آشنایی با برج خورموج - بوشهر

در اين بخش مي‌توانيد در مورد تمامي مسائل مرتبط با معماري و شهرسازي به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: hani1459, شوراي نظارت

ارسال پست
Moderator
Moderator
نمایه کاربر
پست: 2952
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۱ اسفند ۱۳۸۷, ۴:۲۷ ق.ظ
سپاس‌های ارسالی: 2399 بار
سپاس‌های دریافتی: 12644 بار

آشنایی با برج خورموج - بوشهر

پست توسط hani1459 »

[FONT=Tahoma lang=AR-SA]رج یا قلعه خورموج در شهر خورموج از توابع بخش مرکزی شهرستان دشتی در استان بوشهر   .   [SIZE=85][FONT=Tahoma lang=AR-SA]برج خورموج یکی از قلعه‌های معروف و تاریخی و یکی از نقاط نگهبانی و جایگاه پاسداران شهر در دوران گذشته بوده‌  .  
    [FONT=Tahoma lang=AR-SA]برجی که تا به حال برجای مانده‌است بقایای   ٔ عظیمی است که به نام قلعهٔ خورموج مشهور بوده‌  .  
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]این برج یکی از آثار شکوهمند و تاریخی استان بوشهر [چهارگوشه ایران: استان بوشهر] است که در حال حاضر یکی از برج‌های آن باقی مانده‌  .  
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]قلعه خورموج شامل چهار حصار، چهار قلعه، اندرونی، عمارت مرکزی و قراولخانه و اصطبل می‌  .  
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]سبک معماری آن سلجوقی و متاثر از سبک قلعه سازی دوره ساسانی است که با استفاده از طاق‌نماها و گچبری در آرایش دیوارها و درون اتاق‌ها بنا شده   .  
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]قسمتی از این قلعه به نام قلعه محمدخان دشتی و قسمت دیگر آن به نام قلعه جلال خان معروف بوده   .  
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]حدود 150 سال پیش محمد خان دشتی حاکم دشتی قلعه‌ای ساخت که دارای چهار برج گلی بود و دیوارها و باروها گچی که به ارتفاع 10تا12 متر و با وسعت تقریبی 120در110 متر مربع   .     
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]در داخل قلعه مهمانخانه و قراولخانه به سبک معماری ایتالیایی و به سبک بناهای زمان صفوی ساخته شده بود که معماران شیرازی و اصفهانی کار ساختن آن را بر عهده   .  
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]قلعه دارای در بزرگی رو به شمال به اندازه 4 در 5 متر بود که از چوب درختان جنگلی ساخته شده بود که به آن هشتی می‌گفتند و محل ورود ماشین و سواران   .  
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]در کوچک جنوبی به ارتفاع 5/3 متر و عرض 5/1 متر که محل رفت و آمد پیاده‌ها بود و به آن چیله می‌گفتند. چشمه آب روان بنگه از کنار در جنوبی قلعه می‌گذشت و در کنار آن محمد خان حمامی به سبک معماری دوره قاجار بنا کرده   .  
  20     محمد خان در این قلعه حکومت کرد و سپس جمال خان دشتی در قسمت جنوب غرب آن قلعه‌ای گچی بسیار زیبا بنا   .  
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]در اواسط دوره پهلوی اول قلعه به تصرف ارتش درآمد و پس از تخریب قسمت مهم ساختمان، تنها تنها برج جمال خان باقی   .  
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]برج قلعه خورموج دارای 3 طبقه و یک زیرزمین است. در زیرزمین بنا سقف به شکل گنبدی و با تقارن زیبایی ایجاد شده‌  .   
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]این تقارن در طبقات دیگر نیز حفظ شده‌است. در   ٔ اول سقف چندان تفاوتی نکرده و تنها فرق آن، نقش و نگار‌هایی است که به آن اضافه شده   .  
    [FONT=Tahoma lang=AR-SA]قلعه محمد خان دشتی در سال 1379 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. این اثر که یکی از با شکوه‌ترین نمونه‌های معماری دوره قاجاریه و دارای تزئینات بدیع و منحصر به فرد است، بارها مورد تاخت و تاز قرار گرفته   .  
 [FONT=Tahoma lang=AR-SA]این اثر ملی که زمانی با برج‌های متعدد و گوشواره‌های زیبا، هیبت و شکوه خود را به رخ هر رهگذری می‌کشید، امروز در میان انبوهی از ساختمان‌های چند طبقه شهری محاصره شده   .  
   
تصویر 
 
 [External Link Removed for Guests]
 
 
 
[FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]  و ایران را دوست میدارم    
ارسال پست

بازگشت به “معماري و شهرسازي”