sinaset,
اول من در مورد کاربرد دیود زنر عرض کنم، این دیود در حقیقت برای مسیر اصلیش نیست و ما اون را برعکس استفاده می کنیم.
دیود از زنر مثل همه دیودها از یکسو جریان را عبور میدهد.
اما بر خلاف دیگر دیود ها که اگر جریان از سمت مخالف وارد شود مقاومت کرده و در نهایت می سوزند ... در دیود زنر همان مقاومت را داریم اما اگر ولتاژ دو سر دیود به ولتاژ شکست برسد، دیود معکوس عمل می کند و باز جریان را در جهت مخالف عبور می دهد.
حالا کاربردش چیست؟ در حقیقت شرح بالا یک جور دیگر هم قابل بیان است، شما اگر از دو سر دیود زنر انشعاب بگیرید، اختلاف ولتاژ بین این دو نقطه همواره ثابت و برابر ولتاژ شکست دیود زنر مصرفی شما است.
در حقیقت ما جایی از زنر استفاده می کنیم که دنبال تثبیت ولتاژ، رد دادن جریان اضافی و این جور چیزها باشیم. چون هر چی جریان مدار بالا بره اثری روی ولتاژ دو سر این قطعه نمی زاره و این قطعه خودکار امپدانسش را با توانش تنظیم میکند. در نتیجه در همان توان کاری خودش با ولتاژ ثابت و جریان متغییر کار میکند.
مثلا این یک مدار ساده اش است:
[External Link Removed for Guests]اما در مورد کار شما، من فکر کنم شما اشتباه گفتید:
کلوین 10 میلی ولت جریان
ولت واحد اختلاف پتانسیل یا همون ولتاژ است و واحد جریان آمپر است.
اگر به تصویر بالا دقت کنید، خواهید دریافت که lm335 خودش تقریبا یک دیود زنر است. (در حقیقت هم هست) . اما یک تفاوت دارد که بر اثر تغییرات دما (هر 3 درجه سانتیگراد) در ولتاژ شکستش تغییر رخ میدهد در نتیجه شاهد افزایش ولتاژ در بین دو پایه GND و VS اون هستیم.
حالا اگر شما VS را بدهید به یک دیود زنر دیگر که ولتاژ شکست اون 5 ولت باشد یا مثلا برابر ولتاژ مورد نظر شما باشد، پس از شکست زنو و بایاس شدنش از دوسر اون زنر میتونید 5 ولت را بدهید به بازر.
من این طرح را پیشنهاد میدم:
[External Link Removed for Guests]دیودهای زنر نامگذاریشون بر اساس ولتاژ شکست است. مثلا 3V0 یعنی 3 ولت. در ویکی (
[External Link Removed for Guests]) میتونید مدل های موجودش را ببیندی. 2v7 و 3v0 و 3v3 داشت که فکر کنم همان 3 مناسب است.
ما با اون 3v0 در حقیقت ولتاژ دو سر بازار را روی 3 قفل خواهیم کرد که بیشتر نشود. همینطور جریان ورودی هم اگر زیاد بشود اون 3v0 از خودش عبور خواهد داد و بازر آسیب نخواهد دید.
حالا کافیست مقدار #v# را به تناسب دلخواه (با محاسبه ورودی از lm335) تنظیم کنید.
عملکرد مدار هم ساده است:
جریان وارد زنر #v# خواهد شد. در صورت شکست زنر، جریان به بازر (آلارم شروع خواهد شد) و زنر 3v0 (کنترل ولتاژ - جلوگیری از سوختن بازر) و در نهایت به r1 خواهد رسید. کار r1 هم کاهش جریان مصرفی زنر 3v0 است.
متاسفانه نه نرم افزاری برای سیمولاترش نصب هست رو سیستمم، نه این که قطعات در دسترس که براتون آزمایش کنم. اما فکر نکنم مشکل داشته باشد. هزینه زیادی ندارد، این دیودها ارزان قیمت هستند.
من فقط نگران این هستم زنر اول بشکند و جریان مصرفیش زیاد بالا برود. چون امپدانس بازر تو این مدار اهمیت داره و اگر از امپدانس زنر در لحظه شکست کمتر باشد. اصلا اون زنر 3v0 ما از مدار خارج خواهد شد و اون وقت هر چیز عجیب و غریب در مدار شاید رخ داد. آزمایش کنید جالب است. من هم شاید نرم افزاری نصب کردم برای تست خودم ...