد اولیه اش با دلار. بر فرض فروش هر دو این شرکت ها ریالی باشد.
به این ترتیب، روشن است نوسان قیمت این دو ارز یعنی "یورو" و "دلار" به یکدیگر میتواند اثراتی بر روی تخمین سودآوری شرکت های A و B داشته باشد. بنابراین وجود این دو سهم که در یک سبد در کنار هم میتواند ظرفیت جبران خسارت را ایجاد کند.
منظور بنده این است که داشتن سهام مختلف در یک سبد، معناش صرفا تفاوت اسمی نماد ها نیست، یا شلخته خرید کردن (مثلا درصدی از خودروسازان درصدی از صنایع غذایی و ...). این نکته را همین جا بگم بنده شدیدا طرفدار فعالیت محدود و حوزه ای هستم. یعنی اگر قرار است سبد سهام تشکیل شود از یک حوزه و با شناخت کامل باشد. اگر حوزه دیگری هم قصد ورود داریم میشود سبد سهام جدیدی براش ایجاد کرد.
چون مطمئنا اگر در مثال بالا اساسا شرکت های A و B از یک جنس نباشند، و فاکتورهای متفاوتشان آنقدر زیاد باشد، ممکن است کوچکترین نقش را مثلا اون نوسان قیمت ارزها به هم در تفاوت قیمت اینها داشته باشد و اینطور میشود که یک آن یک سبد همش منفی است !
به اعتقاد من سهامداری که در بین سبدش سهامی با رشد منفی نداشته باشد، اساسا اصل سبدگردانی را رعایت نکرده است !
بنابراین قبل از این که شروع به خرید سهام کنید و بیوفتید به جان این مال باد آورده ... یک نگاه به خودتان کنید، در کدام حوزه ظرفیت فعالیت دارید. شناخت شما از بازار کدام خدمات، محصولات بالاتر است، پس از یافت اون حوزه به صورت جدی تر برنامه مرور اخبار اون حوزه را در برنامه خود بزارید و البته شناخت شرکت ها. البته ممکن است افراد یهم مثل بنده مولتی متخصص باشند، اشکالی ندارد اگر ایشان چند سبد تشکیل بدهند.
یک سبد هم میگذاریم برای فرصت ها، من این اسم را براش انتخاب کردم، گاهی برخی مسائل آنقدر شفاف هستند که واقعا نیاز به شناخت زیادی ازش نیست و مثل روز رشد اون سهام روشن است، و در مقطع کوتاهی عرضه ازش وجود دارد، یک سبد سهام ویژه این دسته از سهام ها است که قدری شلخته است. اما خوب همیشه دارایی این سبد باید دارای سقف و کف باشد تا به نوعی نوسان گیریش با کمک سبد های دیگر فراهم شود. به عبارتی ما یک سبد داریم که در اون چند سبد دیگر داریم ! البته برای شروع شاید تک سبد بهتر باشد.
گزارش عملکرد ...

من 29 مهر وارد مسابقه 14 روزه شدم که البته 25 مهر شروع شده بود و به عبارتی 10 روزه است برای من این حضور (تاریخ پایانش 8 آبان ماه).
حدود 3 روز است که من از -4% جدا شده و به سمت = آمدم تا امروز که فکر میکنم زمان بسته شدن بازار بین 3 تا 4 مثبت باشم.
البته این لحظه که دارم پست را میزارم بازدهی کل سبد من بالای 4 در حال نوسان است که کمی بالاتر از محدوده انتظارم است. البته لحظاتی تا 2% هم کاهش داشت. اما از ساعت 11 روی 4 نوسان داشته است.
سرمایه ورود به این مسابقه 100 میلیون ریال بوده که من البته 100 میلیون ریال نیز تسهیلات با نرخ 20% گرفتم. یعنی سرمایه من 200 میلیون ریال شد که با محاسبه سود تسهیلات من باید در پایان دوره مسابقه
200,164,383 ریال موجودی داشته باشم تا بازدهی 0% ایجاد شده باشد.
ارزش سبد من الان 206,042,187.91 می باشد. با محاسبه مالیات فروش و نقد شوندگی سرمایه، میشود گفت پس از فروش من قطعا پایان امروز 3% سود به دست آوردم آن هم تنها در 10 روز. اونها که اهل معاملات بازار هستند، میدانند نرخ سود 3% برای دوره یکماه مبادلات بازاری است و نرخ سود بانک هم که در محدوده 2% در ماه است.
عملکرد من اگر به همین ترتیب باشد میتوان تا این لحظه گفت 9% سود ماهیانه بوده است که 3 برابر بازار آزاد و 4 برابر سود بانک می باشد. البته من سود بالاتر را مد نظر دارم و فکر کنم به نرخ سود 12% ماهیانه برسد این سبد در پایان مسابقه. یعنی ظرف 14 روز روی 6% باشد. و فکر هم میکنم رتبه ام در مسابقه زیر 50 باشد. باید دید. ..
اما مسابقه 120 روزه که بنده الان درش شرکت دارم بازدهی کل بنده در این لحظه -13.882 می باشد. که البته من برای امروز تا -16% را هم پیش بینی می کردم. به هر حال امروز بازار کمی فراتر از انتظار من مثبت بود.
من در مسابقه 120 روز 3 سبد خودم را استفاده کردم. یک سبد 45 روزه دارم و یک سبد 60 روزه. یعنی به زبان ساده من از الان میدانم کی باید گوش به زنگ فروش سهام خود باشم و این - 13% به هیچ وجه برای من یک مسئله نگران کننده نیست.
هدفم اینجا از بیان این آمار، ضمن روشن کردن برخی نکات ظریف تالار مجازی مثل قابلیت اخذ تسهیلات، بیش از هرچیز این اصلی کلی بود که شما حتما قرار نیست از روز خرید یک سهام شاده رشد اون باشید. و ممکن است لازم باشد مثلا بالای 10% هم کاهش سرمایه را شاهد باشید.... اما در نهایت و در زمان محاسبه شده خودتان تنها با کمی نوسان روز اما با سود مطلوب سرمایه خود را برداشت کنید.
البته یک محدوده ضرر هم تعیین باید کرد. مثلا من برای امروز 16% مد نظرم بود و اگر ضرر به 17% برسید مطمئنا در بین سبد سهام خود فورا فروش و خریدهایی جبرانی مد نظر داشتم. که خوشختانه این نرخ الان مابین 13 و 14 است و بعید است نیاز باشد به سبد سهام خود دست بزنم.
دوستان دیگر خصوصا اون با تجربه ها، لازم نیست بگن سبدشان از چی تشکیل شده حتما، اما اگر دوست داشتند اینجا نتایج عملکرد خود و نکات آموزشی درش را برای دیگران به اشتراک بگذارند، شروع خوبی خواهد بود.