انگيزه حمله احتمالي به ايران مسأله ‌اتمي نيست

در اين بخش مي‌توانيد در مورد اخبار و حوادث روز به بحث بپردازيد

مدیران انجمن: MASTER, MOHAMMAD_ASEMOONI, شوراي نظارت

ارسال پست
Major II
Major II
سپاس‌های ارسالی: 24 بار
سپاس‌های دریافتی: 91 بار

انگيزه حمله احتمالي به ايران مسأله ‌اتمي نيست

پست توسط aliaminfar »

به اعتقاد مدير مطالعات امنيتي دانشگاه «ايست کارولينا» آمريکا، سه ماه فرصت زماني براي پاسخ به پرسش‌ها و ابهامات مانده کافي نيست و هرچند شوراي امنيت از ايران خواسته تعليق کند، ايران با بحث و گفت‌وگو مي‌خواهد ثابت کند که نيت ساخت بمب ندارد و ضرورتي براي تعليق غني‌سازي نيست که حرف ايران چندان هم غيرمنطقي نيست.

در حالي که محمد البرادعي، از روز دوشنبه درباره توافق ايران و آژانس درباره جدول زماني براي رفع ابهامات در مورد برنامه هسته‌اي اين کشور به شوراي حکام توضيح مي‌دهد، اتحاديه اروپا و «بان کي مون»، دبير کل سازمان ملل اعلام کردند که توافق ايران و آژانس کافي نيست و ايران بايد درخواست شوراي امنيت را به اجرا گذاشته و غني‌سازي را متوقف کند.

دکتر جليل روشندل، مدير برنامه «مطالعات امنيتي» دانشگاه «ايست کارولينا» در آمريکا، که مقالات و کتاب‌هاي متعددي در زمينه مسائل هسته‌اي و امنيتي نوشته است، در گفت‌وگويي با راديو فردا درباره تحولات اخير در مورد برنامه هسته‌اي ايران، احتمال دور سوم تحريم‌ها و حمله آمريکا به ايران سخن گفته است.

به اعتقاد او، سه ماه فرصت زماني براي پاسخ به پرسش‌ها و ابهامات مانده کافي نيست و هرچند شوراي امنيت از ايران خواسته تعليق کند، ولي ايران با بحث و گفت‌وگو، مي‌خواهد ثابت کند که نيت ساخت بمب ندارد و ضرورتي براي تعليق غني‌سازي نيست که حرف ايران چندان هم غيرمنطقي نيست،

ـ به نظر شما در توافق تازه ايران و آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، سه ماه فرصت زماني براي پاسخ به «پرسش‌هاي باقي مانده» و «رفع ابهامات» کافي است؟
روشندل: به نظر من با توجه به سابقه‌اي که ايران در اين نوع مذاکرات دارد، همه اين ابهامات مشخص نخواهد شد، چرا که گاهي هنگامي كه ابهام جديدي برطرف مي‌شود، پرسش‌ها جديدتري پيش مي‌آيد؛ بنابراين، من كمان نمي‌کنم تا سه ماه آينده مسئله هسته‌اي ايران حل و فصل شده باشد.

ـ ارزيابي شما از انتقاد شديد آمريکا از محمد البرادعي، مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي چيست؟
روشندل: بين آنچه آمريکا اميدوار و مشتاق است که آقاي البرادعي بر زبان بياورد و واقعيت‌هاي موجود مقداري تفاوت وجود دارد. بخش عمده سختگيري‌هايي که درباره برنامه هسته‌اي شده به دليل تعدد مراکز سخنگويي در ايران است و هر کس به خود اجازه داده که در مورد اين برنامه دفاع يا حمله و يا ديگران را متهم کند. آمريکا انتظار دارد البرادعي بگويد که ايران خواستار توليد بمب اتمي است.

اگر ايران در مقطعي در اين ۲۵ سال اخير به اين مسئله فکر کرده، بايد در نظر بگيريم که در هفت يا هشت سال اخير به طور متوالي مي‌گويد که قصد توليد بمب اتمي نداريم. حال اگر ما دايم اظهارنظر ايران را رد کنيم، در اين صورت تنش پايان ناپذيري خواهيم داشت.

ـ نتيجه جلسات شوراي حکام با آقاي البرادعي چه خواهد بود؟
روشندل: احتمالا ممکن است يک سري دستورالعملي‌هايي از راه شوراي حکام صادر شود که ايران به اندازه کافي شفافيت ندارد و نمي‌تواند حسن نيت خود را اثبات کند، مگر اين که غني‌سازي را به حالت تعليق درآورد. اين امري است که شوراي امنيت از ايران خواسته است، ولي ايران با بحث و گفت‌وگو، مي‌خواهد به طرفين ثابت کند که چنين نيتي ندارد و بنابراين، ضرورتي براي تعليق غني‌سازي نيست.

اگر چه حرف ايران چندان هم غيرمنطقي نيست، ولي ايران بايد به آژانس امکانات بازرسي وسيعتري بدهد.

ـ آيا فکر مي‌کنيد به رغم توافق ايران با آژانس دور سوم عليه تحريم‌ها عليه ايران تصويب شود؟
روشندل: بخش عمده سختگيري‌هايي که درباره برنامه هسته‌اي شده، به دليل تعدد مراکز سخنگويي در ايران است. اين مسأله‌اي است که من امروز به طور قاطع نمي‌توانم بگويم که تحريم مؤثر ديگري باقي مانده تا اجرا شود يا نه، چرا که در حقيقت بخشي از فعاليت‌هاي اقتصادي که ايران به اجرا گذاشته، براي کاهش دامنه اين تحريم‌هاست. تحريم کنندگان معمولا بررسي مي‌کنند که تحريم هايشان تأثير خواهد داشت.

اين امکان وجود دارد که شرکت‌هاي غربي از اين تحريم‌ها ضرر کنند. مثلا سهيمه‌بندي بنزين يک اقدام پيش از موقع است که اگر ايران مورد تحريم بنزين قرار بگيرد آمادگي لازم را داشته باشد.

اکنون زمزمه است که سه صفر از پول کشور برداشته شود و يا اين که بهره بانکي را پايين آورد. من گمان مي‌کنم همه اين برنامه‌ها براي خنثي و کم کردن تأثير تحريم‌هاي آينده است. حال اگر شوراي امنيت ببيند که تحريم‌هاي وضع شده مؤثر نيستند دست به تحريم جديد نخواهد زد.

ـ آيا اگر تحريم‌ها و مذاکرات ايران را قانع به تعليق غني‌سازي نکند، احتمال مي‌دهيد آمريکا به ايران حمله کند؟
روشندل: انگيزه حمله به ايران برنامه هسته‌اي اين کشور نيست، هرچند شايد مراکز هسته‌اي در اين حمله هدف قرار بگيرند. انگيزه و دليل حمله در واقع نتيجه «دق و دلي» خالي کردن سي سال روابط خصمانه بين دو کشور است که مسأله هسته‌اي نقطه اوج آن است.

گفتني است، دکتر جليل روشندل، پيش از اين در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشي گوناگوني مانند تهران، «يو. سي. ال. اي» در کاليفرنيا و مرکز «تحقيقاتي صلح کپنهاگ» مشغول تدريس و پژوهش بوده است. وي مقالات و کتاب‌هاي متعددي درباره مسائل هسته‌اي و امنيتي به چاپ رسانده که آخرين آن «جهاد و امنيت جهاني» و با همکاري «شارون شادها» به چاپ رسانده است.

منبع : بازتاب[External Link Removed for Guests]
Captain I
Captain I
نمایه کاربر
سپاس‌های ارسالی: 7 بار
سپاس‌های دریافتی: 71 بار

پست توسط Ahmad6644 »

اگر چه حرف ايران چندان هم غيرمنطقي نيست، ولي ايران بايد به آژانس امکانات بازرسي وسيعتري بدهد.

امكانات بازرسي وسيعتر ؟ ديگه از اين بيشتر كه دوربين نسب كردن و 24 ساعته دارن تاسيسات رو مي‌پان ؟
  ازل مهر علي را به من آموخته اند ****** تا ابد نيز دلم دست به دامان علي‌ 
ارسال پست

بازگشت به “اخبار و حوادث”