كسي كه با او به گفتگو مينشينيم شخصي است كه علاقه زائدالوصفي به جمعآوري راديوهاي قديمي دارد و تقريبا تمامي زندگي خود را بر پايه اين راديوها بنا نهاده است. در همه اطاقها، راهروها حتي آشپزخانه منزل ايشان پر از راديو است و او همه درآمد خود را صرف خريد و نگهداري آنها ميكند.
خانواده سبز:لطفا خودتان را معرفي كنيد و بگويد چند سال است در كار جمعآوري راديوها فعاليت داريد؟
شجاعي: من مرتضي شجاعي هستم در سال 1351 در اصفهان متولد شدم و حدود 10 سال است كه مشغول جمعآوري اين راديوها ميباشم.
خانواده سبز: راديوها را با كمك چه كسي جمعآوري كردهايد؟
شجاعي: اين راديوها فقط توسط خودم از خانههاي قديمي و از مغازههاي قديمي در سرتاسر ايران تهيه شده است.
خانواده سبز: چهچيزي باعث شد كه تصميم به جمعآوري راديوها بگيريد؟
شجاعي: من تعمير كار لوازم صوتي و تصويري هستم و روزي از يك راديوي قديمي خوشم آمد و آن را براي تزيين مغازهام خريدم و از آن پس شديدا علاقهمند به جمعآوري راديوهاي قديمي شدم.
خانواده سبز: كلا به اشيا قديمي علاقهمند هستيد يا فقط به راديو؟
شجاعي: خير، فقط به راديوهاي قديمي علاقهمند هستم.
خانواده سبز: به چه علت؟
شجاعي: احساس ميكنم كه ظاهر آنها بيش از هر وسيله ديگر انسان را به زمانهاي گذشته ميبرد.
خانواده سبز: پيرترين راديويي كه داريد چند سال دارد؟
شجاعي: پيرترين راديوي من 90 سال دارد و اهل آمريكا است.
خانواده سبز: راديوهاي قديمي با نفت كار ميكردهاند اين طرح توسط كدام كشور اختراع شد؟
شجاعي: راديوهاي نفتي توسط روسها و آلمانها طراحي شدهاند آنها اولين كساني بودند كه توانستند در لوازم صوتي انرژي گرمايي را به الكتريسيته تبديل كنند. البته اولين وسيله صوتي گرامافون بوده كه بدون برق هم كار ميكرده.
خانواده سبز: اولين شخصي كه راديو را وارد اصفهان كرد چه كسي بوده است؟
شجاعي: در آن زمانها چون راديو بسيار گران بود بيشتر در قهوهخانهها و يا منازل افراد ثروتمند استفاده ميشد و هر كسي راديو نداشت. در قديم كافهاي در اصفهان بوده به نام علي انجيري كه ميگويند اولين راديو در آنجا استفاده ميشده البته بعدها مغازهاي در چهار باغ اصفهان باز ميشود كه فروشنده راديو بوده صاحب آن مغازه هم هايرا پتيان نام داشته است.
خانواده سبز: فرستندههاي راديويي از چه نقاطي بودند؟
شجاعي: از شيراز، رشت، رضائيه، كرمانشاه، تبريز، كرمان، اهواز، تهران، مشهد، راديو ايران، دمشق، دهلي، بغداد، استانبول، كابل و كراچي.
خانواده سبز: اولين ماركهاي راديوهاي ايراني چه بودهاند؟
شجاعي: ارج، ناسيونال (كوه فرد سابق)، شركت فيليپس و پارس گرانديك از قديميترين ماركهاي ايراني هستند.
خانواده سبز: معروفترين ماركهاي دنيا چه هستند؟
شجاعي: آگا(سوئدي)، فيليپس(هلندي)، تلفن كن(آلمان)، زيمنس(آلمان)، تسلا(چك)، مولارد (انگليسي)، براون(آلماني)، فرگوسن (انگليسي).
خانواده سبز: آيا درست است كه راديوهاي قديمي قدرت بيشتري در دريافت امواج دارند؟
شجاعي: بله، زيرا در زماني كه اين راديوها ساخته ميشدند فرستندهها بسيار ضعيف بودند و به همين علت اين راديوها با حجم بيشتر و قدرت بالاتري طراحي ميشدند.
خانواده سبز: كساني كه از راديوهاي شما بازديد ميكنند چه حسي دارند؟
شجاعي: تعجب مي كنند و ميگويند مگر ميشود شما اين همه راديو داشته باشيد.
خانواده سبز: همسرتان از شغلتان راضي است؟
شجاعي: نه اصلا. هميشه ميگويد راديوها دست و پاگير است و جاي زيادي ميگيرد.
خانواده سبز: آيا قصد فروش اين راديوها را داريد؟
شجاعي: بله من كلكسيونهاي زيادي را به فروش رساندهام كه هر كدام از اين مجموعهها داراي 100 الي 150 راديو بوده است.
خانواده سبز: و كلام آخر:
شجاعي: اصفهان با اين همه پيشرفت، فرستنده راديويي خوبي ندارد و وقتي باران ميآيد اين فرستندهها قطع ميشوند كه اميدوارم اين مشكل به زودي رفع شود.